previous
next

Το Cognac αποκτά ολοκαίνουρια οπτική ταυτότητα!

News

Η 14η Νοεμβρίου του 2017 σίγουρα θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται, ζουν και αναπνέουν για το cognac. Κι αυτό γιατί εκείνη την ημέρα αποκαλύφθηκε η νέα οπτική ταυτότητα για την ονομασία Cognac, το εμβληματικό σύμβολο που χαρακτηρίζει τα αποστάγματα διαχρονικής ποιότητας που παράγονται στην ευρύτερη «λεκάνη» του Charente-Maritime. Μαζί με τη δημοσιοποίηση της νέας οπτικής ταυτότητας, ανακοινώθηκε και ο νέος πρόεδρος του συμβουλίου BNIC, μετά από τις εκλογές που διεξήχθησαν, ο κύριος Patrick Raguenaud του οίκου Grand Marnier LaPostolle.

 

cognac

 

 

"Στις 14 Νοεμβρίου 2017 αποκαλύφθηκε η νέα οπτική ταυτότητα του Cognac, που χαρακτηρίζει τα αποστάγματα διαχρονικής ποιότητας που παράγονται στην ευρύτερη «λεκάνη» του CharenteMaritime."

 

Εκτεινόμενη σε τέσσερα διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της Γαλλίας, στο Charente, στο Charente-Maritime καθώς και σε ένα μικρό μέρος των Dordogne και Deux-Sèvres, η περιοχή του Cognac προσδιορίστηκε με ακρίβεια το 1909. Βρέχεται από τον ωκεανό και διασχίζεται από τον ποταμό Charente, ενώ ανάμεσα στις πεδιάδες και στους λοφίσκους της οριοθετούνται έξι μοναδικά cru, έξι περιοχές αμπελοτεμαχίων, οι οποίες χαρακτηρίζονται κυρίως από το αργιλώδες και ασβεστολιθικό τους υπέδαφος.

 

cognac

Sol de Borderies sur la commune de Cherves-Richemont (Charente).

 

Η νέα οπτική ταυτότητα του Cognac

Οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών και των εμπορικών οίκων, επέλεξαν την ομάδα Be-Poles, με γραφεία στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, για να δημιουργήσει τη νέα οπτική ταυτότητα του Cognac. Είχε προηγηθεί η δημιουργία του DNA του brand από το γαλλικό πρακτορείο επικοινωνίας Bayadère, το οποίο έδωσε πρακτικά τη ραχοκοκαλιά για να δημιουργηθεί το σήμα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής επικοινωνίας του BNIC, Vincent Chappe, ο οποίος δήλωσε: «Διαλέξαμε μία ταυτότητα που εμπνέει, όπως το ίδιο το cognac. Η εικόνα της περιοχής παρουσιάζεται ταυτόχρονα υπέρλαμπρη αλλά και απόλυτα προσγειωμένη. Αυτή η νέα οπτική ταυτότητα μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε προς τους καταναλωτές την πολύ όμορφη ιστορία αυτού του τόπου και των ανθρώπων του, οι οποίοι μαζί δημιουργούν ένα απόσταγμα για το οποίο είμαστε όλοι τόσο πολύ περήφανοι: το cognac.»

 

"«Διαλέξαμε μία ταυτότητα που εμπνέει, όπως το ίδιο το Cognac.» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Vincent Chappe, πρόεδρος της επιτροπής επικοινωνίας του BNIC."

 

Ο Clémentine Larroumet, διευθυντής του στούντιο Be-Poles που ανέλαβε το project αναφέρει πως εμπνεύστηκε από τη μοναδικότητα του τοπίου της περιοχής αλλά και από το φως που λούζει καθημερινά τα αμπελοτόπια. Από την παράδοση και την τέχνη των ανθρώπων που παράγουν το απόσταγμα, από τα αμπέλια του και τα εργαλεία τους, και κυρίως από τους χάλκινους άμβυκες.

 

cognac

Grappes de raisin

 

"Η γη, ο χαλκός και το φως, είναι τα τρία στοιχεία που βρίσκει κανείς στη νέα οπτική ταυτότητα του Cognac."

 

Έτσι λοιπόν η γη, ο χαλκός και το φως, είναι τα τρία στοιχεία που βρίσκει κανείς στη νέα οπτική ταυτότητα του Cognac. Αυτά συνδυάζονται με τη γραμματοσειρά Garamond, η οποία δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο τυπογράφο Claude Garamond το 16ο αιώνα, όταν δηλαδή ξεκίνησε να αποστάζεται και το κρασί από το Charente για να πωληθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια στη βόρειο Ευρώπη. Ένας ακόμη συμβολισμός του Be-Poles που αποτυπώθηκε στο σήμα.

 

Η δημοσιοποίηση της νέας ταυτότητας συνοδεύτηκε από το παρακάτω υπέροχο βίντεο:

 

 

"Οι γυναίκες και οι άνδρες της οικογένειας του Cognac είμαστε πολύ περήφανοι για την ονομασία του και προσπαθούμε να εκφράσουμε τη μοναδικότητά της και να την αναδείξουμε εμπνεόμενοι από το μικροκλίμα της περιοχής. Μετά βέβαια παρατηρούμε όλες τις κινήσεις που κάνουν οι άνθρωποι του Cognac στο πλαίσιο των κανόνων της τέχνης τους. Τα αποστάγματα του Cognac αγαπιόνται από ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, χρειαζόμαστε έναν ακριβή, κομψό και τολμηρό τρόπο για να προσεγγίσουμε αυτή τη διαδικασία. Το φως και τα χρώματα μπορεί να είναι επίσης μια πηγή έμπνευσης, τα αμπέλια, το κόκκινο της φωτιάς, η χρυσαφένια υφή του cognac. Από όλο αυτό πηγάζει κάτι πολύτιμο και ισχυρό. Η ταυτότητα είναι κάτι το εμβληματικό, μια φορά τη βλέπεις και σου μένει. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι διαχρονικό που αφηγείται μια ιστορία. «Cognac, κάτι μοναδικό που όλος ο κόσμος επιθυμεί, αλλά προέρχεται από εδώ, αποκλειστικά και μόνο από εδώ»."

 

Υποτιτλισμός βίντεο σε απόδοση από τα Γαλλικά – Στέφανος Καβαλλιεράκης

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το Cognac αποκτά ολοκαίνουρια οπτική ταυτότητα!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2017