previous
next

Courvoisier και Clym Evernden σε δημιουργικό οργασμό για τα 175 χρόνια του Harrods

News

Έγραφα πολύ πρόσφατα για τα νέα της Courvoisier, σχετικά με την εξαγορά της από τον όμιλο Campari και να που θα γράψω ξανά για κάτι που την αφορά, κάτι πιο δημιουργικό από βαρετές αγοραπωλησίες, κάτι πιο φανταχτερό, πιο μοναδικό, κάτι που έπιασαν οι κεραίες του ραντάρ μου και που θα ήθελα να πιάσουν και τα χέρια μου. Ο περιώνυμος γαλλικός οίκος τιμά τα 175 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού, βρετανικού πολυκαταστήματος με μια ειδική εμφιάλωση του κλασικού Courvoisier Extra, την οποία σχεδίασε ο σπουδαίος Βρετανός καλλιτέχνης Clym Evernden!

Clym Evernden

Αφορμή λοιπόν της συγκεκριμένης συνεργασίας αποτέλεσε το κατάστημα Harrods, ένα σπουδαίο τοπόσημο της πόλης του Λονδίνου, που στέκει στο Knightsbridge από το 1834, και που εδώ και αιώνες αποτελεί συνώνυμο της πολυτέλειας στη λιανική πώληση.

Το Harrods ανέκαθεν βασιζόταν σε συνεργασίες με πολυτελή brand, ώστε να προσφέρει τα πλέον ποιοτικά προϊόντα, πολύ συχνά σε αποκλειστικές ή περιορισμένης κυκλοφορίας εκδόσεις. Με αυτήν την «παράδοση» και σε αυτό το πλαίσιο, το Courvoisier ως ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους κονιάκ συνεργάστηκε με έναν αντίστοιχα εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνη, με αντίστοιχες συνεργασίες τόσο με πολυτελή brand, όσο και με άλλα που σχετίζονται με τον χώρο του ποτού.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης συνεργασίας ανασχεδιάστηκε η φιάλη του Courvoisier Extra, το εξαιρετικό Hors d’Age κονιάκ με αποστάγματα τριάντα έως πενήντα ετών από το Grande Champagne και το Borderies. Ανασχεδιάστηκε λαμβάνοντας το άγγιγμα του Clym Evernden και τον «αέρα» της ρευστής γραμμικότητας που τον χαρακτηρίζει. Μια γραμμικότητα όμως που δεν είναι μονοδιάστατη, παρά καταφέρνει και δημιουργεί ζωντανές και συναρπαστικές συνθέσεις, σχέδια με μελάνι που απεικονίζουν υπέροχα την κίνηση, διατηρώντας και τον μίνιμαλ χαρακτήρα.

Clym Evernden

Ο Clym Evernden έχει αναγνωριστεί διεθνώς για αυτή του την εκφραστικότητα, κάτι που του έχει χαρίσει ουκ ολίγες συνεργασίες με παγκόσμια, πολυτελή brand, brand με ξεκάθαρο και διακριτό χαρακτήρα, τα οποία του ζήτησαν να οδηγήσει την εταιρική τους ταυτότητα σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Και βέβαια, το καλλιτεχνικό υπόβαθρο του Evernden στην εικονογράφηση μόδας, όπως και οι συνεργασίες του με μεγάλα brand (Chanel, Dior, Aqua di Parma, Diptyque, κτλ) έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως ένας καλλιτέχνης με άκρως δυναμική επιρροή.

Πρόσφατα δε, συνεργάστηκε και με το ξενοδοχείο Claridge’s για το καινούριο βιβλίο με κοκτέιλ του, μέρος της εικονογράφησης του οποίου επιμελήθηκε, όπως έχει συνεργαστεί και με τον όμιλο Four Seasons, τη Moet & Chandon και το ξενοδοχείο Carlyle. Όλες έχουν αποφέρει πολύ όμορφα σχέδια, υπέροχες εκφράσεις visual branding, ειδικά για εταιρείες με διαχρονική γοητεία, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το καλλιτεχνικό στιλ του Evernden μου αρέσει πολύ!

Και ο οίκος Courvoisier όμως έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με άλλους καλλιτέχνες. Αποκορύφωμα ίσως, καθώς και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των συνεργασιών, αποτελεί αυτή με τον σπουδαίο Erté, ο οποίος έχει αναφερθεί ξανά εδώ. Οι Αρ Ντεκό δημιουργίες του Γαλλορώσου, οι υπέρκομψες φιάλες Courvoisier που κοσμούν και το Chateau Courvoisier στο Ζαρνάκ του Κονιάκ, δημιουργηθείσες στα 80’s και φυσικά σε πολύ περιορισμένα αντίτυπα, αποτελούν εδώ και χρόνια πολύτιμα καλλιτεχνήματα σε πολύ ακριβές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Το Courvoisier Extra Harrods Anniversary Edition θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουλίου σε μόλις 175 φιάλες με τιμή πώλησης τις 450 βρετανικές λίρες και θα διατίθεται αποκλειστικά από το βρετανικό πολυκατάστημα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Courvoisier και Clym Evernden σε δημιουργικό οργασμό για τα 175 χρόνια του Harrods"

News

Δημοσιεύτηκε στις 07/06/2024