previous
next

Στεγνός Ιανουάριος: Ωφελεί τελικά η αποχή από το αλκοόλ;

Articles

Θα έχετε σίγουρα ακούσει τα τελευταία χρόνια το όρο Στεγνός Ιανουάριος. Αποτελεί τάση, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αρκετός κόσμος αποφασίζει να κόψει εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα. Έτσι, μετά την συνήθως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ των γιορτών, πιστεύεται πως η υγεία του οργανισμού επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορεί να αποτελέσει όμως αυτό λύση; Υπό συνθήκες, θα απαντούσα θετικά.

Ο Στεγνός Ιανουάριος (Dry January) ξεκίνησε ως επίσημη πρωτοβουλία το 2012 της φιλανθρωπικής οργάνωσης Alcohol Change UK, ενός οργανισμού που ως σκοπό έχει την ενημέρωση του κόσμου για την ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την προτροπή για αλλαγή στον τρόπο που το αντιμετωπίζει. Έκτοτε, αυτό το ιδιότυπο challenge έχει γίνει συνήθεια αρκετών εκατομμυρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η αποχή για έναν ολόκληρο μήνα από το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην υγεία του οργανισμού μας. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες αναφέρουν πως μετά από έναν μήνα αποχής κοιμούνται καλύτερα, αποκτούν περισσότερη ενέργεια, παρατήρησαν μέχρι και απώλεια βάρους, ενώ μείωσαν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης τους.

Παρόλα αυτά, άλλες έρευνες καταδεικνύουν τον άμεσο συσχετισμό μεταξύ της ήπιας μέχρι μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ με την αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, η εμφάνιση των οποίων παθήσεων μειώνονται μέχρι και 40%! Αυτά όμως θεωρούνται πλέον γνωστά.

Στεγνός Ιανουάριος

Στεγνός Ιανουάριος: Υπέρ και κατά

Από τα παραπάνω και έπειτα από αρκετά χρόνια επαφής μου με το χώρο των ποτών και το αλκοόλ, έχω αποφασίσει και καταφέρει να μειώσω αρκετά την κατανάλωσή μου, υιοθετώντας μία πιο συνετή προσέγγιση. Μακριά από οποιαδήποτε συνήθεια καθημερινότητας ταυτισμένη με την κατανάλωση αλκοόλ, πλέον πίνω λιγότερο και πάντα κατά περίσταση. Και φυσικά, απολαμβάνω πολύ περισσότερο τις αλκοολικές μου επιλογές, ενώ ταυτόχρονα εντάσσομαι στις κατηγορίες αυτών που πίνουν λίγο ή μέτρια αποκομίζοντας και οφέλη υγείας από το αλκοόλ.

Όχι στην πλήρη αποχή από το αλκοόλ, ναι στην λελογισμένη κατανάλωσή του

Ναι, προφανώς είναι πιο δύσκολο να καταφέρει κάποιος να αλλάξει ολόκληρο τον τρόπο ζωής του, από το να συμμετάσχει σε ένα challenge, απέχοντας τελικά εντελώς για έναν ολόκληρο μήνα από το αλκοόλ. Τον αποζημιώνει όμως και ασύγκριτα περισσότερο, διότι ούτε στερήσεις και απαγορεύσεις έχει, αλλά και τα οφέλη για την υγεία του είναι περισσότερα και πιο μόνιμα. Όπως συμβαίνει συνήθως και με τις εξαντλητικές δίαιτες στις οποίες υποβάλλουμε τους εαυτούς μας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον Στεγνό Ιανουάριο, στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως πλέον παίρνουν πολύ πιο σοβαρά το αλκοόλ και τις επιπτώσεις της αλόγιστης κατανάλωσής του. Το τοποθετούν πλέον στη διάσταση που του πρέπει, αντιμετωπίζοντάς το ως ζήτημα υγείας και διοχετεύοντας ολοένα και περισσότερα κρατικά κονδύλια για την ενημέρωση και τη σωστή εκπαίδευση του κόσμου. Και μπορεί ο Στεγνός Ιανουάριος να μη με βρίσκει σύμφωνο επί της ουσίας και για όλους τους παραπάνω λόγους, πλην όμως πιστεύω πως είναι κάτι θετικό, όπως και οτιδήποτε εγείρει συζητήσεις γύρω από τις επιπτώσεις τις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε περίπτωση που νομίζετε πως αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα εθισμού, στο αλκοόλ ή αλλού, το πρώτο, εύκολο βήμα είναι να απευθυνθείτε σε μια γραμμή βοήθειας. Όπως στο Rehab 4 Addiction.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Στεγνός Ιανουάριος: Ωφελεί τελικά η αποχή από το αλκοόλ;"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 06/01/2022