previous
next

The Duke Munich Dry Gin

Reviews

«Κι άλλο τζιν;» με ρώτησε ο Τίμος τη μέρα που του είπα να δοκιμάσουμε το The Duke Munich Dry Gin στο «αρχηγείο» του Bitterbooze. Η αλήθεια είναι πως το τζιν είναι αυτή τη στιγμή το απόσταγμα με την ταχύτερη και ευρύτερη ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Το «χαλαρό» θεσμικό πλαίσιο, όσο αφορά στον τρόπο παραγωγής του, η ευκολία στην παραγωγή, αλλά και η μανία με τα craft προϊόντα που έχει «συνεπάρει» μπαρτέντερ και καταναλωτές, είναι οι βασικές αιτίες για τα τόσα πολλά, μικρά αποστακτήρια που ανοίγουν διαρκώς σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

 

"Το θετικό είναι πως τα περισσότερα προϊόντα βρίσκουν τη θέση τους στην αγορά, αφού στην πλειοψηφία τους είναι ξεχωριστά και ποιοτικά, στα οποία αποτυπώνεται το μεράκι και η μαστοριά του παραγωγού τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το The Duke Munich Dry Gin."

 

 Στο μπουκάλι του The Duke

Πίσω στο 2007, οι δύο δημιουργοί του The Duke, Μαξιμίλιαν Σάουερτε (Maximilian Schauerte) και Ντάνιελ Σένεκερ (Daniel Schönecker), συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία ενός τζιν, στην καρδιά του Μονάχου, το Σβάμπινγκ, με χαρακτήρα… βαυαρικό! Χρειάστηκαν έναν ολόκληρο χρόνο για να «μαγειρέψουν» τη συνταγή, ώσπου το 2008, εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το τζιν τους.

 

The duke, munich dry gin

 

 

"Λέγεται πως το The Duke πήρε το όνομα του από τον Ερρίκο τον Λέοντα, Δούκα της Βαυαρίας, που ίδρυσε την πόλη του Μονάχου το 1158."

 

Τα συστατικά που χρησιμοποιούν; Πέρα από τον άρκευθο, τον κόλιανδρο, τη ρίζα αγγελικής, τις φλούδες λεμονιού και τον φλοιό από κάσσια, που βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα τζιν, το The Duke περιέχει βαυαρική βύνη και λυκίσκο, λεβάντα, τζίντζερ, άνθη πορτοκαλιάς, αγριοκύμινο, πιπέρι κουμπέμπα και ένα μυστικό συστατικό, που όσο κι αν τους βασανίσουμε δεν μας το αποκάλυψαν! Και όλα αυτά, αυστηρά βιολογικά, αφού η εταιρεία έχει πάρει από την αρχή της λειτουργίας της βιολογική πιστοποίηση.

Όλα τα συστατικά τα μουλιάζουν (maceration) για ένα βράδυ μέσα σε ουδέτερο αλκοόλ από σίκαλη και κριθάρι, και την επόμενη τα αποστάζουν σε χάλκινο άμβυκα CARL. Ακολουθεί διπλό φιλτράρισμα, ξεκούραση για τέσσερεις με έξι εβδομάδες, εμφιάλωση στους 45 αλκοολικούς βαθμούς και το The Duke Munich Dry Gin είναι έτοιμο.

 

 

Το The Duke στο ποτήρι μας

Είχε έρθει όμως η ώρα να το δοκιμάσουμε. Στη μύτη αμέσως ξεχύθηκαν σχεδόν έντονα αρώματα ανθέων, με τη φρέσκια λεβάντα να κυριαρχεί, γαρδένια και μια υποψία αφροξυλιάς. Έντονο λεμόνι στα φρούτα, πευκοβελόνες και κόλιανδρος.

 

The duke, munich dry gin, foodpairing

Η αρωματική ανάλυση από την ομάδα του Foodpairing.com

 

Στο στόμα εμφανίστηκε όμορφα πικρό και όξινο(!), με το χαρακτήρα των εσπεριδοειδών να παίρνει πιο αιθέρια μορφή από τα έλαια της φλούδας του λεμονιού, και να ακολουθούν νότες από πράσινο τσάι, γλυκόριζα και ακόμη πιο έντονος κόλιανδρος.

Το αλκοόλ του ήταν ελαφρώς επιθετικό, μα η επίγευση του μακρά. Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο, με παραπάνω από μέτριας έντασης αρώματα. Ένα εξαιρετικό τζιν που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε!

 

The duke, munich dry gin

 

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 82/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 88/100

 

Μέσος όρος βαθμολογίας: 85/100

 

Ιδιοκτήτης: The Duke Destillerie 

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Γερμανία

Αλκοολικοί βαθμοί : 45%

Συσκευασία : 700 ml

Στην Ελλάδα: –

 

All photos by Timos Spanos

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"The Duke Munich Dry Gin"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 19/04/2016