previous
next

Θρυλικά μπαρ του κόσμου: El Floridita – Αβάνα, Κούβα

Articles

Με περισσότερα από 200 χρόνια ιστορίας στην πλάτη του, αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλο μπαρ στον πλανήτη με το πλήθος των αναφορών που διαθέτει το μπαρ El Floridita της κουβανικής Αβάνας. Αναπόσπαστο εδώ και δεκαετίες κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κούβας, το μπαρ El Floridita αποτελεί ένα από τα πλέον επισκέψιμα σημεία της Αβάνας. Αν συνεχίσετε να διαβάζετε ετούτες τις γραμμές, θα καταλάβετε το γιατί.

Η ιστορία του El Floridita

Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 1817 στη γωνία των δρόμων Obispo και Monserrate ως ‘’La Piña de Plata’’ (ο ασημένιος ανανάς). Εκεί στέκει περήφανο μέχρι σήμερα, πλέον όχι όμως με το αρχικό του όνομα. Σχεδόν έναν αιώνα λειτούργησε ως κλασικό ισπανικό bodega, με έμφαση στο κρασί και στο φαγητό, μέχρι που η Κούβα διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, το 1898, ένα ορόσημο από τη στιγμή του οποίου ξεκίνησε να μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα μπαρ με αμερικανικές επιρροές.

El Floridita

Το 1910, δύο Καταλανοί, τα αδέλφια Sala Pareras, ολοκλήρωσαν αυτήν την μετατροπή του bodega σε ένα πιο σύγχρονο μπαρ, με εντυπωσιακό ντεκόρ, ανάλογη διάθεση, καθιερώνοντας μάλιστα και τα χαρακτηριστικά ερυθρά σακάκια που από τότε μέχρι και σήμερα φορούν οι μπαρτέντερ του. Άλλαξαν μάλιστα και το όνομα του σε La Florida, με ευθεία παραπομπή στον εκ του Βορρά γείτονα της χώρας, ενώ οι ντόπιοι το αποκαλούσαν χαϊδευτικά El Floridita.

Ίσως όμως το πιο σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του θρυλικού αυτού μπαρ ήταν η πρόσληψη του Constantino ‘’Constante’’ Ribalaigua Vert ως μπαρτέντερ. Λίγο πριν την έναρξη της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ ο Constante αγόρασε το μπαρ, μετονομάζοντας το τελικώς σε El Floridita, όνομα που διατηρεί ως σήμερα.

"Ο διάσημος πλέον μπαρτέντερ, λέγεται πως είχε σερβίρει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, σελέμπριτι καλεσμένους. Από το Δούκα του Ουίδσορ και τον Ζαν Πολ Σαρτρ, μέχρι την Άβα Γκάρντερ, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Τζον Ουέιν και… τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ."

Ο Constante καθιέρωσε το El Floridita ως το «Λίκνο του Νταϊκιρί», σερβίροντας χιλιάδες διψασμένους –ένεκα αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης- Αμερικανούς και δημιουργώντας το Frozen Daiquiri τη δεκαετία του 1930, με τη χρήση του ηλεκτρικού μπλέντερ.

El Floridita

Ο διάσημος πλέον μπαρτέντερ, λέγεται πως είχε σερβίρει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, σελέμπριτι καλεσμένους. Από το Δούκα του Ουίδσορ και τον Ζαν Πολ Σαρτρ, μέχρι την Άβα Γκάρντερ, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Τζον Ουέιν και… τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Και μπορεί το El Floridita να ήταν ήδη μέχρι εκείνη την εποχή διάσημο στην Κούβα, αλλά η συνεισφορά του τελευταίου, απεδείχθη άκρως καθοριστική για τον παγκόσμιο θρύλο στον οποίο μετετράπη το μπαρ.

El Floridita

Η ιστορία θέλει τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ που εκείνη την εποχή διέμενε στο ξενοδοχείο Ambos Mundos να μπαίνει για πρώτη φορά στο El Floridita κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου του στην πόλη, προς αναζήτηση τουαλέτας. Ο Constante δεν έχασε την ευκαιρία και, αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο Χέμινγουεϊ, του έδωσε να δοκιμάσει το περίφημο Νταϊκιρί του. «Είναι αρκετά καλό», αποκρίθηκε ο συγγραφέας «αλλά θα το προτιμούσα χωρίς ζάχαρη και με διπλάσια ποσότητα ρουμιού». Και εγένετο ‘’Papa Doble’’ ή ‘’Hemingway Daiquiri’’, όπως στα επόμενα χρόνια το διαμόρφωσε ο Antonio Meilan.

Όσοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το φημισμένο El Floridita, εκτός από το αληθινού μεγέθους μπρούτζινο ομοίωμα του Χέμινγουεϊ που βλέπουν στην αγαπημένη του γωνιά του μπαρ, βιώνουν και την ανυπέρβλητη φιλοξενία που καθιέρωσε ουσιαστικά το μπαρ στο παγκόσμιο στερέωμα, όπως και την ατμόσφαιρα του χώρου του, που μπορεί πλέον να πλημμυρίζει από τουρίστες, πλην όμως διαθέτει μια πατίνα δύο και πλέον αιώνων ιστορίας, σμιλευμένη από τους εκατομμύρια θαμώνες και τους επαγγελματίες μπαρτέντερ του.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Θρυλικά μπαρ του κόσμου: El Floridita – Αβάνα, Κούβα"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 29/11/2019