previous
next

Cotswolds single malt whisky spirit review – παρουσίαση

Reviews

Μπορεί να έγινε διάσημο από την δημιουργία ενός εξαιρετικού τζιν, το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε και από το θεσμό World Gin Awards ως το καλύτερο τζιν για το 2016, όμως το αποστακτήριο Cotswolds εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής και ουίσκι. Το Cotswolds single malt whisky, που εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά πολύ πρόσφατα, βρέθηκε στο αρχηγείο του Bitterbooze.com και δοκιμάστηκε για τα μάτια σας και μόνο.

Cotswolds single malt

Το αποστακτήριο Cotswolds ιδρύθηκε το 2013 από το Νεοϋορκέζο Ντάνιελ Σζορ (Daniel Szor), σε μια περιοχή που μέχρι τότε δεν είχε καμία αποστακτική δραστηριότητα, το εγγλέζικο Cotswolds. Η περιοχή του Cotswolds, εκτός του ότι βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του ιδρυτή του αποστακτηρίου, λέγεται πως διαθέτει και βραχώδη υπεδάφη, πλούσια σε ασβεστόλιθο, κάτι που θεωρείται ιδανικό για την καθαρότητα του νερού των πηγών του. Νερό που όπως υποθέτετε, χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ουίσκι της δοκιμής μας.

Στη φιάλη του Cotswolds single malt

Η παραγωγή ξεκίνησε το 2014, υπό τις οδηγίες του πρόσφατα εκλιπόντα γκουρού του ουίσκι Τζιμ Σουάν (Jim Swan), βασικό υπεύθυνο για αρκετά από τα επονομαζόμενα «ουίσκι νέου κόσμου», όπως το ταϊβανέζικο Kavalan και το ινδικό Amrut.

Cotswolds single malt

Η διαδικασία παραγωγής για το ουίσκι Cotswolds single malt ξεκινά από το κριθάρι Odyssey, το οποίο καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή, βυνοποιείται στις παλαιότερες εγκαταστάσεις βυνοποίησης της Μεγάλης Βρετανίας, κοντά στην περιοχή του Warminster, στεγνώνει χωρίς τύρφη και του οποίου, η φάρμα καλλιέργειας αναγράφεται πάντα επάνω σε κάθε φιάλη.

Η ζύμωση κρατάει σχεδόν 90 ώρες, ώστε, σύμφωνα με τους ίδιους, να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αρωματικές ενώσεις φρούτων, μαζί με το αλκοόλ. Για την απόσταξη, χρησιμοποιούνται δύο χάλκινοι άμβυκες τύπου Forsyth, η Mary και ο Janis, για να διαχωριστεί ένα πολύ μικρό μέρος από την καρδιά του αποστάγματος, από πολύ πρώιμο στάδιο της απόσταξης, ώστε και πάλι, να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες φρουτένιες νότες και να αποφευχθούν τα πιο βαρέα και έντονα αρώματα. Στο νεαρό απόσταγμα προστίθεται νερό, μέχρι αυτό να φθάσει στους 63,5% abv και στη συνέχεια τοποθετείται στα βαρέλια για ωρίμαση.

Cotswolds single malt

Για την ωρίμαση χρησιμοποιούνται πρώτου γεμίσματος πρώην βαρέλια μπέρμπον (200 λίτρων), όπως και βαρέλια που πριν περιείχαν ερυθρό κρασί (225 λίτρων), κυρίως από την Πορτογαλία, και που έχουν «καεί» ξανά, σε μια αναλογία 30%-70%, όλα αμερικάνικης δρυός. Σύμφωνα με τον κύριο Σουάν, αυτή η τεχνική, η δημιουργία της οποίας πιστώνεται στον ίδιο, είναι ιδανική για νέα αποστακτήρια, αφού προσδίδει ενδιαφέρουσες αρωματικές νότες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η έκδοση της δοκιμής κυκλοφόρησε σε 4,000 φιάλες, χρησιμοποιώντας ουίσκι από περίπου 2,000 βαρέλια, εκ των οποίων κάποια είναι και από ουίσκι islay, ενώ πειράματα πραγματοποιούνται τη στιγμή που μιλάμε και με πρώην βαρέλια από Σοτέρν, Μαδέρα και Πορτ.

Το ουίσκι Cotswolds single malt εμφιαλώνεται στους 46% abv, χωρίς ψυχρό φιλτράρισμα και χωρίς κανένα πρόσθετο χρώματος. Παρόλο το βαθύ, χρυσαφένιο, οριακά χάλκινο, χρώμα του, το οποίο σίγουρα δεν παραπέμπει σε ένα τόσο νεαρό ουίσκι.

Cotswolds single malt

Στο ποτήρι του Cotswolds single malt

Η έντονη μύτη του προσφέρει απλόχερα φρουτένια αρώματα, κυρίως λευκών, πυρηνόκαρπων φρούτων (βερίκοκο-ροδάκινο) αλλά και μάνγκο, μαζί με κεράσια, παρέα με ήπιες νότες μελιού και φρέσκιας κερήθρας, βανίλιας και αμυγδάλων.

Στο στόμα τα φρούτα γίνονται κόκκινα μήλα και πορτοκάλια, εμφανίζεται μια όμορφη ανθικότητα τριαντάφυλλου, ενώ αν είστε πολύ συγκεντρωμένος θα αντιληφθείτε μια πολύ οικεία γεύση μπισκότου με γάλα, βανίλιας, καραμέλας και μια υπόνοια από δέρμα. Πλούσια και κρεμώδης υφή, μακρά, «ζεστή» επίγευση, υπέροχη –για ένα τόσο νεαρό ουίσκι- πολυπλοκότητα.

Βαθμολογική αξιολόγηση 

 

Τίμος Σπανός: 87/100

 

Γιάννης Κοροβέσης: 84/100

 

 Μέσος όρος: 85.5/100

 

Έκδοση: 03/17

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Cotswolds

 

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Μ.Βρετανία

 

Αλκοολικοί βαθμοί: 46%

 

Τύπος: NAS single malt scotch whisky

 

Συσκευασία: 700 ml

 

Στην Ελλάδα: Trinity Wines

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Cotswolds single malt whisky spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 22/05/2018