previous
next

Δοκιμάζοντας το Bourgoin Microbarrique 2002

Articles

Πολύς κόσμος, πιστέψτε με, έχει απομακρυνθεί από το κονιάκ, καθώς το θεωρεί ένα αρκετά παρωχημένο και απλησίαστο τιμολογιακά απόσταγμα, κατάλληλο μόνο για εύπορους ιδιοκτήτες πύργων που το απολαμβάνουν αυστηρά και μόνο παρέα με το πούρο τους και δίπλα στο τζάκι. Ε, ξεχάστε ό,τι σχετικό μπορεί να είχατε στο μυαλό σας, τα κονιάκ του οίκου Bourgoin είναι το ακριβώς αντίθετο· μοντέρνα, καινοτόμα και τιμολογιακά προσιτά κονιάκ, δημιουργημένα επάνω στις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και της αειφόρας παραγωγής από ανοικτόμυαλους, νεαρούς, τέταρτης γενιάς παραγωγούς, ανεπιτήδευτα κουλ, ερωτευμένοι με τη φύση στο Κονιάκ, αλλά και με τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο των XO Chronicles, είχα τη χαρά να δοκιμάσω το Bourgoin Microbarrique 2002 στο The Line Athens, το πιο ταιριαστό ίσως σημείο με τη φιλοσοφία του οίκου.

Η ιστορία του οίκου Bourgoin

Σχεδόν έναν αιώνα συμπληρώνει ο οίκος Bourgoin. Από το 1930 καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί και αποστάζει για άλλους, μεγάλους οίκους, στην καρδιά του χωριό Tarsac, εντός της περιοχής Saint Saturnin και φυσικά εντός της γεωγραφικά οριοθετημένης περιοχής του Κονιάκ. Οι τέταρτης γενιάς παραγωγοί του οίκου, τα αδέρφια Frédéric και Maëlys Bourgoin, έλαβαν το 2015 τη μεγάλη απόφαση· να δημιουργήσουν το δικό τους brand, ένα brand που θα αναλάμβανε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από την καλλιέργεια της αμπέλου, έως την ωρίμαση των αποσταγμάτων και την εμφιάλωση, ένας οίκος ‘’Bouilleur de Cru’’ που πλέον θα μπορεί να εμφιαλώνει κάτω από το όνομα Bourgoin.

Bourgoin Microbarrique 2002

Μέσα από το brand Bourgoin κατάφεραν να εκφράσουν όλες τις «ανησυχίες» τους ως παραγωγοί, τον δικό τους τρόπο έκφρασης του αγαπημένου τους terroir, αλλά και το πως οραματίζονται εκείνοι το κονιάκ του «αύριο», εναρμονισμένο με τον κύκλο της ζωής, τη φύση και τους ανθρώπους που ζουν από αυτό και για αυτό. Ένα «φυσικό κονιάκ», αν μου επιτρέπεται η φράση, ένα κονιάκ με μηδενικά πρόσθετα και πιστό στις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας, αλλά και της απόλυτης διαφάνειας στον τελικό καταναλωτή.

Τα αμπέλια τους, 250 στρέμματα ιδιόκτητης γης, ακριβώς στη συμβολή του Μεσημβρινού του Γκρήνουιτς με τον 45ο παράλληλο βόρεια του Ισημερινού, αλλά και το κονιάκ που τελικά δημιουργούν, είναι το αποτέλεσμα, κατά δήλωσή τους, του έργου μιας πολύπλοκης συμβίωσης μεταξύ τεσσάρων βασιλείων· του ανθρώπινου, του ορυκτού, του φυτικού και του ζωικού. Ο οίκος Bourgoin αποτελεί τον απόλυτα μικρο-αρτιζάνικο οίκο παραγωγής κονιάκ. Μια χούφτα άνθρωποι εργάζονται σε αυτόν, μαζί με τα δύο αδέρφια-ιδιοκτήτες και τη σύζυγο του Frederic, Rebeca. Στις διαφημιστικές μπροσούρες που μπορεί να βρείτε μαζί με τις φιάλες τους ή στις ιδιόχειρες καρτ-ποσταλ που αρέσκονται να στέλνουν σε φίλους, αυτά τα άτομα αναφέρονται ένα-ένα, με το μικρό τους όνομα, ως ευχαριστώ για το πολύτιμο έργο τους, από την καλλιέργεια των αμπελιών στο cru του Fins Bois, έως τη χειροποίητη ετικετοποίηση των φιαλών, μα πάνω από όλα για το πάθος τους.

Στον οίκο Bourgoin, κατά δήλωσή τους, δημιουργούν κονιάκ χωρίς φιοριτούρες, αληθινά κονιάκ που δημιουργούν συναισθήματα, αφού εκπορεύονται από την ίδια τη γη και τη χειρωνακτική εργασία των δημιουργών τους. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής, όσο και τη σύγχρονη, δική τους θεώρηση του πως μπορεί να προσφερθεί το εθνικό απόσταγμα της Γαλλίας, δημιουργούν μοντέρνες εμφιαλώσεις που ξεπερνούν τα ήδη θεωρημένα, έως και παρωχημένα, κλασικά όρια της κατηγορίας.

Όλα τα κονιάκ τους είναι XO (τουλάχιστον δέκα χρόνια ωρίμασης) -χωρίς να το μοστράρουν όμως στη φιάλη- χρονολογημένα και single cask -δεν αναμειγνύουν διαφορετικές ηλικίες αποσταγμάτων, ούτε βαρέλια-, αλλά και αφιλτράριστα. Έχουν βρει μάλιστα τους βέλτιστους αλκοολικούς βαθμούς για σχεδόν όλα τα κονιάκ τους, ώστε να μη θολώνουν, στο 43%. Δε χρησιμοποιούν κανέναν σταθεροποιητή, ούτε θειώδη, παρά εκμεταλλεύονται τις αρχές της ρευσομηχανικής και τη βαρύτητα για τη μετάγγιση των κονιάκ τους από βαρέλι σε βαρέλι, κάτι που κάνουν και σε συγκεκριμένες φάσεις της σελήνης, πιστοί στις αρχές της βιοδυναμικής παραγωγής.

Bourgoin Microbarrique 2002

Η δοκιμή του Bourgoin Microbarrique 2002

Το Bourgoin Microbarrique 2002, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, είναι ένα χρονολογημένο κονιάκ του 2002, το οποίο εμφιαλώθηκε το 2022. 100% απόσταγμα από σταφύλι Ugni blanc, που έχει καλλιεργηθεί στο cru του Fins Bois, με είκοσι έτη ωρίμασης σε βαρέλι 350 λίτρων από γαλλική δρυ Quercus robur, τύπου limousine, με το τελευταίο έτος αυτής να έχει πραγματοποιηθεί σε δεκάλιτρο βαρέλι με έντονο κάψιμο (crocodile charring). Έχει προηγηθεί απόσταξη με τις οινολάσπες και σε «γυμνή φλόγα» σε έναν χάλκινο άμβυκα 20.000 λίτρων του 1973.

Το επιπλέον φινίρισμα σε δεκάλιτρο βαρέλι αποτελεί και την καινοτομία της συγκεκριμένης εμφιάλωσης, καθώς αποτελεί το πρώτο κονιάκ με φινίρισμα σε διαφορετικό βαρέλι και βέβαια αυτή που του δίνει τα έντονα, χαρακτηριστικά αρώματα τροπικών φρούτων, αλλά και τη διαφορετική αίσθηση στο στόμα.

Bourgoin Microbarrique 2002

To Bourgoin Microbarrique 2002 είναι κεχριμπαρί, χαλκόχρωμο, με λαδένιες ανταύγειες στο χρώμα. Στη μύτη το φρούτο είναι έντονο, σε ένα μεγάλο εύρος αρωμάτων και εξέλιξης· από αποξηραμένο βερίκοκο, μπανάνα, λεμονόταρτα, σταφύλι και μια υποψία λίτσι, μέχρι ώριμο μάνγκο, ποσέ αχλάδι, ψημένο ανανά, αλλά και μια καλά κρυμμένη φράουλα, ώριμη, μαρμελαδένια. Τα ανθικά αρώματα παρουσιάζονται ντροπαλά, κυρίως μέσα από αμπελανθούς και αγιόκλημα, ενώ στα των μπαχαρένιων και λοιπών αρωμάτων, θα βρείτε το χαρακτηριστικό του crocodile charring άρωμα της βανίλιας, το βαθύ της σοκολάτας και υπόνοιες βουτύρου και αλατισμένης καραμέλας.

Στο στόμα είναι ξηρό, «νευρώδες» -αφού δεν έχει ραφιναριστεί με άλλα αποστάγματα, διαφορετικών ηλικιών-, ξεκάθαρο, ζωντανό, με στιβαρή δομή, αλλά «μελένια» και μακρά επίγευση. Η φιάλη του, ίσως η πιο χαρακτηριστική και διακριτή που θα συναντήσετε σε κονιάκ -δε μοιάζει με καμιά άλλη. 350ml, κοντόχοντρη, με φαρδιά οπή και πώμα και τυπογραφικής αισθητικής ετικέτα. Εμφιαλώνεται στους 43% αλκοολικούς βαθμούς, εισάγεται και διανέμεται από την CAVA ANTHIDIS. Ευχαριστώ θερμά τον Frederic Bourgoin για την παροχή δείγματος προς δοκιμή και αξιολόγηση.

All photos by Kostas Gkionis for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Δοκιμάζοντας το Bourgoin Microbarrique 2002"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2024