previous
next

H πιο αποτελεσματική ιδέα προώθησης που είχαν στο Κονιάκ συμπληρώνει 10 χρόνια!

Articles, News

Για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2010 διοργανώθηκε στην πόλη του Κονιάκ το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής εκπαιδευτικό πρόγραμμα Cognac Educator Programme. Έκτοτε, με δέκα συναπτές διοργανώσεις, έχει καταφέρει να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση του cognac, αλλά και της γαλλικής γαστρονομίας εν γένει.

Από την πόλη του Κονιάκ για όλο τον κόσμο

Το πρόγραμμα διδασκαλίας και πιστοποίησης επίσημων εκπαιδευτών για cognac σχεδιάστηκε από το Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), τον επίσημο επαγγελματικό φορέα επιφορτισμένο με την προστασία, προώθηση και αναβάθμιση της κατηγορίας. Ο φορέας αυτός αποτελείται κατά το ήμισυ από αμπελοκαλλιεργητές και κατά το έτερον ήμισυ από εμπόρους (εμπορικούς οίκους παραγωγής cognac) και από την ίδρυσή του το 1946, έχει καταφέρει να αναβαθμίσει το προϊόν, προστατεύοντας ταυτόχρονα την πολύτιμη ταυτότητά του.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας σκοπεύει στην πιστοποίηση ανεξάρτητων επαγγελματιών στο απαραίτητο επίπεδο γνώσης ώστε να μπορούν να προβάλλουν τόσο τη συνολική κουλτούρα γύρω από το cognac, όσο και τις μέγιστες δυνατές σχετικές πληροφορίες και γνώσεις.

κονιάκ, cognac

Το πρόγραμμα διδασκαλίας και πιστοποίησης περιλαμβάνει τη φιλοξενία των υποψηφίων εκπαιδευτών στην πόλη του Κονιάκ για πέντε ημέρες, τρεις από αυτές είναι αφιερωμένες στην εξειδικευμένη εκπαίδευση επάνω σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, από την καλλιέργεια και την οινοποίηση, μέχρι την περίπλοκη διαδικασία της απόσταξης, αυτήν την ωρίμασης, της ανάμειξης, την εμφιάλωσης και της προώθησης.

Εξερευνώντας το Κονιάκ

Οι υποψήφιοι εκπαιδευτές πραγματοποιούν καθοδηγούμενες «αυτοψίες» στα αντίστοιχα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας στην πόλη του Κονιάκ, μιλούν με παραγωγούς, επισκέπτονται τα αμπέλια και τα αποστακτήρια και φυσικά, δοκιμάζουν όλες τις εκφράσεις του cognac, το συνδυάζουν με φαγητό και εκπαιδεύονται πλήρως στην επικοινωνία και συνολική προώθησή του.

Από τα 40-50 άτομα που δηλώνουν συμμετοχή κάθε χρόνο από ολόκληρο τον κόσμο, επιλέγονται περίπου 10-12, τα οποία και στην πλειονότητά τους καταφέρνουν να πετύχουν στις τελικές εξετάσεις (γραπτές και προφορικές) στο πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος και να λάβουν την πιστοποίηση. Στην επέτειο των δέκα χρόνων ζωής του προγράμματος ο αριθμός των ενεργών εκπαιδευτών έχει φθάσει περίπου τους ογδόντα, από 20 περίπου χώρες όλου του κόσμου.

κονιάκ, cognac

Η αληθινή όμως επιτυχία του προγράμματος αυτού είναι οι αριθμοί που δημιουργούν οι ίδιοι οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές: περισσότερες από 1,300 εκπαιδευτικές συνεδρίες, σεμινάρια, γευσιγνωσίες και εργαστήρια έχουν διοργανωθεί αυτά τα δέκα χρόνια, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερα από 55,000 άτομα –στην πλειονότητά τους επαγγελματίες- στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Μια ξεκάθαρα αποτελεσματική ιδέα προώθησης ενός σπουδαίου, παρόλα αυτά, προϊόντος.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της επετείου των δέκα χρόνων, το BNIC δημιούργησε και ενσωμάτωσε στον ιστότοπό του έναν ενεργό χάρτη, με τις τοποθεσίες όλων των πιστοποιημένων εκπαιδευτών για cognac και πληροφορίες για αυτούς. Με μεγάλη χαρά και περηφάνια βρίσκω και το δικό μου πορτραίτο στον χάρτη αυτόν, επάνω από την γεωγραφική τοποθεσία της Ελλάδας, ως ο μοναδικός πιστοποιημένος εκπαιδευτής για cognac της χώρας μου.

Στα επόμενα δέκα!

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"H πιο αποτελεσματική ιδέα προώθησης που είχαν στο Κονιάκ συμπληρώνει 10 χρόνια!"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2021