previous
next

Νέα εποχή για το Del Maguey μετά την εξαγορά του από την Pernod Ricard

News, Uncategorized

Ένα ακόμα σημάδι της εντυπωσιακής ανόδου που σημειώνει παγκοσμίως η κατηγορία του μεσκάλ, φανερώθηκε στις 7 Ιουνίου, οπότε και ανακοινώθηκε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του μεσκάλ Del Maguey από την πολυεθνική εταιρεία Pernod Ricard. Το ακριβές ποσό της συμφωνίας παραμένει ακόμη άγνωστο, ενώ, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών. Αυτό, πρακτικά, αλλάζει τη διανομή του brand στις ΗΠΑ, μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τη Sazerac και «βάζει μπρος» για περαιτέρω ανάπτυξη.

 

"Ανακοινώθηκε και επίσημα η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του μεσκάλ Del Maguey από την πολυεθνική εταιρεία Pernod Ricard."

 

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται και πρακτικά, αφενός από τις πωλήσεις του μεσκάλ στις ΗΠΑ, τη σημαντικότερη αγορά του, στην οποία παρατηρείται άνοδος 279% (!) τη δεκαετία 2005-2015, αφετέρου με την παρουσία του στα high-end μπαρ όλου του κόσμου. Κι αν αυτό δε σας αρκεί, με το σκεπτικό ότι αφετηρία είναι η σχεδόν μηδενική βάση, σημειώστε πως η τεκίλα μαζί με το μεσκάλ την τελευταία 5ετία αποτελούν τη πιο ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία ποτού στον κόσμο, με 30% αύξηση όγκου πωλήσεων. Το μεσκάλ μόνο του μάλιστα έφθασε το 2015 σε ρεκόρ πωλήσεων, με τζίρο 80 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

 

Del Maguey, Pernod Ricard

Ο Ron Cooper

 

Γιατί η Pernod Ricard προτίμησε το Del Maguey;

Το μεσκάλ Del Maguey Single Village, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 από τον καλλιτέχνη και entrepreneur Ρον Κούπερ (Ron Cooper), περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα από χειροποίητα super-premium μεσκάλ από την περιοχή της Οαχάκα στο Μεξικό. Τα Del Maguey παράγονται με την κλασική μέθοδο που έχει τις ρίζες της στην παράδοση των αυτόχθονων πληθυσμών των Ζαποτέκ και ταυτοποιείται από το τερουάρ των χωριών τους, τα οποία αναγράφονται στην κάθε φιάλη.

 

"Τα Del Maguey παράγονται με την κλασική μέθοδο που έχει τις ρίζες της στην παράδοση των αυτόχθονων πληθυσμών των Ζαποτέκ και ταυτοποιείται από το τερουάρ των χωριών τους, τα οποία αναγράφονται στην κάθε φιάλη."

 

Όπως εξηγεί και ο Τζεφ Άγκντερν (Jeff Agdern), αντιπρόεδρος της New Brand Ventures, θυγατρικής της Pernod Ricard USA, «Το μεσκάλ αναπτύσσεται ταχύτητα, παράλληλα με την τεκίλα, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος των μπαρτέντερ, αλλά και των καταναλωτών, για την αληθινή ποιότητα των αποσταγμάτων αυτών. Το μεσκάλ Del Maguey, πρωτοπόρο σε αυτήν την ανάπτυξη, φαίνεται πως έχει ως μονόδρομο την κεφαλαιοποίηση των εσόδων του για την περαιτέρω εξέλιξη του brand και της κατηγορίας». Η New Brand Ventures ασχολείται με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους entrepnreneur στο χώρο του αλκοόλ, επιχειρώντας ουσιαστικές και αξιόλογες συνεργασίες με την Pernod Ricard. Με αυτήν την εξαγορά, η Pernod Ricard προσθέτει άλλο ένα απόσταγμα αγαύης στο portfolio της, το οποίο θα ενισχύσει τις τεκίλες Altos και Avion.

 

Del Maguey, Pernod Ricard

 

Της απόκτησης του brand είχε προηγηθεί ένας «πιλότος» που αναπτύχθηκε από την Pernod Ricard Μεξικού, ο οποίος εξέτασε σε ένα διάστημα τριών χρόνων πως το μεσκάλ συνδέεται με την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών χωριών και των κοινοτήτων που το παράγουν. Η δοκιμή αυτή έδειξε πως η εξέλιξη ενός μικρού brand μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην ανάπτυξη και της ίδιας της κοινότητας. Ο Άγκντερν πρόσθεσε πως αυτά τα συμπεράσματα θα ενσωματωθούν στο πρότζεκτ της συνεργασίας με την Del Maguey, η οποία έχει δείξει έμπρακτα πως ένα brand μπορεί να μεγαλώσει σεβόμενο τις παραδόσεις, τα χωριά, τους κατοίκους και τη συνολική κατηγορία του μεσκάλ.

 

Del Maguey έχει δείξει έμπρακτα πως ένα brand μπορεί να μεγαλώσει σεβόμενο τις παραδόσεις, τα χωριά, τους κατοίκους και τη συνολική κατηγορία του μεσκάλ."

 

Τα τεχνικά της συμφωνίας της Pernod Ricard με το Del Maguey

Το σημαντικό στη συμφωνία είναι ότι θα διατηρηθούν στη θέση τους όλοι οι άνθρωποι της διοίκησης της εταιρείας, όπως ο Ρον Κούπερ, o Στιβ Όλσον (Steve Olson) και ο Μάικλ Γκάρντνερ (Michael Garnder). Επιπροσθέτως, το brand θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους τοπικούς παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόταν μέχρι τώρα.

Σε επικοινωνία μας με τον κύριο Νίκο Σαραντάκη, εκπρόσωπο της εταιρείας Sky Spirits, που διανέμει το brand στην Ελλάδα, μας διαβεβαίωσε πως η διανομή του σε Ελλάδα και Ευρώπη δε θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Κάτι που επιβεβαιώνει τις εικασίες μας για το ότι η κίνηση αφορά περισσότερο την αγορά των ΗΠΑ, που αποσπά το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων του brand. Εμείς ευχόμαστε αυτή η κίνηση να ενισχύσει όντως τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Μεξικού, διατηρώντας τα στοιχεία που έχουν εδραιώσει το Del Maguey ως έναν από τους πρωταγωνιστές στο χώρο του μεσκάλ. Και αναρωτιόμαστε ποια μπορεί να είναι η επόμενη κίνηση της New Brand Ventures και της Pernod Ricard.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Νέα εποχή για το Del Maguey μετά την εξαγορά του από την Pernod Ricard"

News, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 19/06/2017