previous
next

Botrys 40 ετών

Reviews

Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ελληνική αποσταγματοποιία, που άνοιξε παράλληλα και το δρόμο για πολλές από τις σύγχρονες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ποτού στην Ελλάδα έχει τίτλο «Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων». Σπουδαιότερο καρπό της αποτελεί το Botrys ή Βότρυς, το οποίο έχει γαλλικές και ρουμάνικες(!) ρίζες, επιρροές από την Ιταλία και ιστορία που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Ελευσίνα, εδραιώνεται στα Σεπόλια (τότε Μύλοι Αθηνών) και τερματίζεται το 1990 οπότε και εξαγοράζεται η εταιρεία από την 3Ε. Αργότερα, τα αποθέματα της εταιρείας λέγεται πως αγοράστηκαν από την εταιρεία «Μπουτάρης», η οποία και πραγματοποίησε κάποιες δικές της εμφιαλώσεις. Το εμπορικό της σήμα ανήκει πλέον στην εταιρεία «METAXA» και κατ’ επέκταση στην πολυεθνική Remy Cointreau.

 

"Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι του Botrys, θα πέσετε πάνω σε δύο μεγάλες εταιρείες, την «Οινογεωργική Αριστόβουλος Ζάννος – Εμμανουήλ Ρως & ΣΙΑ» και την «Οινοποιητική – Οινοπνευματική Εταιρεία Χαρίλαος και Σία»."

 

Την πρώτη, ίδρυσαν στην Καλαμάτα δύο καλοί φίλοι και συμφοιτητές στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Ecole Nationale d’Agriculture de Montpellier, ο Κωνσταντινοπολίτης Αριστόβουλος Ζάννoς και ο Γάλλος Εμμανουήλ Ρως (Emmanuel Roche) το 1884, καταφέρνοντας μάλιστα το 1896 να ολοκληρώσουν την κατασκευή του εργοστασίου τους στα Σεπόλια, με την εγκατάσταση τριών μεγάλων αποστακτήρων γαλλικής κατασκευής.

Η δε «Οινοποιητική – Οινοπνευματική Εταιρεία Χαρίλαος και Σία» προήλθε από την εξέλιξη του «Σαπωνοποιείο Χαριλάου» που έφτιαξαν τα αδέλφια Λύσανδρος και Εμμανουήλ Χαρίλαος από το Γαλάτσι της Ρουμανίας, αφού συνεταιρίστηκε ο Επαμεινώνδας Χαρίλαος, χημικός, τραπεζίτης και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης, με τον Λέοντα Οικονομίδη και το Νικόλαο Κανελλόπουλο, επίσης χημικό.

Παράλληλα, εκείνη την εποχή, είχε εκδηλωθεί το επονομαζόμενο «Σταφιδικό ζήτημα» που εν ολίγοις αφορούσε την υπερπαραγωγή σταφίδας, η οποία έμενε αδιάθετη και κατά συνέπεια μείωνε, λόγω της χαμηλής ζήτησης, την τιμή του τότε εθνικού μας προϊόντος. Αυτό «είδαν» οι Ιωάννης Πεσμαζόγλου, Επαμεινώνδας Χαρίλαος, Αριστόβουλος Ζάννος, Νικόλαος Κανελλόπουλος, Εμμανουήλ Ρως και Δημήτριος Γαλανόπουλος και με την αρωγή της Τράπεζας Αθηνών, αποφάσισαν το 1906 να ιδρύσουν την «Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων Α.Ε.» με σκοπό την αξιοποίηση των πλεονασμάτων σταφίδας με κάθε δυνατό τρόπο. Έτσι, η εταιρεία ξεκίνησε να παράγει, με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία της Distilleria Italiana, κρασί, καθαρό οινόπνευμα, μπράντι, ακόμα και σταφιδίνη, όταν λόγω του πολέμου παρουσιάστηκε έλλειμμα σε ζάχαρη.

 

Botrys, Βότρυς

 

Στο μπουκάλι του Botrys

Η γκάμα του μπράντι Botrys ήταν χωρισμένη σε ποιοτικές κατηγορίες ή «αστέρια», που αφορούσαν την ίδια τη συνταγή ανάμιξης, αλλά και τα έτη παλαίωσης των αποσταγμάτων που χρησιμοποιούνταν. Κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας με τον αξιότιμο Αργύρη Τσακίρη, καθηγητή στα ΤΕΙ στο τμήμα Οινολογίας, συγγραφέα, αλλά και χημικό-οινολόγο της εταιρείας κατά το διάστημα 1981-1990, μάθαμε πως στην πραγματικότητα το ποσοστό των παλαιωμένων αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο τελικό μείγμα του Βότρυς ήταν περί του 10%, ενώ καθαρό οινόπνευμα αποτελούσε τον κυριότερο όγκο της αλκόολης. Δεν χρησιμοποιούνταν επιπλέον αρωματικά συστατικά, αλλά το μείγμα συμπλήρωναν καραμελόχρωμα, ζαχαρόνερο και απιονισμένο νερό προκειμένου να πέσουν οι αλκοολικοί βαθμοί στο επιθυμητό επίπεδο. Στη συνέχεια το μείγμα παρέμενε σε βαρέλι για μερικούς μήνες ώστε να επέλθει η ζητούμενη ομογενοποίηση και το απαραίτητο «πάντρεμα» των υλικών και ύστερα εμφιαλωνόταν.

 

"Είχαμε την τύχη να βρεθεί ένα τέτοιο μπουκάλι, Botrys επτά αστέρων ή 40 ετών παλαίωσης, στα χέρια εμού και του Τίμου Σπανού και αποφασίσαμε, δίχως δεύτερη σκέψη, να το δοκιμάσουμε για τη στήλη The Booze Chronicles, να το βαθμολογήσουμε (όσο άχαρο κι αν ήταν αυτό) και στη συνέχεια να το απολαύσουμε."

 

Το Botrys στο ποτήρι μας

Το Botrys επτά αστέρων και 41 αλκοολικών βαθμών, είχε καθαρή όψη, με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα και χάλκινες ανταύγειες και «ελευθερώθηκε» απρόθυμα από την τριαντακονταετή γυάλινη, υπερπολυτελή για την εποχή, με τη χαρακτηριστική σφραγίδα, «φυλακή» του. Του δώσαμε χρόνο, και αποδείχθηκε πως πράξαμε ορθά, αφού τα αρώματά του ήθελαν ώρα για να αποκαλυφθούν πλήρως.

 

Botrys, Βότρυς

 

"Αρώματα μπαχαρικών με πρώτα αυτά της βανίλιας, αλλά και πικρή σοκολάτα ακολούθησαν τα φρουτώδη αρώματα αποξηραμένων σύκων, σταφίδας και μούρων. Στη συνέχεια αντιληφθήκαμε αρώματα μόσχου και νότες από μοσχοκάρυδο, και σχολιάστηκε ότι το Botrys μας θύμισε ελαφρώς αρώματα σέρι amontillado."

 

Στο στόμα ήταν ξηρό, με πολύ όμορφα ενσωματωμένο αλκοόλ και υψηλή γευστική πολυπλοκότητα, που ακροβολιζόταν σε περίπλοκες γεύσεις ώριμων φρούτων, όπως μαγειρεμένο λεμόνι, δαμάσκηνο, λωτός και ξανά σταφίδες. Το σώμα ήταν σχεδόν γεμάτο, με μακρά επίγευση.

Συμπερασματικά, μας έκανε εντύπωση μεγάλη το Botrys, κυρίως λόγω της υψηλής για την εποχή ποιότητας ποτοποιίας αλλά και για τη δυνατότητα να σταθεί δίπλα σε πολύ σοβαρά γαλλικά μπράντι. Περιμέναμε παρόλα αυτά περισσότερα κλασικά αρώματα ωρίμασης, για ένα τέτοιο «μπράντι» και την ηλικία του. Σε κάθε περίπτωση, αισθανθήκαμε πολύ τυχεροί που είχαμε στα ποτήρια μας το Botrys 40 ετών και το απολαύσαμε όπως του αξίζει.

Αν κι εσείς τύχει να βρείτε ένα τέτοιο μπουκάλι, προτείνουμε να μην το κρατήσετε, αλλά να το ανοίξετε ώστε να πάρετε μια γεύση από την ιστορία της ελληνικής αποσταγματοποιίας και ποτοποιίας εν γένει που άντεξε τόσα πολλά μέσα στα χρόνια. Μόνο, δώστε του χρόνο. Δοκιμάστε ξανά και ξανά. Και αφιερώστε του μια μοναδική στιγμή της ζωής σας. Του αξίζει.

 

Botrys, Βότρυς

 

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 85/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 84/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 84,5/100

 

Ιδιοκτήτης: Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων Α.Ε.

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ελλάδα

Αλκοολικοί βαθμοί: 41 %

Τύπος: Μπράντι

Συσκευασία: 700 ml

 

Ευχαριστούμε πολύ την Κάβα Δίας για την ευγενική χορηγία της

 

All photos by Timos Spanos

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Botrys 40 ετών"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 17/05/2016