previous
next

Dark Cave Black: Παρουσιάστηκε το πρώτο τσίπουρο 12ετούς ωρίμασης

Reviews

Το πιο πρόσφατο επίτευγμα στον χώρο της ελληνικής αποσταγματοποιίας παρουσιάστηκε στις 14 Μαρτίου, στον τελευταίο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης, στο εστιατόριο Κ. Παρθένης, μεταξύ ενός περιορισμένου κοινού γευσιγνωστών, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ο κατέχων του επιτεύγματος αυτού, Κώστας Τσιλιλής, ο οποίος συγκαταλέγεται και μεταξύ των σημαντικότερων επαγγελματιών για τον χώρο της ελληνικής αποσταγματοποιίας, μας παρουσίασε το Dark Cave Black, μια περιορισμένης κυκλοφορίας και συλλεκτική ετικέτα, που περικλείει εντός του το πρώτο τσίπουρο με ωρίμαση 12 ετών.

Για την αποσταγματοποιία Τσιλιλή η παραγωγή παλαιωμένου τσίπουρου δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Πριν 11 χρόνια -αν δεν κάνω λάθος- πρωτοκυκλοφόρησε το Dark Cave, ένα από τα καλύτερα και πλέον ποιοτικά παλαιωμένα τσίπουρα, σημείο αναφοράς, αδιαμφισβήτητα, της κατηγορίας. Καθώς φαίνεται όμως, για τον Κώστα Τσιλιλή αυτό δεν ήταν αρκετό. Τα αποστάγματα στεμφύλων που περίμεναν υπομονετικά στα σκοτεινά, υπόγεια κελάρια στις εγκαταστάσεις τους στα Μετέωρα, αφέθηκαν στην ησυχία τους για επτά ακόμη χρόνια, ώστε να ωριμάσουν ακόμη περισσότερο και από αυτά επιλέχθηκαν τα «καλύτερα», τα πιο ταιριαστά, τα πιο «έτοιμα», τα πλέον κατάλληλα για την εμφιάλωση του Dark Cave Black, ενός τσίπουρου με ηλικία που όμοιά του δεν έχει μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει ποτέ.

Dark Cave Black

Το ταξίδι του Dark Cave Black ξεκινά από το αμπέλι. Στέμφυλα από Μαύρο Μοσχάτο σταφύλι ζυμώνονται και αποστάζονται σε έναν υβριδικού τύπου, χάλκινο αποστακτήρα, χωρητικότητας 800 λίτρων, μέχρι τους 70% αλκοολικούς βαθμούς. Το τελικό απόσταγμα στη συνέχεια, αφού αραιωθεί με νερό, «μπαίνει σε ύπνο», μέσα σε δρύινα βαρέλια της Santo Wines που πριν περιείχαν γλυκό κρασί Vinsanto και μέσα σε υπόγεια κελάρια με ποσοστό υγρασίας 85%. Μια διαδικασία που ωριμάζει το απόσταγμα, το συμπυκνώνει και του χαρίζει μοναδικά αρώματα, όλα εκείνα που εκτιμούμε όσοι γοητευόμαστε από τα παλαιωμένα αποστάγματα.

Η μακρά αυτή ωρίμαση για τα αποστάγματα που προορίζονται για το Dark Cave Black διακόπτεται στα δώδεκα χρόνια. Γίνεται η επιλογή, η ανάμειξη και η περαιτέρω αραίωση με νερό, μέχρι τους 40% αλκοολικούς βαθμούς. Η πρώτη παρτίδα του εμφιαλώθηκε σε 700 μόλις φιάλες, μερικές εκ των οποίων είχαμε την χαρά και την τιμή να δοκιμάσουμε στο αποκλειστικό αυτό ιβέντ στην Εθνική Πινακοθήκη.

Μετά από μια σύντομη περιήγηση στα «κοσμήματα» της έκθεσης και ένα ταξίδι-αστραπή στην νεοελληνική τέχνη, από επαγγελματία ξεναγό, οδηγηθήκαμε στο εστιατόριο Κ. Παρθένης του τελευταίου, νεότευκτου ορόφου της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί γευτήκαμε ένα άλλο κόσμημα, το Dark Cave Black, υπό την καθοδήγηση αυτή τη φορά ενός άλλου επαγγελματία, του αειθαλούς και πάντα εκπληκτικού Ανδρέα Ματθίδη, ο οποίος περιέγραψε άψογα το ξεχωριστό αυτό απόσταγμα. Μετά την παρουσίασή του, είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε πλάι σε εδέσματα, τα οποία είχαν επιμεληθεί ο σεφ του εστιατορίου, μαζί με τον Ανδρέα Ματθίδη.

Το Dark Cave Black εκφράζεται με μια πολύ έντονη αρωματική «μύτη» και μέσα από όγκο ασύγκριτης συμπύκνωσης. Η αρωματική του παλέτα «χρωματίζεται» με πινελιές από εξελιγμένα αρώματα ώριμων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, αλλά και άλλων, τεταρτογενών αρωμάτων που προκύπτουν από την παραμονή του αποστάγματος στο βαρέλι.

Dark Cave Black

Δεν αφοσιώθηκα στην προσεκτική μελέτη του, αλλά από αυτά που πρόλάβα να σημειώσω, βρήκα δαμάσκηνα, βασιλικά σύκα και σταφίδες, γλυκά αρώματα μοσχοκάρυδου και λευκού πιπεριού, παιχνιδιάρικα αρώματα ψημένων ξηρών καρπών, με αυτό το πιο κομψό του φουντουκιού στο προσκήνιο, αλλά και τα αρκούντως θελκτικά των φύλλων καπνού, του ταμπάκο, όπως και της έντονης κηρύθρας. Και βέβαια, δεν αποτελεί κλισέ το όσο περισσότερο το αφήσετε και το μελετήσετε στο ποτήρι σας, τόσα περισσότερα αρώματα θα έχετε να παρατηρήσετε. Στο στόμα, όπως έγραψα παραπάνω, η συμπύκνωση, γίνεται εμφανής από την πρώτη στιγμή, τη στιγμή που θα ακουμπήσει τα χείλια σας και συμβάλει για τη στιβαρή δομή και την μακρά επίγευση του Dark Cave Black.

Φαντάζομαι πως θα μπορείτε να βρείτε σύντομα το Dark Cave Black 12 ετών σε επιλεγμένες κάβες και πρίμιουμ σημεία λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα, όπως και σε κάποια λίγα μπαρ και εστιατόρια. Προτείνω ανεπιφύλακτα να το τολμήσετε, πριν εξαφανιστεί.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Dark Cave Black: Παρουσιάστηκε το πρώτο τσίπουρο 12ετούς ωρίμασης"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 21/03/2024