previous
next

Crodino: Το πιο εμβληματικό απεριτίφ χωρίς αλκοόλ!

News

Είναι κοινό μυστικό πως οι Ιταλοί είναι μαστόρηδες στα απεριτίφ. Έχουν τόσο βαθιά γνώση όλων εκείνων των βοτάνων και των μπαχαρικών που μπορούν να χαρίσουν στον ουρανίσκο μας αυτό το χαρακτηριστικό γαργαλητό που διεγείρει την όρεξή μας και τον προετοιμάζει για μικρά και μεγάλα φαγοπότια. Και πόσο μπροστά ήταν όταν ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έπινε σόδες, άντε και κανένα τόνικ, εκείνοι ενσωμάτωναν όλη τη βοτανική βιοποικιλότητα της γείτονος, ακόμη και σε ένα απεριτίφ χωρίς αλκοόλ, το εμβληματικό Crodino, εν έτει 1965!

crodino

Διότι σούπερ το Campari και το Negroni ως γνήσια απεριτίφ ποτά, τι γίνεται όμως όταν δεν επιθυμεί κάποιος να πιεί αλκοόλ; Πως περνούν οι «στεγνές» από αλκοόλ μέρες μας; Αυτό λογικά σκέφτηκε και ο δημιουργός του brand, σχεδόν έξι δεκαετίες πίσω, στην πόλη Crodo της βόρειας Ιταλίας, δημιουργώντας το Crodino. Ανακάτεψε 15 διαφορετικά βότανα, μπαχαρικά και ρίζες, εκχυλίζοντάς τα και αφού πρόσθεσε και διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργήσει έναν ελαφρύ αφρισμό, δημιούργησε το Crodino.

Φυσικά όμως ένας θρύλος χρειάζεται και την κατάλληλη συσκευασία για να περάσει ως αθάνατος εις το διηνεκές της συνειδήσεώς μας. Στη λογική του Underberg, δημιούργησε ατομικές συσκευασίες σε μικρά φιαλίδια των 100ml, γεμάτα κομψότητα και χάρη. Μικρά φιαλίδια με ανάγλυφα τα γράμματα επάνω τους, ετικέτες εμπνευσμένες από την υπέροχη δεκαετία των 60’s και ένα λαμπερό χρώμα που ξεχωρίζει στα ποτήρια μας.

Crodino

Τα έχω γράψει ξανά, η εβδομάδα μας πλέον, στο πλαίσιο της συνειδητής κατανάλωσης, απαιτεί μέρες χωρίς καθόλου αλκοόλ. Και επειδή πολλοί φίλοι με ρωτούν «Τι πίνουμε όταν δε θέλουμε να καταναλώσουμε αλκοόλ;», η απάντηση έρχεται με αυτό το άρθρο· Crodino!

Οι εν Ελλάδι μύστες σίγουρα θα είχαν δει τα πολύχρωμα φιαλίδια του Crodino σε ουκ ολίγα ιταλικά εστιατόρια ή/και deli. Από το 1995 η εταιρεία ανήκει στη Gruppo Campari, η οποία ανέλαβε από εθνικό απεριτίφ χωρίς αλκοόλ της Ιταλίας να το μετατρέψει σε υπερεθνικό, εξάγοντάς το και σε άλλες χώρες. Έστω και καθυστερημένα, ήρθε και επίσημα πλέον στη χώρα μας, αφού την εκπροσώπησή του ανέλαβε πολύ πρόσφατα η εταιρεία Beverage World, εισάγοντας το βασικό «πορτοκαλί» -ή Biondo, όπως λέγεται επίσημα- προϊόν σε διαφορετική, λίγο μεγαλύτερη, συσκευασία από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Τα 100ml φιαλίδια έγιναν 175ml, παρατείνοντας την απόλαυση, ενώ πλέον και με ανυπομονησία περιμένουμε και το ‘’Rosso’’, το «Καμπαράκι», όπως το ζητούσαμε στον Θανόπουλο.

Το Crodino λοιπόν είναι γευστικότατο, είναι σούπερ κομψό και τόσο αντιπροσωπευτικό της ιταλικής κουλτούρας, που θα μπορούσα πολύ εύκολα να φανταστώ να το κρατάει στο χέρι του ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι κατά τη διάρκεια του La Grande Bouffe, πριν και μετά το Μεγάλο Φαγοπότι του!

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Crodino: Το πιο εμβληματικό απεριτίφ χωρίς αλκοόλ!"

News

Δημοσιεύτηκε στις 26/05/2021