previous
next

Cigar & Coffee Manhattan

Reviews

Τα εμφιαλωμένα ποτά της «Χρυσής Εποχής των κοκτέιλ» που έχουμε την τύχη να διανύουμε καθώς μιλάμε, έρχονται με φόρα, ως αντιπαραβολή στα μαζικής παραγωγής RTD της περασμένης δεκαετίας. Αυτά, με την πολλή ζάχαρη και τα πολλά συντηρητικά, που καταναλώνονταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αντί για μπίρα, με φόντο κάποιο μεγάλο κλαμπ ή beach bar και συνήθως υπό τους ήχους δυνατής μουσικής. Το Cigar & Coffee Manhattan της εταιρείας Aske Stephenson που δοκιμάσαμε με τον Τίμο Σπανό για το σημερινό άρθρο-παρουσίαση, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αφού παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα, κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες και με μοναδικές τεχνικές παραγωγής.

 

"Το Cigar & Coffee Manhattan της εταιρείας Aske Stephenson είναι κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό, αφού παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα, κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες και με μοναδικές τεχνικές παραγωγής."

 

 Γνώρισα τον Τόμας Άσκε (Thomas Aske) και τον Τρίσταν Στέφενσον (Tristan Stephenson) πριν περίπου πέντε χρόνια στο Λονδίνο και είχα την ευκαιρία να τους «μάθω» καλύτερα λίγους μήνες αργότερα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τους. Από τότε, τους θεωρούσα αληθινούς πιονέρους για την παγκόσμια σκηνή του μπαρ, σοβαρούς επαγγελματίες και ανθρώπους με αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μετά από αρκετά χρόνια στη βιομηχανία και με τη συμβουλευτική εταιρεία Fluid Movement που ίδρυσαν το 2009, έστησαν μοναδικούς χώρους σε όλον τον κόσμο, με αποκορύφωμα τα άκρως επιτυχημένα και βραβευμένα μπαρ τους που έγιναν γνωστά παγκοσμίως. Κυρίως το Purl, αλλά και το Worship Street Whistling Shop, παρουσίασαν νέες τάσεις, ιδιαίτερες προσεγγίσεις επάνω στη συνολική εμπειρία της εστίασης και φυσικά «κοπιαρίστηκαν» ουκ ολίγες φορές από μπαρ σε όλο τον κόσμο.

 

Cigar & Coffee Manhattan

 

Στο μπουκάλι του Cigar & Coffee Manhattan

Οι δύο συνεργάτες έβρισκαν κάθε φορά νέους τρόπους να εντυπωσιάσουν, κάτι που συμβαίνει και τώρα με τη νέα σειρά από εμφιαλωμένα κοκτέιλ. Ένα από αυτά είναι και το Cigar & Coffee Manhattan.

 

"Το Cigar & Coffee Manhattan βασίζεται στη φόρμουλα του κλασικού Μανχάταν (ουίσκι από σίκαλη, γλυκό βερμούτ και μπίτερς). Σε αυτό, έχει προστεθεί κονιάκ, για αυξημένη πολυπλοκότητα, σπιτικά μπίτερς καφέ και αρώματα από ταμπάκο."

 

Το Cigar & Coffee Manhattan βασίζεται στη φόρμουλα του κλασικού Μανχάταν (ουίσκι από σίκαλη, γλυκό βερμούτ και μπίτερς). Σε αυτό, έχει προστεθεί κονιάκ, για αυξημένη πολυπλοκότητα, σπιτικά μπίτερς καφέ και αρώματα από ταμπάκο. Η παραγωγή του περιλαμβάνει τη διαδικασία της ψυχρής απόσταξης, με τη χρήση ενός rotary evaporator. Αυτή η μέθοδος επελέγη έναντι της κλασικής απόσταξης για να μην ανέβει η θερμοκρασία, κάτι που θα χαλούσε τη γεύση του κοκτέιλ. Με τον rotary evaporator η απόσταξη πραγματοποιείται σε αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία αφού η πίεση πέφτει, αλλάζοντας και το σημείο εξάτμισης του αλκοόλ.

 

Το Cigar & Coffee Manhattan στο ποτήρι μας

Το Cigar & Coffee Manhattan κυκλοφορεί σε ένα μπουκάλι 500 ml, υπέροχης αισθητικής, στους 32 αλκοολικούς βαθμούς. Στην όψη είναι χάλκινο, ενώ στη λίγο παραπάνω από μέτριας αρωματικής έντασης μύτη του, βρήκαμε βοτανικά αρώματα δυόσμου, ρίγανης, άψινθου και τσουκνίδας. Αρκετά «κρασάτο», με έντονη την παρουσία του βερμούτ και με νύξεις σταφίδας, καραμέλας και καπνού να μπερδεύονται και να δημιουργούν ένα γοητευτικό συνονθύλευμα αρωμάτων.

 

Cigar & Coffee Manhattan

 

"Το Cigar & Coffee Manhattan είναι στο στόμα ημίξηρο, μετρίου σώματος, υπόπικρο και ελαφρώς κρεμώδες, με απίθανη πολυπλοκότητα, και επίγευση μακράς διάρκειας."

 

Στο στόμα είναι ημίξηρο, μετρίου σώματος, υπόπικρο και ελαφρώς κρεμώδες. Ξηροί καρποί (πίνατς), ψημένο ψωμί και καραμελωμένο βούτυρο, παρέα με την απίθανη πολυπλοκότητα που μπορεί να δημιουργήσει η σωστά ομογενοποιημένη γεύση του καφέ. Επίγευση μακράς διάρκειας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, που μπορεί να σερβιριστεί κρύο, σε ένα ποτήρι κοκτέιλ ή με λίγο νερό που θα το αλλάξει αρκετά, κυρίως προς τον αρωματικό του χαρακτήρα και θα το πάει σε ακόμη πιο ιδιαίτερα γευστικά μονοπάτια. Ίσως λίγο παραπάνω τονισμένο το βερμούτ από ότι θα το θέλαμε. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα καινοτόμο, ένα state of the art προϊόν, ιδανικό αν θέλετε να κλέψετε την παράσταση προσφέροντας το ως δώρο που θα καλύψει μια μοναδική στιγμή σε όποιον το δωρίσετε.

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 87/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 90/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 88,5/100

 

 

Ιδιοκτήτης & Παραγωγός: Aske Stephenson

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ηνωμένο Βασίλειο

Αλκοολικοί βαθμοί: 32%

Τύπος: εμφιαλωμένο κοκτέιλ

Συσκευασία: 500 ml

Στην Ελλάδα:

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Cigar & Coffee Manhattan"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 10/01/2017