previous
next

Chivas Regal Extra

Reviews

Η τέχνη της απόσταξης, όπως και η διαδικασία της παλαίωσης, αποτελούν για τη βιομηχανία του ουίσκι δύο ακρογωνιαίους λίθους βάσει των οποίων παράγεται εδώ και αιώνες σπουδαίο «νερό της ζωής». Κάπου ανάμεσά τους, αδικαιολόγητα αδικημένη, βρίσκεται η διαδικασία της ανάμειξης, πολύ σημαντική για την παραγωγή των blended whisky και ας μου επιτραπεί να δηλώσω, ο λόγος που τα ουίσκι κατέκτησαν τον κόσμο ως εμπορικό προϊόν. Στη σημερινή δοκιμή με τον Τίμο Σπανό, δοκιμάζουμε ένα τέτοιο, το ολοκαίνουριο Chivas Regal Extra.

 

Στο μπουκάλι του Chivas Regal Extra

Αν ανατρέξει κανείς στη μακρά ιστορία των Chivas Brothers, της εταιρείας δηλαδή που οραματίστηκε και δημιούργησε το Chivas Regal, θα μεταφερθεί στο Αμπερντίν, στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου τα δύο αδέλφια λειτουργούσαν ένα παντοπωλείο. Η εκλεκτή τους πελατεία τους έκανε να εμπορευτούν, μεταξύ άλλων, μπράντι, ρούμι και ουίσκι, ώσπου αυτό το τελευταίο, κατόπιν λαϊκής απαίτησης, το ανέμειξαν με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο απαλού και ντελικάτου προϊόντος.

 

"Σήμερα το Chivas Regal είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα ουίσκι στον κόσμο, με εξαγωγές σε 150 χώρες και όγκο παραγωγής που σίγουρα ξεπερνά κάθε προσδοκία των αδελφών Chivas. Και τώρα, έφερε το Chivas Regal Extra…"

 

Chivas Regal Extra, blended scotch whisky, chivas brothers

 

Η Chivas Regal σαν φίρμα δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια μετά, όταν το όνομα των Chivas Brothers έγινε μεγάλο και τρανό οπότε και ξεκίνησαν οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι στην αχανή αγορά των ΗΠΑ. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως ο κύριος τροφοδότης με ουίσκι single malt του brand είναι το ιστορικό αποστακτήριο Strathisla, στην καρδιά του Speyside. Σήμερα το Chivas Regal είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα ουίσκι στον κόσμο, με εξαγωγές σε 150 χώρες και όγκο παραγωγής που σίγουρα ξεπερνά κάθε προσδοκία των αδελφών Chivas.

Το Chivas Regal Extra της σημερινής δοκιμής αποτελεί την ολοκαίνουρια ετικέτα του portfolio του Chivas Regal, μία ετικέτα που σχεδιάστηκε για να τοποθετηθεί ανάμεσα από το Chivas Regal 12 και το Chivas Regal 18. Προφανώς αποτελεί προσωπική δημιουργία του master blender του οίκου, Κόλιν Σκοτ (Colin Scott), ο οποίος βρίσκεται στον οίκο από το 1989 και, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για τη δημιουργία και του εμβληματικού Chivas Regal 18 αλλά και του Chivas Regal 25.

 

"Το Chivas Regal Extra σχεδιάστηκε για να τοποθετηθεί ανάμεσα από το Chivas Regal 12 και το Chivas Regal 18 και είναι προσωπική δημιουργία του master blender του οίκου, Κόλιν Σκοτ."

 

Το Chivas Regal Extra διαφοροποιείται από το κλασικό 12 ετών, σε δύο βασικά σημεία. Δεν υπάρχει ένδειξη ηλικίας, άρα ακολουθεί θα λέγαμε την τάση των τελευταίων ετών για εμφιάλωση NAS (no age statement) ουίσκι, ενώ υπάρχει αρκετά εντονότερος ο χαρακτήρας από τα βαρέλια σέρι στο τελικό μείγμα, αφού έχει χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη ποσότητα από αποστάγματα που έχουν ωριμάσει σε τέτοια.

 

Το Chivas Regal Extra στο ποτήρι μας

Αυτός ο χαρακτήρας γίνεται εύκολα αντιληπτός από την αρχή. Τα βαρέλια σέρι έχουν ενισχύσει τη φρουτένια (αρωματική) πλευρά του Chivas Regal με αποξηραμένα σύκα, βανίλιες και σουλτανίνα. Επίσης, έχουν δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο προφίλ ξηρών καρπών, με κυριότερα από αυτά τα μακαδέμια και τα ψημένα αμύγδαλα. Τα αρώματα του συμπληρώνει αυτό του κεριού, του ταμπάκο και της σοκολάτας.

 

"

Το Chivas Regal Extra είναι στο στόμα ξηρό και το σώμα του σχεδόν πλούσιο και ελαφρώς βουτυράτο σαν αίσθηση. Το φρούτο σχεδόν εξαφανίζεται στο στόμα, με εξαίρεση τα κεράσια που τα αντιλαμβάνεσαι στην αρχή. Στη μέση του ουρανίσκου γίνεται αισθητή η σοκολάτα που χαρίζει απλόχερα μια μεσαίας διάρκειας επίγευση."

 

Chivas Regal Extra, blended scotch whisky, chivas brothers

 

Στο στόμα είναι ξηρό, και το σώμα του σχεδόν πλούσιο και ελαφρώς βουτυράτο σαν αίσθηση. Το φρούτο σχεδόν εξαφανίζεται στο στόμα, με εξαίρεση τα κεράσια που τα αντιλαμβάνεσαι στην αρχή. Στη μέση του ουρανίσκου γίνεται αισθητή η σοκολάτα που χαρίζει απλόχερα μια μεσαίας διάρκειας επίγευση.

Συμπερασματικά, στο Chivas Regal Extra παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον η αρκετά γεμάτη γεύση του για blended ουίσκι, αλλά και η πολυπλοκότητα και γλυκιά αίσθηση που του χαρίζουν τα έξτρα βαρέλια από σέρι. Ειδικά στη μύτη, η πολυπλοκότητα ξεφεύγει από τα σχετικά στενά όρια ενός ουίσκι blended. Με τον Τίμο το ταιριάξαμε και με ένα ελαφρύ πούρο, παρέα με λίγη σοκολάτα και τα πήγε υπέροχα! Δοκιμάστε το.

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 85/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 83/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 84/100     

 

 

Παραγωγός: Chivas Brothers ltd

Διανομέας: Pernod Ricard

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Σκωτία

Αλκοολικοί βαθμοί: 40 %

Τύπος: blended scotch whisky

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Pernod Ricard Hellas

 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Chivas Regal Extra"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2016