previous
next

Μόλις έφθασε η ολοκαίνουργια super-premium τεκίλα Cenote!

News, Reviews

Μία νέα, super-premium τεκίλα κυκλοφόρησε πριν μερικούς μόλις μήνες από το γκρουπ επιχειρήσεων της Stoli, με την αμερικανική αγορά να την υποδέχεται πρώτη, ενώ στην Ελλάδα εισήχθη από την εταιρεία Καρούλιας, υπεύθυνη για την εισαγωγή των προϊόντων του portfolio του γκρουπ. Η τεκίλα Cenote είναι διαθέσιμη σε τρεις διαφορετικές εκφράσεις, τις οποίες δοκιμάσαμε και σας τις παρουσιάζουμε στο εν λόγω άρθρο.

Η τεκίλα Cenote εμπνέεται από την παράδοση των Μάγιας και τους ομώνυμους, φυσικά σχηματισμένους λάκκους στο έδαφος της χερσονήσου Γιουκατάν, τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι γηγενείς πληθυσμοί του Μεξικού ως μέρη λατρείας και διεξαγωγής τελετουργιών προσφοράς. Αυτοί οι λάκκοι, που διέθεταν φυσικές αποθήκες νερού και συνδέονταν με τα υπόγεια ύδατα, πίστευαν πως ήταν τα σημεία επικοινωνίας του υπέργειου κόσμου με τον υπόγειο.

cenote

Η παραγωγή της τεκίλας Cenote ξεκινά από τα χωράφια στο Los Valles, στην ευρύτερη επαρχία του Jalisco -άρα αναφερόμαστε σε μία τεκίλα από τα Lowlands- από όπου τρυγούνται τα ενήλικα φυτά της αγαύης, για να οδηγηθούν οι καρδιές τους στον βιομηχανικό «φούρνο» τύπου autoclave, όπου ψήνονται για περίπου οκτώ ώρες.

Η διαδικασία παραγωγής συνεχίζεται με τη σύνθλιψη της ψημένης αγαύης σε βιομηχανικού τύπου roller mill, όπου συγκεντρώνεται ο «καραμελωμένος» της χυμός, για να ζυμωθεί έπειτα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Η διπλή απόσταξη πραγματοποιείται με έναν συνδυασμό χάλκινων και ανοξείδωτων αποστακτήρων.

Το brand πιστεύει πολύ και στο νερό που χρησιμοποιείται σε όλη την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Πρόκειται για νερό από τα υπόγεια ύδατα ενός ηφαιστείου, πλησίον του αποστακτηρίου, το οποίο συλλέγεται από αρτεσιανό πηγάδι και το οποίο φιλτράρεται με αντίστροφη ώσμωση, καθώς και με φίλτρα ενεργού άνθρακα, προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες.

cenote

Όσο για την ωρίμαση, αυτή πραγματοποιείται σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός, ακόμα και για την λευκή έκφραση της Cenote, που παραμένει σε αυτά για τρεις εβδομάδες. Για την ανάμειξη υπεύθυνος είναι ο κύριος Alejandro Garcia Páez, ενώ στη θέση του master distiller βρίσκεται ο Arturo Fuentes με θητεία 25 χρόνων στην παραγωγή τεκίλας και μερικά χρόνια εμπειρίας και στην παραγωγική διαδικασία του cognac, στη Γαλλία.

Η Cenote Blanco λοιπόν, έχοντας στην πλάτη της τρεις εβδομάδες ωρίμασης σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός, παρουσιάζεται πιπεράτη, με αρώματα εσπεριδοειδών και ψημένης αγαύης, όπως και ελαφριά αρώματα ξύλου.

Η Cenote reposado που ωριμάζει για τρεις μήνες, εμφανίζει ένα πιο «στρογγυλεμένο» προφίλ γεύσης, στο οποίο παρουσιάζονται ενισχυμένα τα αρώματα από το βαρέλι, με νότες από βανίλια, μέλι, μπαχαρικά και μια αίσθηση πράσινων λαχανικών.

cenote

Όσο για την Cenote Añejo, με ωρίμαση ενός χρόνου, παρουσιάζεται ακόμα πιο πλούσια και πολύπλοκη, με έντονο το χαρακτήρα του βαρελιού και αρώματα σοκολάτας, δέρματος και καπνού.

Από την αρχή του brand, οι τρεις εκφράσεις του έδειξαν τη δυναμική τους αποσπώντας δύο χρυσά (Reposado και Añejo) και ένα ασημένιο μετάλλιο (Blanco) στο The Spirits Business Tequila & Mezcal Masters.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την τεκίλα Cenote, όπως άλλωστε οφείλουμε να κάνουμε με κάθε ποιοτικό brand που εισάγεται στην ελληνική αγορά!

 

All photos by Andreas Chatziparissis for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Μόλις έφθασε η ολοκαίνουργια super-premium τεκίλα Cenote!"

News, Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 30/07/2018