previous
next

Το αποστακτήριο Buffalo Trace αναδημιουργεί πέντε ουίσκι από την Ποτοαπαγόρευση

News

Πέντε νέα αμερικανικά ουίσκι, η συνταγή των οποίων, έχει να χρησιμοποιηθεί από την Ποτοαπαγόρευση και την εποχή της -όταν το ουίσκι μπορούσε να πωληθεί μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής- αποφάσισε να αναδημιουργήσει το αποστακτήριο του Buffalo Trace. Το ιστορικό αποστακτήριο λέγεται πως ξεσκόνισε τα αρχεία με όλα τα ουίσκι του και κατόπιν πειραματισμών, κατάφερε να προσομοιάσει τέσσερεις συν μία συνταγές, δημιουργώντας μια σούπερ περιορισμένη συλλογή πέντε φιαλών.

Επικεφαλής αυτού του φιλόδοξου πρότζεκτ ο Nick Laracuente, ο οποίος συστήνεται ως «Αρχειοφύλακας των Μπέρμπον» (!), πρακτικά, ο άνθρωπος υπό ευθύνη του οποίου βρίσκονται περίπου 400,000 αντικείμενα, μεταξύ αυτών, άδειες και γεμάτες φιάλες από αμερικανικά ουίσκι, χειρόγραφες συνταγές, αποσπάσματα δημοσιευμάτων σε εφημερίδες παλαιότερης εποχής, αλλά και καταγεγραμμένες μαρτυρίες σε κείμενο ή σε μέσα εγγραφής που σίγουρα χρειάζονται πολύ περισσότερο χώρο σε σχέση με τα σημερινά αρχεία τύπου cloud. Από όλα αυτά τα αντικείμενα, μόλις το 2% λέγεται πως έχει καταγραφεί επίσημα, παρόλα αυτά, ο Nick Laracuente λέγεται πως τα διέτρεξε όλα, προκειμένου να ανασυνθέσει τα τέσσερα από τα πέντε νέα ουίσκι, από την αρχή έως το τέλος, από την συνταγή παραγωγής, μέχρι την εμφιάλωση και με σκοπό να προσομοιάζουν όσο γίνεται πιο πιστά τα πρωτότυπα. Το πέμπτο είναι ένα ολοκαίνουριο προϊόν, υπό το όνομα ‘’Spiritus Frumenti’’, χαρακτηρισμό που έδιναν στα «ουίσκι-κατόπιν-ιατρικής-συνταγής», τα οποία συνταγογραφούνταν την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.

Αδιαμφισβήτητα, όταν μιλά κανείς για μπέρμπον, ουίσκι σίκαλης και γενικά, κάθε αμερικανικό ουίσκι, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοήσει το αποστακτήριο του Buffalo Trace, ίσως το παλαιότερο, εν ενεργεία και με αδιάκοπη λειτουργία αποστακτήριο των ΗΠΑ. Η ιστορία του αποστακτηρίου ξεκινά το 1775, πριν ακόμη το Κεντάκι προσαρτηθεί στην Ένωση. Ένα εμβληματικά ιστορικό σημείο, ανακηρυχθέν ως Εθνικό Ιστορικό Τοπόσημο το 2013, το οποίο κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης ήταν γνωστό ως αποστακτήριο George T. Stagg.

Κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, το Buffalo Trace υπήρξε ένα από τα μόλις έξι αποστακτήρια που με άδεια να παράγουν και να εμφιαλώνουν «φαρμακευτικό ουίσκι», το επονομαζόμενο ‘’Spiritus Frumenti’’. Ουίσκι τη συνταγή των οποίων αποκτούσαν με «περίεργο τρόπο» οι ρέκτες, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους ποτό!

Ας δούμε μία μία κάθε φιάλη της συλλογής ουίσκι από την Ποτοαπαγόρευση

Three Feathers

 

 

Ένα ουίσκι που παράχθηκε για πρώτη φορά το 1812 ως ουίσκι σίκαλης, συνέχισε ως ουίσκι Bottled-in-Bond, για να καταλήξει ως ουίσκι τύπου blended και οι τρεις τύπου του οποίου παράγονταν στο Buffalo Trace. Στη νέα αυτή συλλογή αναπαράχθηκε το Bottled-In-Bond αμερικανικό ουίσκι, στους 50% αλκοολικούς βαθμούς και με γευστικές και αρωματικές νότες πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, με επίγευση καπνιστής καραμέλας. Λογότυπό του τρία φτερά στρουθοκαμήλου, σύμβολο της βασιλείας τον 19ο αιώνα.

Old Stagg

Πρόδρομος του σημερινού ουίσκι Stagg και -προφανώς- ένας αληθινός φόρος τιμής στον George T. Stagg, εκ των σημαντικότερων ανθρώπων στη βιομηχανία του μπέρμπον και επί σειρά ετών ιδιοκτήτης του Buffalo Trace. Εμφιαλωμένο αφιλτράριστο και με τους αλκοολικούς βαθμούς του βαρελιού (66,4%!), υπόσχεται αρώματα δρυός και δέρματος, μαζί με κεράσι και επίγευση βανίλιας.

Walnut Hill

Ένα ακόμη ουίσκι που παραγόταν κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης από το αποστακτήριο Buffalo Trace, την παραγωγή του οποίου επέβλεπε ο Albert Blanton, πρόεδρος για ένα διάστημα της εταιρείας, προς τιμήν του οποίου δημιουργήθηκε το μετέπειτα γνωστό σε όλους μας ουίσκι Blanton’s. Στη συλλογή από την Ποτοαπαγόρευση του Buffalo Trace ανασυστήνεται ως ένα μπέρμπον με υψηλή περιεκτικότητα σε σίκαλη, στους 45% αλκοολικούς βαθμούς, με αρώματα δρυός, καλαμποκιού και μελάσας.

Golden Wedding

Δεκαετίες πριν τον Ματωμένο Γάμο του Game of Thrones, αλλά και εκείνο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο όρος Χρυσός Γάμος υπήρχε σε ουίσκι σίκαλης. Ένα ουίσκι σίκαλης που παραγόταν από το 1869 στο αποστακτήριο Schenley της Πενσυλβάνια, η παραγωγή όμως του οποίου μεταφέρθηκε κατά την Ποτοαπαγόρευση στο Buffalo Trace. Σήμερα το βρίσκετε σε αυτήν και μόνο τη συλλογή ως αναδημιουργία του πρωτότυπου, στους 53,5% αλκοολικούς βαθμούς και -όπως υπόσχεται- με ένα αρκετά βοτανικό αρωματικό προφίλ.

George T. Stagg Distillery Spiritus Frumenti

Το μοναδικό από τα πέντε ουίσκι της συλλογής το οποίο δεν βασίζεται επάνω σε κάποια παλιά συνταγή, σε κάποιο παλιό αμερικανικό ουίσκι. Ένα ολοκαίνουριο λοιπόν προϊόν, το οποίο χρησιμοποιεί τον τίτλο Spiritus Frumenti, λατινικό όρο που χρησιμοποιούσαν οι φαρμακοτρίφτες κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης για να κατηγοριοποιήσουν το ουίσκι στα βιβλία με τις συνταγές και τα υπόλοιπα φάρμακά τους. Πρακτικά, πρόκειται για ένα «σταρένιο μπέρμπον», ένα πιο μαλακό δηλαδή μπέρμπον, που αντί για σίκαλη, έχει σιτάρι στο λοιπό 49% του mash bill -αφού τουλάχιστον 51% του mash bill πρέπει να είναι καλαμπόκι. 55% αλκοολικοί βαθμοί, κεράσια, βανίλιες και δρυς τα κύρια αρώματά του.

Αυτά είναι λοιπόν τα πέντε ουίσκι από την Prohibition Collection του Buffalo Trace, άκρως συλλεκτικά -όπως φαντάζεστε-, ομοίως και αρκετά ακριβά, πλην όμως, ψαρωτικό το κόνσεπτ, ωραίο το storytelling, ωραία δουλειά στις ετικέτες, 375ml οι φιάλες και «ζουμί» που είναι σίγουρα ενδιαφέρον για να το δοκιμάσει κανείς.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Το αποστακτήριο Buffalo Trace αναδημιουργεί πέντε ουίσκι από την Ποτοαπαγόρευση"

News

Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2023