previous
next

Diplomatico World Tournament – Greek Finals

News

Είναι ένα ρούμι που αδιαμφισβήτητα το αγαπούν οι μπαρτέντερ και φροντίζουν να προμηθεύουν το μπαρ τους με αυτό. Φέτος μάλιστα, έχοντας την Sky Spirits σαν επίσημο εκπρόσωπο στην Ελλάδα, διοργανώθηκε και ο πρώτος εν Ελλάδι διαγωνισμός του. Το Diplomatico World Tournament είχε σαν σκοπό να αναδείξει τον μπαρτέντερ που θα ταξίδευε στην Βενεζουέλα, στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπου θα αναμετριόταν με τους υπόλοιπους εκπρόσωπους των χωρών που συμμετέχουν.

Πίσω στα δικά μας όμως και στον ελληνικό τελικό που διεξήχθη στο tiki μπαρ White Monkey του Χαλανδρίου. Κριτές ήταν ο Πάνος Καναβέτας, σύμβουλος της Sky Spirits και brand ambassador της Monin, ο Μιχάλης Μένεγος και ο Θάνος Προυναρούς, ιδιοκτήτης του Baba au Rum. Σκοπός τους ήταν να επιλέξουν ανάμεσα σε είκοσι διαγωνιζόμενους στην αρχή και στην συνέχεια ανάμεσα στους οκτώ φιναλίστ, εκείνον που με το ποτό του αναδείκνυε καλύτερα την γεύση, την ιστορία και την προσωπικότητα του ρουμιού Diplomatico. Και που βέβαια θα μας εκπροσωπούσε καλύτερα στον τελικό της Βενεζουέλας.

 

"Η διοργάνωση ήταν άριστη, οι συμμετέχοντες εξαιρετικοί, με καταπληκτικά ποτά και ο διαγωνισμός εν γένει με το επίπεδο του ουσιαστικά ήρθε για να μείνει"

 

Στον πρώτο γύρο, παρουσιάστηκε λοιπόν η δημιουργία του κάθε συμμετέχοντα και αξιολογήθηκε, ενώ στον δεύτερο γύρο, οι οδηγίες έλεγαν πως ανάμεσα από πέντε κλασσικά κοκτέιλ που τους δόθηκαν, οι μπαρτέντερ έπρεπε να επιλέξουν ένα και να το παρασκευάσουν τέλεια εμπρός στους κριτές. Τα πέντε κλασσικά κοκτέιλ ήταν τα: Daiquiri, Papa Doble, Mai Tai, Piña Colada και Mojito.

Οι οκτώ φιναλίστ που διαγωνίστηκαν ήταν ο Κωνσταντίνος Καπνιάρης από το Third Wave και Γιώργος Μακρόπουλος από το Be, αμφότεροι καλοί φίλοι από Θεσσαλονίκη, o, τολμώ να πω, “next big thing” από την Καρδίτσα, Χρήστος Κατσικαράς, η Ναταλία Λιβιτσάνου από το Gin Joint, o Κώστας Λύτρας από το H.O.S.T. μπαρ, ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος από το White Monkey, ο Γιώργος Δενδράκης από το Halavro και ο Αλέξανδρος Τζωρτζάκης από το Plastelina, δυο εξαιρετικοί επαγγελματίες και φοβερά παιδιά από το Ηράκλειο της Κρήτης, που είχα την τύχη να επισκεφθώ πριν λίγους μήνες στο μπαρ τους.

Η διοργάνωση ήταν άριστη, οι συμμετέχοντες εξαιρετικοί, με καταπληκτικά ποτά και ο διαγωνισμός εν γένει με το επίπεδο του ουσιαστικά ήρθε για να μείνει. Νικητής στο τέλος αναδείχθηκε ο κρητικός Γιώργος Δενδράκης, σε ισοβαθμία με την επίσης εξαιρετική Ναταλία Λιβιτσάνου, που τελικά βγήκε δεύτερη λόγω χρόνου. Ο Γιώργος, στο κοκτέιλ του Hacienda Botucal, ανακάτεψε σπιτικό λικέρ από μπανάνα και βούτυρο με Diplomatico Reserva και σπιτικά bitters από πεκάν. Για άλλη μια φορά, το μεγαλείο της απλότητας -εδώ με τρία μόνο υλικά- θριάμβευσε! Το Hacienda Botucal, είναι το «αγρόκτημα» του ιδρυτή του Diplomatico όπου ακόμα και τώρα φύονται κάποια από τα ζαχαροκάλαμα για την παραγωγή του. Όπου Botucal να θυμάσαι πως σημαίνει «πράσινος λόφος» στην τοπική διάλεκτο.

Αν θέλει κάποιος να γράψει δυο λόγια για τον Γιώργο Δενδράκη, τότε αυτό που ίσως του έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι πως αυτή η νίκη ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών των τελευταίων χρόνων ενός πολύ σοβαρού μπαρτέντερ. Ενός μπαρτέντερ με ήθος, μεθοδικότητα και ζήλο για τη δουλειά του που προσωπικά πολύ χαίρομαι που γνωρίζω και που έχω συνεργαστεί μαζί του.

Άντε και του χρόνου λοιπόν!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Diplomatico World Tournament – Greek Finals"

News

Δημοσιεύτηκε στις 06/01/2015