previous
next

Δεσμεύσεις 2016

Articles

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς κάνατε την προσωπική σας ανασκόπηση τις τελευταίες μέρες του 2015, αλλά για εμάς εδώ στο Bitterbooze, και για εμένα προσωπικά, η χρονιά που πέρασε ήταν υπέροχη και γεμάτη επιτυχίες. Φυσικά, όπως λέει ο σοφός λαός «Kανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», και ως εκ τούτου, τίποτα δεν ήρθε εύκολα και χωρίς σκληρό αγώνα. Με το 2016 να διανύει ήδη τις πρώτες του μέρες είθισται, εδώ, στο ιστολόγιο της καρδιάς μας, να συγκεντρώνουμε και να αναρτούμε τις προσωπικές μας δεσμεύσεις για το νέο χρόνο, τους νέους στόχους για μια χρονιά, που αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, συναρπαστική.

 

Δεσμεύσεις για το νέο έτος:

 

Περισσότερο (ελληνικό) κρασί στα μπαρ

Το ελληνικό κρασί παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη ανάπτυξη. Αυτό φαίνεται και από τη δημιουργία νέων ποιοτικών wine bar, τις νέες και τις ήδη υπάρχουσες εκθέσεις για κρασί, που προσελκύουν ολοένα και περισσότερο κόσμο, αλλά κυρίως από τους Έλληνες παραγωγούς. Αυτοί, με σκληρή δουλειά και προσήλωση σε αυτό που κάνουν, παρουσιάζουν κάθε χρόνο ολοένα και πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, ολοένα και περισσότερα εξαιρετικά νέα κρασιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, χρόνο με το χρόνο, το ελληνικό κρασί κερδίζει θέση σε όλο και περισσότερα εστιατόρια του εξωτερικού, με τις εξαγωγές να αυξάνονται.

Παρόλα αυτά, με την οικονομική κρίση να μαστίζει σχεδόν όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αποφασίστηκε πολύ πρόσφατα να αυξηθεί η φορολογία και στην παραγωγή κρασιού. Εν αναμονή των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων αυτής της άδικης απόφασης, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς κρασιού με το να τους εμπιστευόμαστε ολοένα και περισσότερες θέσεις στις λίστες των μαγαζιών μας, να προτείνουμε περισσότερα ελληνικά κρασιά στους καλεσμένους των μπαρ μας, ακόμα και να τα χρησιμοποιούμε περισσότερο στα κοκτέιλ μας.

 

Περισσότερος χρόνος στα εστιατόρια της πόλης μας

Εκτός από τα (κοκτέιλ) μπαρ, ειδικά στην πρωτεύουσα, φαίνεται πως είναι σε οργασμό και το γαστρονομικό κομμάτι της εστίασης, ήτοι τα εστιατόρια. Οι Έλληνες εστιάτορες και σεφ μας φέρνουν σε επαφή με «κουζίνες» από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας μας νέα, ή παραμελημένα, υλικά και όλα αυτά με κλασικές και νέες τεχνικές, αλλά και με τις τελευταίες τάσεις της μόδας του φαγητού, βάζοντας την Αθήνα στο παγκόσμιο προσκήνιο του γαστρονομίας.

 

oozora, δεσμεύσεις, εστιατόριο

 

Το φαγητό είναι εμπειρία. Μια εμπειρία που εκπαιδεύει τον ουρανίσκο μας και προκαλεί νέα ερεθίσματα για δημιουργία. Φέτος, ας προσπαθήσουμε να επισκεφτούμε περισσότερα εστιατόρια, ας αφεθούμε στην μυσταγωγία εκείνη των γεύσεων που προκαλούν τα διαμάντια-εστιατόρια της πόλης μας και πιστέψτε με, μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. Η πρόσφατη επίσκεψή μου στο ανακαινισμένο εστιατόριο Oozora, στην Κηφισιά, με επικεφαλής τον Γιώργο Βενιέρη στην κουζίνα και τον Νεκτάριο Ντάλλα στη σάλα, ήταν μια απολαυστική εμπειρία που δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερο παράδειγμα για τα γραφόμενα μου. Τα κοκτέιλ του Σπύρου Κερκύρα δε, παντρεύονταν με απόλυτη αρμονία με τα πιάτα του εστιατορίου.

 

Λιγότερο αλκοόλ

Αν μου το έλεγες πέντε χρόνια πριν πως θα έβαζα τέτοια δέσμευση στην ετήσια λίστα μου, μάλλον θα σε περνούσα για τρελό. Τα χρόνια όμως περνούν και ο άνθρωπος αλλάζει. Αυτό που δυστυχώς δεν αλλάζει είναι το συκώτι μας, όπως και τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, οπότε η διαρκής κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως εξαιτίας του επαγγέλματος μας, επιβαρύνει τον οργανισμό, ειδικά όσο μεγαλώνουμε και το ανοσοποιητικό μας «πέφτει».

Ας μη γελιόμαστε, το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κακό στην υγεία και η κατανάλωσή του απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, όπως τακτά χρονικά διαστήματα αποχής και περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης. Άλλωστε, τα έχω ξαναγράψει, το αλκοόλ αποτελεί ιδιαίτερη απόλαυση και έτσι πρέπει του συμπεριφερόμαστε, συνειδητά και επικούρεια.

Δεν είναι κακό να φτύσουμε τη γουλιά που ρουφήξαμε για να δοκιμάσουμε ένα κοκτέιλ. Δεν είναι κακό να αρνηθούμε ευγενικά ένα σφηνάκι που θα μας προσφέρει κάποιος. Δεν είναι κακό να πιούμε δύο, αντί για πέντε ποτήρια Grimbergen.

 

"Ας προσπαθήσουμε λοιπόν φέτος να μειώσουμε την προσλαμβάνουσα από τον οργανισμό μας ποσότητα αλκοόλ."

 

Φρόντισε περισσότερο το σώμα σου

Σε συνάρτηση της προηγούμενης δέσμευσης, αλλά και του γεγονότος πως ο χρόνος είναι αμείλικτος, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που δεν εργαζόμαστε φυσιολογικές ώρες, οφείλουμε να προσέχουμε και να φροντίζουμε επιμελώς το σώμα μας. Αυτό σημαίνει αφενός να προσέχουμε τι τρώμε, μα κυρίως να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο για να το γυμνάζουμε.

 

δεσμεύσεις

 

Η αρχή για μένα έγινε πέρυσι, όταν είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να υιοθετήσω έναν διαφορετικό, πιο αθλητικό τρόπο ζωής που θα εντασσόταν στην βεβαρημένη καθημερινότητα μου. Η ευεξία που μου προσέφερε ήταν πρωτοφανής σε διάφορα επίπεδα, κι αφού η συνήθεια έγινε λατρεία (αφού πρόκειται καθαρά περί συνήθειας στον τρόπο ζωής μας) προτίθεμαι να συνεχίσω και να εμπλουτίσω το πρόγραμμα μου με προπονήσεις, κάτι που μου δίνει ακόμη περισσότερη δύναμη για τα φετινά πλάνα, πρότζεκτ και σχέδια. Τρέξιμο, ποδήλατο, πολεμικές τέχνες, κολυμβητήριο, γιόγκα, ομαδικά αθλήματα και ο κατάλογος δεν τελειώνει, ενώ εύκολα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καθενός.

 

Περισσότερη «ουσία» στα κοκτέιλ μας

Ξέχνα τους αφρούς, τα περίεργα και δυσεύρετα υλικά, τις τεράστιες γαρνιτούρες, τον εντυπωσιασμό χωρίς νόημα και τα ανεκδιήγητα γευστικά παντρέματα. Τα τελευταία χρόνια, εμείς αλλά και ο (δύσμοιρος) καλεσμένος μας, δοκίμασε και είδε τα πάντα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ας επενδύσουμε στο κόνσεπτ του μπαρ μας και ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε φέτος περισσότερα «νόστιμα» κοκτέιλ, που θα υπακούουν σε αυτό. Τόσο απλά.

 

Φέτος, ας ασχοληθούμε με το δικό μας μπαρ…

…και όχι με τα άλλα. Με την ομάδα μας και όχι με τις άλλες ομάδες, λένε στη μπάλα. Ας κάνουμε φέτος το ίδιο με τα μπαρ. Όλοι έχουμε αδύναμα σημεία, φέτος είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτά, χωρίς να μας νοιάζει τι κάνουν στο διπλανό μπαρ. Όλοι έχουμε κουσούρια, αντί να τα κρύβουμε δείχνοντας του απέναντι, καλό είναι να φροντίσουμε να τα διορθώσουμε. Άλλωστε, είμαστε μια σχετικά μικρή κοινότητα από μπαρτέντερ, σε μια μικρή χώρα. Καλό είναι να είμαστε ενωμένοι σα γροθιά και ο ένας να μαθαίνει από τον άλλο, αντί να δημιουργούνται διαρκώς ίντριγκες. Ας επενδύσουμε φέτος σε αυτό.

 

"Όπως πρέπει να επενδύσουμε και στους νέους ανθρώπους των μπαρ και την εκπαίδευση τους. Αυτοί είναι το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας του μπαρ και όχι οι «γκουρού» του παρελθόντος. Ας δώσουμε χώρο και σε αυτούς, με σεβασμό και αγάπη παράλληλα στους παλαιότερους."

 

Περισσότερα ταξίδια

Όσοι με γνωρίζουν, προσωπικά ή και μέσω των σόσιαλ μίντια καναλιών μου, θα γνωρίζουν πως τιμώ τα ταξίδια ιδιαιτέρως. Θεωρώ πως έτσι μπορεί να «ανοίξει» το μυαλό μας, να απελευθερωθεί η σκέψη μας και να γίνει η σύνθεση της απαραίτητης παιδείας που θα μας καθοδηγήσει επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά, στην απαιτητική καθημερινότητα μας.

Τα ταξίδια είναι απαραίτητα, όχι απλά για τον σύγχρονο μπαρτέντερ, αλλά και για τον σύγχρονο άνθρωπο. Μας μπολιάζουν με ερεθίσματα, μας γεννούν νέες ιδέες και μας φέρνουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, διευρύνοντας τους ορίζοντες μας.

Φέτος δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε ακόμη περισσότερα ταξίδια, να επισκεφθούμε ακόμη περισσότερους προορισμούς, να μάθουμε δια ζώσης τι είναι το πίσκο, το μπατάβια αράκ, το τζενίβερ και σε ποιο Βελγικό μοναστήρι παρασκευάζεται η Grimbergen. Και ποιος ξέρει, μπορεί κάπου, σε κάποια πόλη, να παρουσιαστεί και κάποια νέα επαγγελματική ευκαιρία…

Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Δεσμεύσεις 2016"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 11/01/2016