previous
next

Cruzan Single Barrel rum spirit review – παρουσίαση

Reviews

Στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους βρίσκεται η έδρα και ο τόπος παραγωγής του ποτού της σημερινής μας δοκιμής. Πρόκειται για το ρούμι Cruzan και συγκεκριμένα για το Cruzan Single Barrel, από τη σειρά Distiller’s Collection με τόπο παραγωγής τη μεγαλύτερη από τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, το μικροσκοπικό παρόλα αυτά, νησάκι Σεν Κρουά (St. Croix).

 

Στο μπουκάλι του Cruzan Single Barrel

Το αποστακτήριο του Cruzan στο νησί Σεν Κρουά έχει να υπερηφανεύεται για δύο στοιχεία. Καταρχάς, για τη μακρά ιστορία του. Ιδρύθηκε το 1760, μετράει δηλαδή πάνω από 250 χρόνια ιστορίας, και ισχυρίζεται πως είναι το «πιο πολυβραβευμένο ρούμι στον κόσμο», διοικούμενο αυτή τη στιγμή -και εδώ και οκτώ γενιές, από την οικογένεια Νέλθροπ (Nelthropp).

 

"Το Cruzan Single Barrel προέρχεται από ένα από τα ιστορικότερα αποστακτήρια ρούμι, μετρώντας περισσότερα από 250 χρόνια ιστορίας."

 

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως, λόγω αυτής της ιστορίας αλλά και της γεωγραφικής του τοποθεσίας, αποτελεί ένα από τα δύο brand ρουμιού των οποίων το αποστακτήριο συμπεριλαμβάνεται στο American Whiskey Trail. Το AWT είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Distilled Spirits Council των ΗΠΑ, το οποίο ξεκίνησε να τρέχει το 2004 και ουσιαστικά προωθεί τη βιομηχανία των αποσταγμάτων στη χώρα. Το AWT αποτελείται από ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος και αποστακτήρια ανοικτά στο κοινό, μεταξύ των οποίων βρίσκεται αυτό του Cruzan, αλλά και αυτό του Bacardi στο Πουέρτο Ρίκο.

 

Cruzan, Cruzan single barrel

 

Όλα τα ρούμια της σειράς του Cruzan παράγονται μέσα από μία σύνθετη διαδικασία συνεχούς απόσταξης από πέντε αποστακτικές στήλες. Το παραχθέν απόσταγμα είναι ένα ρούμι με ελαφρύ σώμα, που θυμίζει αρκετά τα αντίστοιχα κουβάνικου στιλ προϊόντα και που στη συνέχεια μπαίνει για παλαίωση σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που πριν περιείχαν μπέρμπον.

 

"Το Cruzan Single Barrel αποτελεί μέρος της Distillers Collection και πρόκειται για ένα μείγμα από ρούμια που παλαιώνουν από πέντε έως 12 χρόνια σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός που πριν περιείχαν μπέρμπον και στη συνέχεια συνεχίζει την παλαίωση του σε φρεσκοψημένα δρύινα βαρέλια μπέρμπον."

 

Cruzan, Cruzan single barrel

 

Το Cruzan Single Barrel αποτελεί μέρος της Distiller’s Collection που δημιουργήθηκε από τον Χάρντι Νέλθροπ (Hardy Nelthropp), master distiller του brand από το 1959 έως το 2007. Πρόκειται για ένα μείγμα από ρούμια που παλαιώνουν από πέντε έως 12 χρόνια στα βαρέλια που αναφέραμε και στη συνέχεια συνεχίζει την παλαίωση του σε φρεσκοψημένα δρύινα βαρέλια μπέρμπον για έναν ακόμη χρόνο. Ο όρος Single Barrel αναφέρεται ουσιαστικά στην επιλογή συγκεκριμένων βαρελιών από αυτήν την δεύτερη παλαίωση. Η εταιρεία μάλιστα αναφέρει ως στοιχείο που κάνει τη διαφορά τη φύλαξη όλων των βαρελιών της σε ανοικτές αποθήκες, ώστε αυτά να έρχονται σε επαφή με το τροπικό αεράκι που έρχεται από τις θάλασσες της Καραϊβικής.

 

Το Cruzan Single Barrel στο ποτήρι μας

Ανοικτό κεχριμπαρένιο το χρώμα του, και στη μύτη έντονα έρχεται το άρωμα της φρέσκιας αμερικάνικης δρυός. Το φρούτο απουσιάζει, ίσως μόνο λίγο πορτοκάλι, μετά βίας και κάποιες υποβόσκουσες νότες από δαμάσκηνο, ενώ μαζί με το έντονο ξύλο, έρχονται αρώματα γλυκών μπαχαρικών, καραμέλας, βανίλιας και μοσχοκάρυδου.

 

"Το Cruzan Single Barrel στη μύτη φέρνει έντονα το άρωμα της φρέσκιας δρυός, ενώ μαζί έρχονται αρώματα γλυκών μπαχαρικών, καραμέλας, βανίλιας και μοσχοκάρυδου. Στο στόμα επιβεβαιώνεται το ελαφρύ του σώματός του, δεν έχει αιχμές και είναι αρκετά στρογγυλό και ευχάριστο."

 

Cruzan, Cruzan single barrel

 

Στο στόμα επιβεβαιώνεται το ελαφρύ του σώματός του, παρόλο που έχουμε παλαίωση αρκετών ετών. Το ρούμι δεν έχει αιχμές, είναι αρκετά στρογγυλό και ευχάριστο, χωρίς υπερβολικές φανφάρες και ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Το ξύλο είναι πάλι εμφανές, το φρούτο απουσιάζει κι εδώ, ενώ υπάρχει υποψία ζάχαρης, όσο κι αν δε φαίνεται στον όγκο του. Το αλκοόλ δεν είναι ενοχλητικό ενώ η επίγευσή του είναι μεσαίας διάρκειας.

Συμπερασματικά, ένα συμπαθητικό ρούμι που δε θα σε απογοητεύσει ούτε θα σε εκπλήξει. Ίσως καλύτερο για ανάμειξη, αλλά και σκέτο θα σου κρατήσει όμορφη συντροφιά για ένα, άντε δύο, ποτήρια. Δε βρίσκω νόημα στο χαρακτηρισμό Single Barrel, αλλά ούτως ή άλλως τα ρούμια μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιους όχι και τόσο ακριβείς χαρακτηρισμούς.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 87/100

Γιάννης Κοροβέσης: 80/100

 

Μέσος όρος: 83.5/100

 

Παραγωγός: Cruzan International

Ιδιοκτήτης: Beam Suntory

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Σεν Κρουά, Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Τύπος: aged rum

Συσκευασία: 750 ml

Στην Ελλάδα: 

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Cruzan Single Barrel rum spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 24/10/2017