previous
next

ΧΑΜΟΣ στην ευρωπαϊκή σκηνή του μπαρ. Κονιλιάρο εναντίον Martini.

News

Σε πεδίο μάχης εξελίσσονται τα σόσιαλ μίντια τις τελευταίες μέρες για τον πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ του διάσημου μπαρτέντερ Τόνι Κονιλιάρο (Tony Conigliaro) και της πολυεθνικής εταιρείας Martini. Αιτία; Ένας φιλανθρωπικός αγώνας ποδηλασίας στην Ιταλία τον οποίο αναβίωσε ο πρώτος, έχοντας τη χορηγία της εταιρείας τη δεύτερη χρονιά του και που φέτος, τρίτη χρονιά του αγώνα, λόγω μη συμφωνίας των δύο πλευρών, οδήγησε σε δύο ξεχωριστούς αγώνες. Ανακοινώσεις εκατέρωθεν, κατηγορίες, σχόλια στα σόσιαλ μίντια και αποκαλύψεις, ξεπηδούν τις τελευταίες ώρες με ταχύτατους ρυθμούς και όλα δείχνουν πως έχουμε να δούμε ακόμα αρκετά επεισόδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή, ακόμα και την παγκόσμια, σκηνή του μπαρ.

Το αρχικό ποστ του Τόνι Κονιλιάρο

Όλα ξεκίνησαν δύο μέρες πριν, όταν ο Τόνι Κονιλιάρο απεύθυνε ανοικτή επιστολή προς τους «φίλους» του και την βιομηχανία του μπαρ, αλλά και την εταιρεία Martini, εξηγώντας τα γεγονότα που αφορούσαν τον φιλανθρωπικό αγώνα ποδηλασίας Milano-Torino και που μεσολάβησαν μεταξύ του 2017 και του 2018. Ο Κονιλιάρο εκθέτει την άποψη του για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, για το πως πιστεύει πως η εταιρεία Martini «έκλεψε την ιδέα του» προκειμένου να την «μετατρέψει σε άλλο ένα ιβέντ μάρκετινγκ», για την έλλειψη σεβασμού προς έναν «μεγάλο και διάσημο συνεργάτη και πελάτη τους», ενώ δηλώνει πως θα αφαιρέσει όλα τα προϊόντα της εταιρείας στις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται. Καταλήγει μάλιστα να δηλώνει πως αισθάνεται υποχρεωμένος να «βγει μπροστά και να υπερασπιστεί» όλους αυτούς που δεν εισπράττουν σεβασμό από τις μεγάλες εταιρείες.

Κονιλιάρο, Martini

Η απάντηση της εταιρείας Martini

Στην επιστολή του Κονιλιάρο απάντησε, μία μέρα μετά, ο Τζέικομπ Μπράιαρς (Jacob Briars), global advocacy director της εταιρείας Martini. Ο Μπράιαρς εξέφρασε γραπτώς τη δική του οπτική για τα γεγονότα, αναφέροντας την «μακρά παράδοση χορηγίας εκατό και πλέον χρόνων που έχει η εταιρεία σε μηχανοκίνητους και ποδηλατικούς αγώνες στην Ιταλία», εξηγώντας, απευθυνόμενος στον Κονιλιάρο πως «δεν ανακάλυψε εκείνος το συγκεκριμένο αγώνα, ούτε καν τους φιλανθρωπικούς αγώνες στο σύνολο τους» και πως απλώς η εταιρεία επιθυμούσε να «μεγαλώσει το ιβέντ, καλώντας ακόμη περισσότερους μπαρτέντερ από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν». Αναφέρει δε, πως συμφώνησαν να δημιουργηθούν δύο διαφορετικοί αγώνες, την ίδια εποχή του χρόνου και επάνω στην ίδια ακριβώς διαδρομή, αφήνοντας για την ομάδα του Κονιλιάρο «ακόμα και το ίδιο όνομα για τον αγώνα», αντικρούοντας τις κατηγορίες πως η εταιρεία προσπάθησε να τους δυσκολέψει στη διοργάνωση του. Μάλιστα ο φετινός αγώνας του μπαρ Termini του Τόνι Κονιλιάρο κατάφερε και βρήκε υποστήριξη από την εταιρεία Campari.

Κονιλιάρο, Martini

Μέχρι εδώ λοιπόν, σχετικά καλά. Δύο πρώην συνεργάτες φαίνεται πως διαφώνησαν επάνω σε μία επιχειρηματική συνεργασία, απόλυτα θεμιτό και υγιές και χώρισαν οι δρόμοι τους. Παρόλο που, άτυπα μεν, άμεσα δε, δημιουργήθηκαν δύο στρατόπεδα μεταξύ της κοινότητας των μπαρτέντερ. Οι πρώτοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Κονιλιάρο και τα «υψηλά ιδανικά του», όπως εκείνος τα εξέφρασε μέσα από την επιστολή του, γράφοντας για μεγάλες πολυεθνικές που καταπίνουν και δεν σέβονται τους μπαρτέντερ, και απειλώντας πως θα σταματήσουν κι εκείνοι να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της εταιρείας, ενώ το δεύτερο στρατόπεδο, υποστήριξε την εταιρεία Martini, γράφοντας περί υποκρισίας και τεραστίου Εγώ του Κονιλιάρο.

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου!

Τη βόμβα όμως πέταξε, λίγες ώρες μετά το ποστ του Μπράιαρς, η μπαρτέντερ Κέιτ Γκέρουιν (Kate Gerwin), γράφοντας ουσιαστικά μια δημόσια απάντηση στο ποστ του Κονιλιάρο. Το συμπέρασμα και η ουσία του ποστ της ήταν πως «δεν επιθυμεί να την εκπροσωπεί δημόσια ένας άνδρας ο οποίος χτυπούσε την πρώην σύζυγό του»! Το ποστ φυσικά μοιράστηκε από αρκετούς μπαρτέντερ της βιομηχανίας και παρόλο που είναι άσχετο με το αρχικό ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ Κονιλιάρο και Martini κατάφερε σε λίγες μόνο ώρες να γίνει το πιο καυτό θέμα συζήτησης στα διαδικτυακά πηγαδάκια μεταξύ των μπαρτέντερ όλου του κόσμου!

"Η ειρωνεία είναι οτι αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από έναν αγώνα ποδηλασίας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα…"

Και εκεί που νομίζαμε πως τα είχαμε δει και διαβάσει όλα, ελάχιστες ώρες πριν τη δημοσίευση του παρόντος κειμένου, ήρθε το ποστ στο φέισμπουκ της κυρίας Ρία Σολέρ (Ria Soler), πρώην σύζυγο του Τόνι Κονιλιάρο. Σε αυτό περιγράφει, σε άκρως συγκινητικό τόνο και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, το πως ο Κονιλιάρο την χτυπούσε και την κακοποιούσε, σωματικά και ψυχολογικά! Και παρόλο που αυτές οι πληροφορίες πρέπει να παίρνουν το δρόμο του εισαγγελέα και εμείς φυσικά οφείλουμε να περιμένουμε να αποδειχθούν ή όχι, πριν εκφράσουμε την προσωπική μας άποψη και πάρουμε θέση ενάντια σε έναν άνθρωπο που διατηρεί το δικαίωμα της υπεράσπισης του, μας προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία και αρκετά, ανάμεικτα συναισθήματα.

Το μόνο σίγουρο ειναι πως θα γίνουμε μάρτυρες πολλών ακόμα επεισοδίων, για τον λόγο αυτόν, δε θα βιαστούμε να πάρουμε θεση. Η ειρωνεία είναι οτι αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από έναν αγώνα ποδηλασίας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"ΧΑΜΟΣ στην ευρωπαϊκή σκηνή του μπαρ. Κονιλιάρο εναντίον Martini."

News

Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2018