previous
next

Ο Conor McGregor και το φαινόμενο του Proper No Twelve

Articles, News

Το έχω γράψει ξανά, καθώς αποτελεί φαινόμενο των καιρών μας· η τακτική της ενασχόλησης με τη βιομηχανία των ποτών για τους απανταχού σελέμπριτι του κόσμου, προκειμένου να διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τελικά τα έσοδά τους έχει γίνει πλέον συνήθεια και τα παραδείγματα είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες. Ίσως το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα είναι αυτό του Conor McGregor, ο οποίος μέσα σε ένα διάστημα σκάρτων τριών χρόνων δεν κατάφερε απλά να πολλαπλασιάσει την καθαρή αξία της προσωπικής του περιουσίας, αλλά θεμελίωσε και το προσωπικό του δημιούργημα, το ιρλανδικό ουίσκι Proper No Twelve στις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις παγκοσμίως, ξεπερνώντας εταιρείες γίγαντες με ιστορία.

Αφορμή φυσικά για το άρθρο στάθηκε η πολύ πρόσφατη πλήρης εξαγορά του brand από την εταιρεία-συνδημιουργό, Becle, εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το brand της Jose Cuervo, επί χρόνια νούμερο ένα σε πωλήσεις τεκίλα στον κόσμο! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το ουίσκι δημιουργήθηκε το 2018 από δύο επενδυτικά σχήματα. Το πρώτο ήταν η εταιρεία Becle η οποία με την αρχική της επένδυση κρατούσε ένα μερίδιο 20%, ενώ το δεύτερο αποτελούνταν από το δίδυμο Conor McGregor – Audie Attar και την εταιρεία τους Eire Born Spirits. Τα ακριβή ποσοστά πίσω από τα τρία αυτά μέρη Conor McGregor – Audie Attar – Eire Born Spirits δεν είναι ξεκάθαρα,  η όλη ιδέα και καθοδήγηση παρόλα αυτά για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες λέγεται πως ανήκει στον επί χρόνια φίλο και μάνατζερ του πυγμάχου, αλλά και δαιμόνιο entrepreneur αμερικανο-ιρακινό Attar.

conor McGregor

Photo from dazn.com/

Μέσα στο 2020 και με τις πωλήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ του Proper No Twelve να εκτοξεύονται, η Becle αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας της στο 49% καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των 197 εκατομμυρίων ευρώ, με την πλευρά του Ιρλανδού πυγμάχου να διατηρεί την πλειοψηφία.

Ναι, αλλά τελικά είναι τόσο καλό αυτό το ουίσκι, θα αναρωτηθούν οι περισσότεροι; Δεν έχει και τόση σημασία, θα γράψω εγώ. Ο πυγμάχος συνεργάστηκε με τον πρώην distillery manager του αποστακτηρίου Bushmills, David Elder, και δημιούργησαν ένα ιρλανδικό ουίσκι κομμένο και ραμμένο στο προφίλ του Conor McGregor, μεσαίας κατηγορίας τιμής ώστε να μπορεί να το αγοράσει και να το καταναλώσει σχεδόν ο οποιοσδήποτε, αποκτώντας έρεισμα σε όλους τους φαν του Ιρλανδού πυγμάχου. Η πυγμαχία άλλωστε αποτελεί και αυτή λαϊκό άθλημα.

Conor McGregor

Photo from Proper No Twelve

Σε κάθε περίπτωση, η τρελή πορεία του Proper No Twelve έφθασε στο 2021, οπότε και εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία Becle αποφάσισε να εξαγοράσει πλήρως το brand, καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των 130 εκατομμυρίων ευρώ στην άλλη πλευρά. Σημαντικά μικρότερο ποσό, πλην όμως ένα που αυξάνει κατά πολύ την προσωπική περιουσία του Conor McGregor.

Ο Conor McGregor –του οποίου οι σημαντικότεροι αγώνες κατέχουν τις υψηλότερες Pay-per-view θέσεις στην ιστορία του MMA- είχε προλάβει μέχρι τότε να θέσει το Proper No Twelve στην τέταρτη θέση παγκόσμιας κατανάλωσης για το 2019 μεταξύ των ιρλανδικών ουίσκι, πίσω από το Jameson, το Tullamore Dew και το Bushmills! Εδώ έχει αξία νομίζω να γράψω πως το Bushmills, No 3 της παγκόσμιας κατάταξης σε πωλήσεις, ανήκει και αυτό στην Becle! Και κάπως έτσι, το Proper No Twelve, το οποίο θεωρητικά ξεκίνησε ως ένα παράπλευρο πρότζεκτ για την Becle και την Jose Cuervo, οδεύει πρόσω ολοταχώς για την πρώτη τριάδα, πετώντας ίσως έξω και το Bushmills! Άλλωστε φήμες λένε πως ο Ιρλανδός θα παραμείνει στο τιμόνι του marketing του brand.

Και ενώ για το 2020 ο Conor McGregor φιγούραρε στη θέση Νο 16 του Forbes για τους πιο υψηλά αμειβόμενους αθλητές, αναμένεται με την πώληση του Proper No Twelve να εκτοξευθεί στη φετινή λίστα, ίσως και στην πρώτη δεκάδα. Όχι κι άσχημα, έτσι δεν είναι;

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Ο Conor McGregor και το φαινόμενο του Proper No Twelve"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 12/03/2021