previous
next

Delamain Pale and Dry XO cognac spirit review – παρουσίαση

Reviews

Ένα ακόμη cognac αποφασίστηκε να εξεταστεί εξονυχιστικά από τη στήλη μας, The Booze Chronicles, και να δοκιμαστεί. Για την ακρίβεια, όχι ένα ακόμη cognac από έναν ακόμη οίκο, αλλά η βασική ετικέτα ενός από τους πιο prestigious οίκους παραγωγής και εμφιάλωσης, το Delamain Pale and Dry XO του ομώνυμου οίκου.

Αν αναζητήσει κανείς τις ρίζες του οίκου τότε σίγουρα θα καταλήξει στο 1625 και τον Νικολά Ντελαμέν (Nicolas Delamain), ο οποίος αποφασίζει να παρατήσει την προτεσταντική κοινωνία της Γαλλίας εκείνη την εποχή, για να μετακομίσει στην Αγγλία. Εκεί χρίζεται ιππότης από τον Κάρολο Α’ της Αγγλίας, αποκτά ως οικόσημο τρεις ματωμένους σταυρούς που μέχρι σήμερα κοσμούν και τον θυρεό του οίκου, και του αναθέτονται καθήκοντα στην Ιρλανδία, όπου συνεχίζεται και το γενεαλογικό του δένδρο.

Delamain Pale and Dry

Το 1759 όμως, ο απόγονος του Νικολά, Τζέιμς, επιστρέφει στη Γαλλία και το Ζαρνάκ για να συνάψει εμπορικές σχέσεις με τον Ισάακ Ρανσόν (Isaac Ranson), έναν από τους πρώτους παραγωγούς cognac. Μετά και το γάμο του με την κόρη του Ρανσόν, ο οίκος παίρνει to 1762 την ονομασία Ranson & Delamain κι έτσι για πρώτη φορά το επίθετο Delamain μπαίνει σε εμπορική ονομασία cognac.

Ο επόμενος αιώνας είδε τον οίκο να μετονομάζεται, λόγω κληρονομικών και οικογενειακών ανακατατάξεων σε Roullet & Delamain, για να αποκτήσει την τελική του ονομασία το 1920: Delamain & Co. Σήμερα ο οίκος αποτελεί μέρος του οίκου σαμπάνιας Jacques Bollinger, ενός από τους πιο σημαντικούς και υψηλούς κύρους οίκους παραγωγής σαμπάνιας.

Delamain Pale and Dry

Στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τον οίκο Delamain

Ο οίκος Delamain είναι από τους λίγους οίκους με οικογενειακό ιδιοκτησιακό καθεστώς και διεύθυνση. Δεν έχουν στην κατοχή τους ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης για καλλιέργεια σταφυλιού και παραγωγή αποσταγμάτων. Αντί αυτού όμως, επιλέγουν με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια, αποστάγματα (eau-de-vie), αποκλειστικά και μόνο από το cru της Grande Champagne. Λέγεται πως από τα 400 διαφορετικά αποστάγματα που αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις του οίκου Delamain κάθε χρόνο για δοκιμή, μόνο τα 40 επιλέγονται για χρήση, αφού ο οίκος δεν έχει σε ισχύ κανένα συμβόλαιο με κανέναν παραγωγό.

Στον οίκο Delamain αποστάζουν χωρίς τις οινολάσπες, ωριμάζουν τα αποστάγματα τους αποκλειστικά και μόνο σε υγρά κελάρια και χρησιμοποιούν βαρέλια με ηλικία μεγαλύτερη της δεκαετίας. Επίσης, η σειρά με cognac του οίκου ξεκινά εκεί που άλλοι οίκοι τελειώνουν. Κι αυτό διότι είναι ο μοναδικός οίκος παραγωγής που δεν παράγει ούτε VS, ούτε VSOP, ξεκινώντας τις εμφιαλώσεις του από την υψηλότερη κατηγορία, την XO! Ειδικεύεται μάλιστα σε χρονολογημένες (vintage) εμφιαλώσεις με ελάχιστη παραγωγή (150-200 φιάλες το χρόνο!)

Delamain Pale and Dry

Το Delamain Pale and Dry XO που δοκιμάσαμε με τον Τίμο Σπανό για το σημερινό άρθρο είναι λοιπόν ένα cognac κατηγορίας ΧΟ, κάτι που από φέτος σημαίνει τουλάχιστον δεκαετή ωρίμαση για το νεαρότερο απόσταγμα του μείγματος. Το Pale του ονόματος του υποδηλώνει το σχετικά ασυνήθιστο για την ηλικία του χλωμό χρώμα, ενώ το Dry αναφέρεται στη φυσική γλυκύτητα του εν λόγω cognac και στην απουσία πρόσθετων γλυκαντικών ουσιών.

Το Delamain Pale and Dry XO στο ποτήρι μας

Στη μύτη παρουσιάζεται έντονα αρωματικό, πολύπλοκα φρουτένιο και υπέρκομψα ανθικό. Αν αποφασίζατε κάποια στιγμή να μελετήσετε το terroir του cru της Grande Champagne σε κάποιο cognac, τότε μια παραδειγματική περίπτωση θα ήταν το Delamain Pale and Dry XO. Άλλωστε η επίδραση του βαρελιού είναι ελάχιστη ή μάλλον καλύτερα, τόσο όσο, με τα πρωτογενή αρώματα του terroir του πιο ακριβού cru να εμφανίζονται από την αρχή που θα πλησιάσει τη μύτη σας, μέχρι τα άπειρα δευτερόλεπτα που θα χαϊδεύει τον ουρανίσκο σας.

Ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, βερίκοκο και ροδάκινο, υποψία βασιλικών χουρμάδων, αποξηραμένα σύκα και κουμ κουάτ συνθέτουν το φρουτένιο προφίλ αρωμάτων του, ενώ αυτά συμπληρώνονται με γήινες νότες γλυκόριζας και έντονες βανίλιας, ξανθιάς σοκολάτας και αγιοκλήματος, ενώ γίνονται αντιληπτές και οι πιο περίπλοκες ουμάμι του rancio.

Delamain Pale and Dry

Στο στόμα είναι φυσικά γλυκό, ισορροπημένο, ολοστρόγγυλο, με εξαιρετική δομή και νοσταλγική ζεστασιά από το αλκοόλ. Το φρούτο βρίσκεται έντονα εκεί, συνοδευόμενο από ξηρούς καρπούς, ώριμο κόκκινο μήλο και ψημένο με βούτυρο μπριός. Εξαιρετικά μακρά επίγευση.

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει κάντε το άμεσα. Ένα cognac που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός λάτρη των αποσταγμάτων. Ένα μαεστρικά φτιαγμένο προϊόν, πολύτιμο κληροδότημα του Τζέιμς Ντελαμέν.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 92/100

Γιάννης Κοροβέσης: 93/100

 

Μέσος όρος: 92,5/100

 

Παραγωγός: Delamain

Ιδιοκτήτης: Société Jacques Bollinger

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ζαρνάκ, Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 40%

Τύπος: XO cognac

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: ΓΕΝΚΑ Εμπορική Α. Ε.

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Delamain Pale and Dry XO cognac spirit review – παρουσίαση"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2018