previous
next

Diddy εναντίον Diageo – Νέο επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη με φόντο τη «ρατσιστική συμπεριφορά»

News

Νέες κατηγορίες από την πλευρά του Diddy προς την Diageo για «παράνομα και εξωφρενικά αντίποινα» στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε ο γνωστός ράπερ και επιχειρηματίας πριν περίπου δύο μήνες και που φαίνεται πως διατάραξε για πάντα τη σχέση των δύο πλευρών, αλλά και την αγορά των ποτών  στις ΗΠΑ. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, εκτός αν δούμε σύντομα και αυτό το δικαστικό «σίριαλ» να μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, κατά την προσφιλή τακτική του αμερικανικού συστήματος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο περισσότερο γνωστός ως επιχειρηματίας, παρά ως μουσικός πλέον, Diddy ή P. Diddy ή Puff Daddy -όπως τον προλάβαμε εμείς- ξεκίνησε τη συνεργασία με τον πολυεθνικό κολοσσό ποτών το 2007, όταν απέκτησε το 50% επί των κερδών του brand Ciroc, έναντι των υπηρεσιών ανάπτυξης που θα προσέφερε. Η συνεργασία απεδείχθη πλήρως παραγωγική, αφού το brand γιγαντώθηκε, ο Sean Combs, όπως είναι το κανονικό του όνομα, ίδρυσε δική του εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης αλκοολούχων ποτών και το 2013 αγοράστηκε ένα νέο brand -την τεκίλα DeLeón– από κοινού με την Diageo, ως κοινοπραξία που όμως επιχορηγήθηκε από την πολυεθνική εταιρεία. Όλα έδειχναν πως κυλούσαν ρολόι, μέχρι πριν λίγους μήνες.

Diddy, Puff Daddy, DeLeon

Η εταιρεία του μουσικού και επιχειρηματία Diddy, Combs Wine and Spirits, η οποία βρίσκεται πίσω από τις μάρκες DeLeón Tequila και Ciroc vodka, κατέθεσε νομική αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατά της Diageo, κατηγορώντας τη δεύτερη ότι λανθασμένα «συγκαλύφτηκε στη γλώσσα της διαφορετικότητας και της ισότητας» και ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία «αποδείχθηκε απρόθυμη να μεταχειριστεί τους μαύρους εταίρους της ισότιμα — ακόμη και όταν ρητά απαιτείται από τη σύμβαση να το κάνει».

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Combs Wine and Spirits, η Diageo μεταχειρίστηκε την τεκίλα DeLeón ως ένα αλκοολούχο ποτό που απευθύνεται στον μέσο καταναλωτή, δίνοντας της τον χαρακτηρισμό ‘’urban’’ και χωρίς στην ουσία να επενδύει χρηματικά ποσά αντίστοιχα άλλων προϊόντων του portfolio της που θεωρούνται πολυτελή, όπως για παράδειγμα, την τεκίλα Casamigos, που είχε αποκτήσει από τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Αυτήν την στρατηγική την απέδωσε στις φυλετικές διακρίσεις της εταιρείας, επειδή ο ιδιοκτήτης του brand -ο Diddy– είναι μαύρος. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από μάρτυρες υπεράσπισης, υπήρχαν διαμάχες μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Diageo Β. Αμερικής και τον αμερικανό ράπερ, ομοίως, με κριτήρια που άπτονται των φυλετικών διακρίσεων.

Η απάντηση της Diageo ήταν άμεση· τερμάτισε οποιαδήποτε συνεργασία σε επίπεδο μαρκετινγκ και εμπορικού διατηρούσε με τον Diddy, τόσο για την Ciroc, όσο και για την DeLeón, αφού, όπως δήλωσε, οι πράξεις του «παραβίασαν τους όρους του συμβολαίου του». Παράλληλα, σημείωσε ότι επρόκειτο μόνο για μια «επιχειρηματική διαμάχη», ενώ επανέλαβε τη «σταθερή δέσμευσή της για διαφορετικότητα».

Diddy, Puff Daddy, DeLeon

Στο τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι νομικές διαδικασίες επίλυσης της αγωγής, κατετέθη από τη νομική ομάδα του Diddy σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης πως η Diageo, με τη διακοπή της συνεργασίας τους, προέβη σε «παράνομα και εξωφρενικά αντίποινα». Επιπροσθέτως, ισχυρίστηκε πως η Diageo προσπαθεί πλέον να καταπνίξει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη τεκίλα DeLeón. «Ένας μεγάλος διανομέας ζήτησε από τον κύριο Combs να μιλήσει για την DeLeón στο ετήσιο συνέδριο πωλήσεών του, αλλά αναγκάστηκε με εντολή της Diageo να ακυρώσει τη συμμετοχή του»

«Η Diageo τερμάτισε την επαγγελματική σχέση με τη Cîroc όχι λόγω αξιόπιστων ισχυρισμών για οποιαδήποτε παραβίαση στους όρους του συμβολαίου του, αλλά επειδή ήθελε να αντεπιτεθεί και να τιμωρήσει τον κύριο Combs, καθώς τόλμησε να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα της Combs Wines and Spirits»

Μπορεί στους περισσότερους από εμάς η κίνηση του Diddy να φαντάζει αδιανόητη, πλην όμως, ο ίδιος ως επιχειρηματίας έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στην άσφαλτο και η νομική του ομάδα, όπως υποθέτω, θα είναι κορυφαία -όπως φυσικά, αντίστοιχα και της Diageo. Μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί η δικαστική διαμάχη, κάτι που φαίνεται να «πληγώνει» και τις δύο πλευρές ή αν θα έχουμε σύντομα κάποιον συμβιβασμό.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Diddy εναντίον Diageo – Νέο επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη με φόντο τη «ρατσιστική συμπεριφορά»"

News

Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2023