previous
next

Το κρασί των Σταυροφόρων

News

«Εδώ και τρεις ημέρες ο Λεοντόκαρδος τους έχει ταράξει στα καψώνια τους δικούς τού για το γάμο.

-Α, ισχύει; Θα παντρευτεί τελικά; Άκουσα πως όλο αυτό τελευταία στιγμή θα αναβληθεί. Νομίζεις ότι ο Γκι θα το χάψει, πως του Ριχάρδου δεν του αρέσουν τα αγόρια και πως πραγματικά θέλει να παντρευτεί την Βερεγγαρία;

-Βερεγγαρία της Ναβάρα είναι Πατρίκ, μην το ξεχνάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δώσει ο Ριχάρδος την πιο καλή του παράσταση προκειμένου να κερδίσει έρεισμα στο βασίλειο της Ναβάρα. Και φυσικά χρειάζεται και την υποστήριξη μας αν θέλει να κερδίσει στη Σταυροφορία απέναντι στους αναθεματισμένους Μουσουλμάνους. Και άντε τελείωνε τώρα, να δω πού θα βρούμε τόσο κρασί που ζήτησε για το γάμο του. Δέκα χιλιάδες οκάδες είπε πως θέλει. Του άρεσε πολύ, λέει…»

 

Βρισκόμαστε στο νησί της Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από τη Λεμεσό. Ο Ριχάρδος, γνωστός και ως Λεοντόκαρδος, είναι έτοιμος να παντρευτεί την Βερεγγαρία της Ναβάρα. Λίγο νωρίτερα είχε αποπλεύσει στην Κύπρο και την είχε κατακτήσει από τον Ισαάκ Κομνηνό που λέγεται ότι είχε δεσμούς με τον Σαλάντιν, κύριο αντίπαλο των Ναϊτών Ιπποτών που ηγούνταν της Σταυροφορίας. Ο Γκι των Λουζινιάν, μετέπειτα ηγέτης της Κύπρου, ετοιμάζεται να τον βοηθήσει στην Σταυροφορία με ελάχιστο αντάλλαγμα το καταπράσινο αυτό νησί.

Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ζητά να σερβιριστούν οι καλεσμένοι στον γάμο του, με το τοπικό κρασί της περιοχής που παραγόταν εκεί περίπου από το 800 π.χ. και που ο ίδιος το προσφωνεί σαν «Το κρασί των βασιλιάδων»! Και του δίνει το όνομα Commandaria από την περιοχή “La Grande Commanderie” όπου βρισκόταν το αρχηγείο των Ναϊτών.

Σήμερα, η Κουμανταρία έχει διατηρήσει το όνομα αυτό, κάνοντας την το πιο παλιό κρασί στον κόσμο με συγκεκριμένη ονομασία, κάτι που του έχει αποφέρει και μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Ο καλός φίλος και συνάδελφος από την Μεγαλόνησο, Ντίνος Κωνσταντινίδης φέτος συμμετέχει για μια ακόμη φορά στο διαγωνισμό του Bacardi Legacy, που διοργανώνεται για πρώτη φορά και στη χώρα μας. Το κόνσεπτ του διαγωνισμού είναι να φτιάξεις ένα κοκτέιλ με τόσο δυνατά και έντονα στοιχεία που να έχει τα προσόντα να γίνει ένα σύγχρονο κλασσικό και να αντέξει στο χρόνο τόσο όσο το Νταϊκιρί. «Όντας παρόν, είτε ως συμμετέχων είτε ως παρατηρητής, σε τρεις διαγωνισμούς του Legacy, κατέληξα πως οι κριτές επιθυμούν να δουν στο ποτό του νικητή κάτι από το παρελθόν του μπαρτέντερ. Εγώ χρησιμοποίησα την Κουμανταρία που είναι έντονα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας μου» εξηγεί ο ίδιος για την επιλογή τού.

Εκτός από Κουμανταρία λοιπόν, χρησιμοποίησε ρούμι Bacardi Superior, σιρόπι καστανής ζάχαρης αρωματισμένης με αποξηραμένα βερίκοκα και ελάχιστο κιτρικό οξύ -για να δώσει την απαραίτητη οξύτητα. Το σέρβιρε σε μία μεγάλη μεταλλική κανάτα από την οποία θα μπορούσαν να σερβιριστούν οι καλεσμένοι αντίστοιχα σε μικρά μεταλλικά ποτήρια. Το Noble Daiquiri ήταν έτοιμο! Και περιμένουμε να διαγωνιστεί στον τελικό της Κύπρου.

Ο Ντίνος όλο αυτό το διάστημα αποφάσισε να καλέσει στο μπαρ του στη Λευκωσία, κάποιους γνωστούς μπαρτέντερ και αυτοί να προετοιμάσουν σε διάφορες εκδηλώσεις, το διαγωνιζόμενο κοκτέιλ. Επίσης οργάνωσε ένα ιβέντ που συμμετείχαν πέντε φιναλίστ μπαρτέντερ, από τρεις διαφορετικές χώρες, ο καθένας με το δικό του κοκτέιλ για τον διαγωνισμό. Αντρέας Σανιδιώτης και Ντίνος Κωνσταντινίδης από την Κύπρο, Στέλιος Παπαδόπουλος από την Ελλάδα, James Estes και Simone Spagnioli από Ντουμπάι. Μάθαμε ότι ήταν υπέροχα. Καλή επιτυχία σε όλους!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το κρασί των Σταυροφόρων"

News

Δημοσιεύτηκε στις 03/02/2014