Δεσμεύσεις 2017

 


06 Ιανουάριος 2017




Με το νέο έτος να έχει ήδη μπει στη ζωή μας, και όλους εμάς να κάνουμε σχέδια και πλάνα για μια χρονιά που ελπίζουμε πως θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, έφθασε εκείνη η ώρα που εδώ στο Bitterbooze, το σάιτ της καρδιάς σας, γράφουμε για τις ετήσιες δεσμεύσεις μας, τις Δεσμεύσεις 2017. Γράφουμε για όλα όσα, είτε προσωπικά έχουμε θέσει ως στόχους για το νέο χρόνο είτε θέλουμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα στα ελληνικά μπαρ και όχι μόνο.

 

Άλλωστε όταν ένας στόχος κατακτάται, όταν ένα «εμπόδιο» ξεπερνιέται, αισθανόμαστε πιο πλήρεις, πιο υγιείς, πιο δυνατοί.

 

Βεβαίως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα γίνουν πραγματικότητα, αλλά μας αρέσει να θέτουμε στόχους στους εαυτούς μας και στην μικρή κοινότητα μας και να αγωνιζόμαστε για να τους πετύχουμε. Άλλωστε όταν ένας στόχος κατακτάται, όταν ένα «εμπόδιο» ξεπερνιέται, αισθανόμαστε πιο πλήρεις, πιο υγιείς, πιο δυνατοί. Ιδού λοιπόν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις μας για τη φετινή χρονιά.

 

Δεσμεύσεις 2017

 

Όχι αλκοόλ και οδήγηση

Τις προηγούμενες χρονιές γράφαμε πως θα προσπαθούσαμε να μετριάσουμε την εβδομαδιαία, αλλά και ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ. Προσωπικά το πέτυχα. Μετρίασα στο ελάχιστο την (άσκοπη) κατανάλωση αλκοόλ και πλέον πίνω μόνο προς απόλαυση ή προς γευσιγνωσία.

Και μπορεί ο τίτλος της συγκεκριμένης δέσμευσης σε κάποιους να ακούγεται ως κλισέ, όμως επειδή και φέτος χάσαμε φίλους εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, θεωρώ επιβεβλημένο να τη συμπεριλάβω, και μάλιστα πρώτη-πρώτη, σε μια τέτοια λίστα που αφορά τον χώρο του μπαρ.

 

δεσμεύσεις 2017

 

Μπορεί η δέσμευση “Όχι ποτό και οδήγηση” να ακούγεται κλισέ, όμως θεωρώ επιβεβλημένο να τη συμπεριλάβω, και μάλιστα πρώτη-πρώτη, σε μια τέτοια λίστα που αφορά τον χώρο του μπαρ.

 

Με την αποκέντρωση του κόσμου σε γειτονικά μπαρ, είναι πλέον πολύ εύκολο να αποφασίσουμε να γυρίσουμε πίσω με ταξί, ποδήλατο ή και με τα πόδια, αφού μιλάμε τις περισσότερες φορές για κοντινές αποστάσεις. Φέτος το έκανα αρκετές φορές, αφήνοντας τη μηχανή ή το αυτοκίνητο μου παρκαρισμένο όταν κάποιες φορές ήθελα να πιω κατά τη διάρκεια εξόδου μου. Και προφανώς δεν παίζει ρόλο το ότι «αισθανόμαστε καλά για να οδηγήσουμε», αφού είναι εξακριβωμένο πως τα αντανακλαστικά μας μειώνονται όταν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Επειδή μάλιστα επίκειται η ετήσια έκθεση Ho.Re.Ca., για την οποία θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει αλκοτέστ στα πέριξ των εξόδων της, προσοχή στις καταναλώσεις μας όταν αποφασίζουμε να πιάσουμε το τιμόνι. Τα έχω ξαναγράψει και δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι μου με κορόιδευαν και με κατέκριναν. Άλλωστε οι ζωές μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, ξεπερνώντας τα προσωπικά οφέλη που μπορεί να διατηρούμε εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Αειφορία στα μπαρ

Νομίζω πως ήρθε επιτέλους η στιγμή να βάλουμε την έννοια της αειφορίας στην καθημερινότητα των μπαρ. Αυτή θα πρέπει να ξεκινά από τη μείωση της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης τροφίμων και υλικών, άρα από τη σωστή διαχείριση που πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

 

Η αειφορία στα μπαρ πρέπει να ξεκινά από τη μείωση της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης τροφίμων και υλικών, άρα από τη σωστή διαχείριση που πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

 

Ξεκινά φυσικά από τον υπεύθυνο παραγγελιών, συνεχίζει με τον υπεύθυνο προετοιμασίας και επεξεργασίας των πρώτων υλών και τελειώνει στον εκτελεστή των συνταγών, ακόμα και στον τελικό καταναλωτή.

 

Δεσμεύσεις 2017

 

Ειδικές συνθήκες επαναχρησιμοποίησης των υλικών επίσης μπορούν να δημιουργηθούν, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η σπατάλη. Μέσα στο χρόνο διαβάσαμε για τα πλαστικά καλαμάκια που κάποιοι αφαίρεσαν από τα μπαρ τους στο πλαίσιο αυτό της αειφόρου ανάπτυξης.

Η αειφορία στα μπαρ αφορά και τη χρήση πρώτων υλών που βασίζονται στην εντοπιότητα και την εποχικότητα, αφού έτσι αποτρέπουμε τη διατάραξη των οικοσυστημάτων με την υπερβολική ζήτηση προϊόντων εκτός εποχής και από διαφορετικό τόπο. Το είδαμε κι αυτό με την υπερβολική και άναρχη καλλιέργεια της αγαύης, που δημιούργησε υβρίδια που δεν ήταν ανθεκτικά σε συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες και έπληξαν τελικώς την παραγωγή.

 

Περισσότερο κονιάκ στα μπαρ

Τα τελευταία χρόνια εντρυφήσαμε αρκετά στο ρούμι, στο ουίσκι, στο βερμούτ και στο σέρι, στην τεκίλα και στο μεσκάλ. Με όλη αυτή την εξειδίκευση που χτυπά την πόρτα των επαγγελματιών και των καταναλωτών, υπόσχομαι πως φέτος θα προσπαθήσω να μάθω όσο γίνεται περισσότερα για το ευγενές απόσταγμα που ονομάζεται κονιάκ.

Γιατί; Μα γιατί κρύβει από πίσω του πολλά-πολλά χρόνια ιστορίας, διέπεται ίσως από τους αυστηρότερους κανόνες παραγωγής και γιατί, κατά την προσωπική μου άποψη, αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό, ακόμα και για κοκτέιλ. Θεωρείται άλλωστε ένα από τα πρώτα συστατικά για τα πρώτα εκείνα, κλασικά κοκτέιλ που υπάρχουν στις Βίβλους μας με συνταγές.

 

Δεσμεύσεις 2017

Photo by Yiannis Korovesis

 

Το κονιάκ κρύβει από πίσω του πολλά χρόνια ιστορίας, διέπεται ίσως από τους αυστηρότερους κανόνες παραγωγής και αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό, ακόμα και για κοκτέιλ.

 

Το κονιάκ αποτελεί το καμάρι των Γάλλων, όσο αφορά στα εξαγώγιμα προϊόντα τους και ένα γνήσιο εκπρόσωπο της γαλλικής κουλτούρας και μενταλιτέ σε όλον τον κόσμο. Μη σας φανεί περίεργο αν φέτος λοιπόν είναι η χρονιά του!

Εκτός λοιπόν από τα βίντατζ κονιάκ που συνηθίζεται να κάνουμε δώρο ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης του καθενός, ας βάλουμε φέτος λίγες περισσότερες ετικέτες κονιάκ στα μπαρ μας. Είναι αποτρεπτική η τιμή του, το γνωρίζω, αλλά ας δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιον να τελειώσει το γεύμα του με ένα ποτήρι κονιάκ ή να συνοδεύσει εξαιρετικά το πούρο του, ακόμα και να δοκιμάσει ένα κοκτέιλ με κονιάκ. Αφού υπάρχει κόσμος που αποφασίζει να πληρώσει 40 και 50 ευρώ για ένα ποτήρι ρούμι, μεσκάλ ή ουίσκι, γιατί να μην το κάνει με το κονιάκ;

 

 

Πιο ευδιάκριτα υλικά στα κοκτέιλ μας

Επιτυχημένο κοκτέιλ δεν είναι μόνο αυτό που έχει νόστιμη γεύση, όμορφη εμφάνιση και περίεργο ποτήρι. Επιτυχημένο κοκτέιλ θα έπρεπε να θεωρείται και αυτό που αντιλαμβάνεσαι (σχεδόν) όλα τα υλικά του, πόσο μάλλον τη βάση του.

Άλλωστε εκεί διαφοροποιείται και ο επαγγελματίας μπαρτέντερ, που, δόξα τω Γκανέσα, διαθέτουμε αφθονία από δαύτους σε τούτη τη χώρα, με αυτόν που απλά ανακατεύει “πεντέξι” υλικά σε ένα σέικερ και τα σερβίρει στους καλεσμένους του προκειμένου να τους εντυπωσιάσει.

 

Δεσμεύσεις 2017

 

Επιτυχημένο κοκτέιλ θα έπρεπε να θεωρείται και αυτό που αντιλαμβάνεσαι (σχεδόν) όλα τα υλικά του, πόσο μάλλον τη βάση του.

 

Όπως είναι γνωστό, οι πρώτοι αναμειγνυολόγοι δημιουργούσαν κοκτέιλ με δύο ή τρία υλικά μόνο, σε απόλυτη ισορροπία, ώστε να αναδειχθούν, όχι να κρυφτούν. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της έξαρσης της κουλτούρας Tiki, με τα εξωτικά ποτά να περιέχουν συστατικά που ξεπερνούσαν σε αριθμό τα δάκτυλα του ενός χεριού, αυτά ήταν ευδιάκριτα στο τελικό αποτέλεσμα. Να λοιπόν μια ωραία πρό(σ)κληση για φέτος!

 

 

Περισσότερο νερό με το ποτό μας

Είναι γνωστό τοις πάσι πως το αλκοόλ, εκτός του ότι μας κάνει να αισθανόμαστε «θεοί», μας αφυδατώνει κιόλας. Και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών, η αφυδάτωση του οργανισμού μας έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και στον εγκέφαλο μας.

 

Δεσμεύσεις 2017

 

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να το αποτρέψουμε αυτό, εκτός από το να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ; Να συνοδεύουμε την κατανάλωση μας με κατανάλωση νερού. Χωρίς να θέλω να ορίσω κανόνες όπως «ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό», θα συνεχίσω να γράφω, όπως το κάνω τόσα χρόνια, πως πρέπει να μας γίνει συνήθεια να πίνουμε αρκετό νερό. Γι αυτό στα μπαρ ζητήστε νερό μαζί με το ποτό σας. Έχουμε την τύχη άλλωστε να ζούμε σε μια χώρα που το νερό προσφέρεται δωρεάν στα μπαρ και στα εστιατόρια.

 

 

Γι αυτό στα μπαρ ζητήστε νερό μαζί με το ποτό σας. Έχουμε την τύχη άλλωστε να ζούμε σε μια χώρα που το νερό προσφέρεται δωρεάν στα μπαρ και στα εστιατόρια.

 

 

Περισσότερα «ελληνικά» στα μπαρ

Όχι, δεν αναφέρομαι στα ελληνικά συστατικά αυτή τη φορά, ούτε με έπιασε ξαφνικά καμία εθνικιστική πρεμούρα. Αλλά όταν ένας μπαρτέντερ μιλά με κάποιον καλεσμένο του, πραγματοποιεί μια παρουσίαση σε ένα διαγωνισμό ή, ακόμα χειρότερα, όταν γράφει κάτι, καλό είναι να μη χρησιμοποιεί ξένες-άγνωστες λέξεις σε ακατανόητη σύνταξη.

 

Δεσμεύσεις 2017

 

Αντίστοιχες φράσεις ή/και λέξεις για αυτό που θέλουμε να πούμε, υπάρχουν και στην Ελληνική, και από αυτές προκύπτει και πιο σωστό συντακτικό και μια πιο παραγωγική συνομιλία με τον καλεσμένο μας.

 

Ας προσπαθήσουμε φέτος λοιπόν να αντικαταστήσουμε το «κάνω shake» με το «χτυπώ στο σέικερ», το «κάνω stir στο mixing glass» με το «ανακατεύω σε γυάλινο δοχείο» και το «zest πορτοκαλιού» με τη «φλούδα πορτοκαλιού». Αντίστοιχες φράσεις ή/και λέξεις για αυτό που θέλουμε να πούμε, υπάρχουν και στην Ελληνική, και από αυτές προκύπτει και πιο σωστό συντακτικό και μια πιο παραγωγική συνομιλία με τον καλεσμένο μας.

Υπενθυμίζω χωρίς καμία διάθεση να κάνω μάθημα: top up = απογεμίζω, dash = ριξιά, ανακατεύω, αναμειγνύω, squeezer = στίφτης, και τόσα άλλα…

 

Και καλή χρονιά!

 
COPYRIGHT © 2011 - 2026 BITTERBOOZE
DESIGNED BY DpS ATHENS