previous
next

Brandy de Jerez – Cardenal Mendoza

Competitions, News

Η Ιβηρική χερσόνησος αποτελούσε πάντα μήλο της έριδος μεταξύ διαφόρων φυλών και αυτοκρατοριών, από τους Έλληνες και τους Φοίνικες, μέχρι τους Βανδάλους, τους Βησιγότθους και τους Μαυριτανούς που κατά καιρούς κατοίκησαν εκεί. Αυτό το αμάλγαμα εθνοτήτων και φυλών άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, όπως είναι φυσικό, μεταξύ άλλων, και στη γαστρονομία της περιοχής, κάτι που είμαστε σήμερα πολύ τυχεροί ώστε να απολαμβάνουμε. Φυσικά εκτός από την ισπανική κουζίνα, που έχει κατακτήσει τον κόσμο, αλλά και τα σέρι, που πολύ αγαπώ και που έχουν κατακλύσει το Bitterbooze, ένα ακόμη προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης την Ισπανία και συγκεκριμένα το Χερέθ της Ανδαλουσίας, είναι το Brandy de Jerez.

Πιο συγκεκριμένα, το Brandy de Jerez αποτελεί την τρίτη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης που ρυθμίζεται από το Consejo Regulador de Jerez, με τις άλλες δύο να είναι το D.O. Jerez-Xérès-Sherry που φυσικά αναφέρεται στο σέρι, αλλά και το D.O. Vinagre de Jerez, αυτή δηλαδή που αφορά στο χαρακτηριστικό ξύδι που παράγουν στην περιοχή.

 

"Το Brandy de Jerez αποτελεί την τρίτη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης που ρυθμίζεται από το Consejo Regulador de Jerez, μαζί με το D.O. Jerez-Xérès-Sherry και το D.O. Vinagre de Jerez, το χαρακτηριστικό ξύδι που παράγουν στην περιοχή."

 

 Τα χαρακτηριστικά του Brandy de Jerez

Τα Brandy de Jerez παράγονται αυστηρά εντός του γεωγραφικού τριγώνου που παράγει σέρι στην Ανδαλουσία, Χερέθ ντε λα Φροντέρα, Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα και Ελ Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία και πρέπει να έχουν ωριμάσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Solera, σε βαρέλια που πριν περιείχαν σέρι. Ανάλογα τον τύπο σέρι που περιείχαν τα βαρέλια, τα γευστικά χαρακτηριστικά των μπράντι αλλάζουν ελαφρώς. Τα Brandy de Jerez διατηρούν σχετικά αναλλοίωτα τα πρωτογενή τους αρώματα και τα γευστικά τους χαρακτηριστικά, αφού γενικά δεν αποστάζονται πολλές φορές και σε υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

 

"Τα Brandy de Jerez διατηρούν σχετικά αναλλοίωτα τα πρωτογενή τους αρώματα και τα γευστικά τους χαρακτηριστικά, αφού γενικά δεν αποστάζονται πολλές φορές και σε υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς."

 

Cardenal Mendoza brandy de Jerez

Το μοναδικό Brandy de Jerez που εισάγεται στη χώρα μας εδώ και μία δεκαετία, από την εταιρεία ‘’All About Wine’’, είναι το Cardenal Mendoza του οίκου Romate. Φέτος μάλιστα ο οίκος γιορτάζει τα 130 χρόνια του και έχει προγραμματίσει διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, ξεκινώντας από την καθιέρωση της Cardenal Mendoza Golden Week, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

 

"Ο οίκος Romate γιορτάζει τα 130 χρόνια του καθιερώνοντας την Cardenal Mendoza Golden Week, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου."

 

Παράλληλα, τρέχει ήδη ένας σπουδαίος διαδικτυακός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα ‘’The Art of Living’’, όπου ο κάθε διαγωνιζόμενος «ανεβάζει» μέσω της σελίδας Cardenalmendoza.com ή στα σόσιαλ μίντια με χάσταγκ #copamendoza μια φωτογραφία με το Cardenal Mendoza που θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στον τίτλο.

Το έπαθλο είναι ένα χρυσό κύπελλο 22 καρατίων, αξίας άνω των €16.000, φτιαγμένο από παραδοσιακούς τεχνίτες του Χερέθ, και ένα ταξίδι για δύο άτομα ως την πόλη της Ανδαλουσίας για την παραλαβή του. Ο νικητής θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους του κοινού, αλλά και της κριτικής επιτροπής. Επίσης, θα δοθούν ακόμα δύο βραβεία στους επιμέρους νικητές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, που θα είναι από μία φιάλη very limited edition Νon plus ultra, αξίας άνω των 800€. Ο διαγωνισμός θα είναι ενεργός ως τις 30/11/2016 και ο νικητής θα ανακοινωθεί αρχές Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Brandy de Jerez – Cardenal Mendoza"

Competitions, News

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2016