previous
next

Compass Box Spice Tree

Reviews

Οι αληθινοί πρωτοπόροι σε κάθε επαγγελματικό τομέα είναι συνήθως μετρημένοι στα δάκτυλα και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται με καχυποψία και επιφυλακτικότητα. Συχνά μάλιστα πολεμούνται από συναδέλφους τους, αφού δημιουργούν ανταγωνισμό που αναγκάζει και τους άλλους να εργαστούν ακόμα πιο σκληρά για να ανταποκριθούν. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή του καινοτόμου λονδρέζικου εμφιαλωτή ουίσκι Compass Box, και η περίπτωση που εξετάζουμε σήμερα, είναι το ουίσκι τους με το περίεργο όνομα Spice Tree.

Πίσω στο 2005, η Compass Box αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μία μοναδική για τα δεδομένα του ουίσκι τεχνική παλαίωσης, που παρόλα αυτά δεν είναι άγνωστη στο χώρο του κρασιού. Αποφάσισε να ωριμάσει επιπλέον το μείγμα των, ήδη παλαιωμένων, ουίσκι από τα Highlands, σε βαρέλια στο εσωτερικό των οποίων τοποθέτησε τάβλες από βαρέλια γαλλικής δρυός!

 

Compass Box χρησιμοποίησε μία μοναδική για τα δεδομένα του ουίσκι τεχνική παλαίωσης, ωριμάζοντας επιπλέον το μείγμα των, ήδη παλαιωμένων, ουίσκι από τα Highlands, σε βαρέλια στο εσωτερικό των οποίων τοποθέτησε τάβλες από βαρέλια γαλλικής δρυός!"

 

Στο μπουκάλι του Spice Tree

Με αυτή την πρωτοποριακή κίνηση, δεν φάνηκε να συμφωνεί η Scotch Whisky Association. Ο οργανισμός εμπορίου που εκπροσωπεί τους παραγωγούς και είναι υπεύθυνος για τις νόρμες που διέπουν την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση του ουίσκι στη Σκωτία, έκρινε πως η συγκεκριμένη μέθοδος παλαίωσης, ξεφεύγει από τις παραδοσιακές που χρησιμοποιούνται και απεφάνθη πως το Spice Tree θα έπρεπε να βγει εκτός παραγωγής. Κι έτσι έγινε.

 

spice tree, compass box, whisky, ουίσκι

 

Η Compass Box όμως, με σύμμαχο τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβε για το ουίσκι της, δεν το έβαλε κάτω και το 2009 επανακυκλοφόρησε το προϊόν της με διαφορετική μέθοδο παλαίωσης που όπως λένε οι ιθύνοντες της εταιρείας αναπαράγει την αρχική με παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα.

 

Compass Box όμως, με σύμμαχο τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβε για το ουίσκι της, δεν το έβαλε κάτω και το 2009 επανακυκλοφόρησε το προϊόν της με διαφορετική μέθοδο παλαίωσης που όπως λένε οι ιθύνοντες της εταιρείας αναπαράγει την αρχική με παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα."

 

Τα ήδη παλαιωμένα σε καινούρια, αλλά και χρησιμοποιημένα βαρέλια αμερικάνικης δρυός, 100% κρίθινα (malt) ουίσκι, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή Brora των υψιπέδων της Σκωτίας, ωριμάζουν για επιπλέον δύο χρόνια σε βαρέλια που οι βαρελοποιοί της Compass Box κατασκευάζουν sur mesure. Η ιδιαιτερότητα τους έγκειται στο γεγονός πως ενώ το «σώμα» τους είναι από αμερικάνικη δρυ τα καπάκια τους είναι από έντονα «ψημένη» γαλλική δρυ από τα Βόσγια όρη της Γαλλίας.

Το ουίσκι εμφιαλώνεται φυσικά χωρίς επεξεργασία ψυχρού φιλτραρίσματος (chill filtration), σε 46 αλκοολικούς βαθμούς και συσκευασία 700 ml, με μια υπέροχη ετικέτα που αναπαριστά το ομώνυμο δένδρο που προφανώς είχε στο νου του ο κύριος Τζον Γκλέιζερ όταν συνέλαβε την ιδέα.

 

Το Spice Tree στο ποτήρι μας

Όταν αυτό το χρυσαφί, μελένιο στην όψη, ουίσκι χυθεί στο ποτήρι, θα σας πλημμυρίσουν αρώματα μπαχαρικών, όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομα του. Ψημένα, «χριστουγεννιάτικα» μήλα, σοκολάτα γάλακτος, αρώματα δέρματος, υπέροχα ενσωματωμένη μυρωδιά δημητριακών και μια υποψία ανθέων, με το αγιόκλημα να εντυπωσιάζει κάθε φορά που πλησιάζετε τη μύτη σας στο ποτήρι.

 

spice tree, compass box, whisky, ουίσκι

 

"Το Compass Box Spice Tree είναι χρυσαφί, μελένιο στην όψη, και σε πλημμυρίζει με αρώματα μπαχαρικών -ψημένα, «χριστουγεννιάτικα» μήλα, σοκολάτα γάλακτος, αρώματα δέρματος, υπέροχα ενσωματωμένη μυρωδιά δημητριακών και μια υποψία ανθέων, με το αγιόκλημα να εντυπωσιάζει, κάθε φορά που πλησιάζετε τη μύτη σας στο ποτήρι."

 

Στο στόμα είναι ξηρό, μετρίου σώματος, υπέροχα απαλό και ελαφρώς αλμυρό. Φίνα μπαχαρώδες, με πιο έντονη τη γεύση της κανέλας και μακρά επίγευση που δύσκολα κάποιος ξεχνά. Η πανδαισία γεύσεων συνεχίζει αν του δώσετε λίγο χρόνο (και μερικές γουλιές ακόμα) με φρέσκο αποξηραμένο δενδρολίβανο, μόσχο και τη σπιρτάδα του άνθους νεραντζιού.

Ένα ουίσκι που έχει συνοδεύσει αρκετές καπνικές μου στιγμές, παρέα με ένα πούρο και που μαζί με τον Τίμο Σπανό που το δοκιμάσαμε, το φανταστήκαμε να συνοδεύει ομοίως εξαίσια χριστουγεννιάτικα κέικ ή σουφλέ σοκολάτας Valhrona.

Δεν ξέρουμε πως ήταν η πρώτη, «απαγορευμένη» έκδοση του Spice Tree, αλλά συμφωνήσαμε πως αυτή που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά αποτελεί ένα διαμάντι για τις απανταχού σπιτικές και μη κάβες ανά τον κόσμο.

 

#theboozechronicles

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 92/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 94/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 93/100       

 

Ιδιοκτήτης: Compass Box

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Σκωτία

Αλκοολικοί βαθμοί: 46 %

Τύπος: Blended Malt Scotch Whisky

Συσκευασία: 700ml

Στην Ελλάδα:   –   

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Compass Box Spice Tree"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2016