previous
next

Crazy Gin

Reviews, Uncategorized

Αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμο επίσης στα: Αγγλικα

Μας αρέσει όταν καταφθάνουν στο αρχηγείο του Bitterbooze καινοτόμα προϊόντα προς δοκιμή για The Booze Chronicles, καθώς αποτελούν αληθινό σημάδι ότι η βιομηχανία του ποτού εξελίσσεται. Ειδικά όταν αυτά είναι αποτέλεσμα προσεκτικής παραγωγής και σχεδιασμού, σεβόμενα την παράδοση, κουβαλώντας μια ιστορία, ή ακόμα και τα αποτυπώματα πολιτισμών, ηθών και εθίμων. Ένα από αυτά είναι και το τζιν της σημερινής δοκιμής, το όχι-και-τόσο-βρετανικό Crazy Gin.

 

"Μας χαροποιεί ιδιαίτερα όταν στο Booze Chronicles καταπιανόμαστε με καινοτόμα προϊόντα όπως το Crazy Gin, που είναι αποτέλεσμα προσεκτικής παραγωγής και σχεδιασμού και κουβαλά αποτυπώματα πολιτισμών, ηθών και εθίμων."

 

Στο μπουκάλι του Crazy Gin

Το Crazy Gin αποτελεί πνευματικό τέκνο του διδύμου Aske–Stephenson και βιολογικό του κυρίου Μπρους Νάγκρα (Bruce Nagra). Ο τελευταίος είχε την ιδέα να «παντρέψει» την ιδιαίτερη πατρίδα του Ινδία και τον γαστρονομικό πολιτισμό των Παντζάμπι με την χώρα στην οποία γεννήθηκε, τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Νάγκρα επιβίβασε όλους τους gin aficionado για ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ινδία, χρησιμοποιώντας όλες εκείνες τις γεύσεις που του ήταν οικείες. Πιο συγκεκριμένα, συνδύασε ένα παραδοσιακό ινδικό ποτό, το lassi, και τα μπαχαρικά του, με την κλασική λονδρέζικη συνταγή του τζιν. Για να το κάνει αυτό, χρειάστηκε τη βοήθεια του Τόμας Ασκ και του Τρίσταν Στέφενσον, καθώς και του rotary evaporator τους.

 

Crazy Gin, Bruce Nagra

 

"Στο Crazy Gin τα μπαχαρικά μαρινάρονται σε μία βάση τζιν για τρεις ημέρες, φιλτράρονται και ύστερα αποστάζονται υπό πίεση και φυγόκεντρο μαζί με γιαούρτη(!), χρησιμοποιώντας τον rotary evaporator των Ασκ και Στέφενσον."

 

Τα μπαχαρικά μαρινάρονται σε μία βάση τζιν για τρεις ημέρες, φιλτράρονται και ύστερα αποστάζονται υπό πίεση και φυγόκεντρο, στους 40 βαθμούς, μαζί με γιαούρτη(!), χρησιμοποιώντας τον rotary evaporator. Με παρόμοια τεχνική οι Ασκ και Στέφενσον είχαν δημιουργήσει το εξαιρετικό Cream Gin τους.

Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που μπαίνουν και στη συνταγή του παραδοσιακού lassi, με πρωταγωνιστή τον κουρκουμά. Το lassi είναι ένα ουμάμι ποτό χωρίς αλκοόλ, το οποίο συνήθως σερβίρεται με μαύρο αλάτι και σκόνη από σπόρια ροδιού ή/και κύμινο. Κάποιοι το σερβίρουν και γλυκό, μα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η γιαούρτη, που δίνει μια αισθησιακά κρεμώδη υφή και το κάνει να μοιάζει με το αντίστοιχο, αμερικάνικο μίλκσεϊκ. Στο Crazy Gin εκτός από κουρκουμά χρησιμοποιείται και μαύρο πιπέρι μαζί με κόλιανδρο και σπόρους από ρόδι, βασικά συστατικά της κουζίνας των Παντζάμπι.

 

Crazy Gin, Bruce Nagra

 

"Στο Crazy Gin εκτός από κουρκουμά χρησιμοποιείται και μαύρο πιπέρι μαζί με κόλιανδρο, βασικά συστατικά της κουζίνας των Παντζάμπι."

 

Το Crazy Gin στο ποτήρι μας

Στη μύτη το Crazy Gin είναι ξυλώδες και μπαχαρένιο, με τον κουρκουμά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και να συνοδεύει αρμονικά τον κόλιανδρο και μια πιο φυλλώδη έκφραση του άρκευθου. Καταγράψαμε νότες από παντζάρι και ενδιαφέροντα αρώματα εσπεριδοειδών, νεραντζιού, λάιμ και κουμκουάτ.

Στο στόμα είναι ξηρό αλλά με κρεμώδη υφή. Ελαφρύ σώμα με τα εσπεριδοειδή να «παντρεύονται» με μια ξυλώδη αίσθηση από γλυκόριζα. Επίγευση μέτριας διάρκειας και κουρκουμάς… ολούθε. Όμορφα ομογενοποιημένο αλκοόλ και ισορροπημένο.

 

"Το Crazy Gin είναι στο στόμα ξηρό, αλλά με κρεμώδη υφή, ελαφρύ σώμα, με τα εσπεριδοειδή που «παντρεύονται» με μια ξυλώδη αίσθηση από γλυκόριζα, ενώ έχει όμορφα ομογενοποιημένο και ισορροπημένο αλκοόλ."

 

Ένα άκρως ενδιαφέρον πείραμα που «δουλεύει» αρκετά καλά σε τζιν με τόνικ ή και σκέτο. Θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε και σε ένα Μαρτίνι. Η μύτη του ταξιδεύει στην Ανατολή και σίγουρα θα αποτελεί πολύ όμορφο συνοδευτικό, σε τι άλλο, σε ένα lassi!

 

Crazy Gin, Bruce Nagra

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 80/100

Γιάννης Κοροβέσης: 82/100

 

Μέσος όρος: 81/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Crazy Singh/Bruce Nagra

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Λονδίνο, Μ. Βρετανία

Αλκοολικοί βαθμοί: 41%

Τύπος: Vacuum distilled gin

Συσκευασία: 500 ml

Στην Ελλάδα: –

 

All photos by Timos Spanos  for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Crazy Gin"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 21/03/2017