previous
next

El Tesoro Blanco

Reviews

Είναι περιορισμένα και πάντα ξεχωρίζουν τα προϊόντα εκείνα που μπορούν να υπερηφανεύονται για τη μοναδική μαεστρία που περιλαμβάνει η διαδικασία παραγωγής τους και τον αρτιζάνικο χαρακτήρα τους. Η τεκίλα El Tesoro blanco ή καλύτερα El Tesoro de Don Felipe blanco, είναι ένα από αυτά, κι εγώ μπορώ να υπερηφανεύομαι μαζί πως είχα την τύχη να επισκεφτώ το μέρος που παράγεται, ένα από τα καλύτερα, δίχως αμφιβολία, αποστακτήρια στο Μεξικό.

Το αποστακτήριο La Alteña, με νόρμα πιστοποίησης από το εθνικό συμβούλιο CRT της τεκίλας ΝΟΜ 1139, βρίσκεται στα υψίπεδα του Arandas, στο Μεξικό, από το 1937. Το κατασκεύασε ο Δον Φελίπε Καμαρένα (Don Felipe Camarena), ένας καλλιεργητής αγαύης που μέχρι τότε πουλούσε σε άλλους παραγωγούς τεκίλας και που λέγεται πως προερχόταν από μια οικογένεια με ιστορία παραγωγής τεκίλας από το 1800! Όπως οι περισσότερες οικογένειες, το αποστακτήριο του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Μεξικανικής Επανάστασης του 1910.

 

El Tesoro Blanco, El Tesoro Platinum, Carlos Camarena

 

 

Στο μπουκάλι της El Tesoro blanco

Το αποστακτήριο που παράγει, μεταξύ άλλων, και τις τεκίλες Tapatio και Ocho, και που διατηρεί εξαιρετικές επαγγελματικές, αλλά και οικογενειακές, σχέσεις με τους δύο πατέρες της τεκίλας, Τομάς Εστές (Tomas Estes) και Χούλιο Μπερμέχο (Julio Bermejo), ακολουθεί μια μοναδική διαδικασία παραγωγής για την El Tesoro.

Για την παραγωγή της, χρησιμοποιούνται παραδοσιακοί φούρνοι από τούβλα και πέτρα, γνωστοί ως Hornos, που παρατείνουν το «ψήσιμο» της αγαύης στις 36 ώρες. Εκεί, ως γνωστόν, το άμυλο της καρδιάς της αγαύης μετατρέπεται σε σάκχαρα για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ζύμωσης. Προηγείται βέβαια η σύνθλιψη της καρδιάς σε λάκκους με την παραδοσιακή μέθοδο της μυλόπετρας, που στο Μεξικό είναι γνωστή σα διαδικασία Tahona. Μέχρι εδώ όμως λίγο πολύ η διαδικασία μοιάζει με τις περισσότερες τεκίλες.

 

"Ειδικά για την El Tesoro, στο αποστακτήριο La Alteña, ο χυμός ζυμώνεται για επτά με δέκα μέρες, μαζί με τις ίνες του φυτού και το παραγόμενο από τη διαδικασία υγρό, γνωστό και ως mosto, αποστάζεται δύο φορές, πάλι μαζί με τις ίνες του φυτού, και μέχρι ακριβώς τον αλκοολικό βαθμό εμφιάλωσης!"

 

Η διαφοροποίηση της El Tesoro έγκειται στο ότι αφενός ο χυμός ζυμώνεται για επτά με δέκα μέρες, μαζί με τις ίνες του φυτού, κάτι που οι περισσότερες οικογένειες-εταιρείες αποφεύγουν, αλλά και αφετέρου, το παραγόμενο από τη διαδικασία της ζύμωσης υγρό, γνωστό και ως mosto, αποστάζεται δύο φορές, πάλι μαζί με τις ίνες του φυτού, και μέχρι ακριβώς τον αλκοολικό βαθμό εμφιάλωσης! Λέγεται πως είναι το μοναδικό brand τεκίλας που το κάνει αυτό, που δεν αποστάζει δηλαδή σε υψηλότερο βαθμό για να αραιώσει στη συνέχεια το τελικό απόσταγμα στο 40% που συνήθως εμφιαλώνονται οι τεκίλες.

 

El Tesoro Blanco, El Tesoro Platinum, Carlos Camarena

 

Η El Tesoro blanco στο ποτήρι μας

Θεωρητικά, αυτή η διαδικασία, αναδεικνύει αυτούσια τα πρωτογενή αρώματα της αγαύης στο τελικό προϊόν, κάτι που οι περισσότεροι aficionado της τεκίλας αναζητούν μανιωδώς. Γράφοντας αυτά τα τελευταία λόγια, ο Τίμος Σπάνος, συνοδοιπόρος μου στην ιερή τελετουργία της δοκιμής φίνων αποσταγμάτων, γνωστή και ως The Booze Chronicles, έβαλε λίγη El Tesoro blanco στα Glencairn ποτήρια μας.

Ω! Αναφωνήσαμε ταυτόχρονα. Τι μύτη! Μια σούπερ μυρωδάτη τεκίλα, με ξεκάθαρο βοτανικό χαρακτήρα και οικεία αρώματα από πράσινη πιπεριά, σέλερι, αλλά και το πιο άγνωστο στο ευρύ κοινό, άρωμα της ψημένης αγαύης. Λιγότερο μπαχαρώδης από άλλες τεκίλες, παρόλα αυτά με το άρωμα του μαύρου πιπεριού να ξεχωρίζει, και με μια ορυκτότητα που ήταν σα να μυρίζεις τσακμάκι που μόλις έχει τριφτεί.

 

El Tesoro Blanco, El Tesoro Platinum, Carlos Camarena

 

Ελαφρώς καπνιστή, γήινη και με ανεπαίσθητα αρώματα δέρματος και ιωδίου! Εξαιρετικά πολύπλοκη μύτη και ειδικά για μια τεκίλα που δεν έχει περάσει καθόλου από βαρέλι.

 

"Η μύτη της El Tesoro ήταν «μαγική», ελαφρώς καπνιστή και γήινη, εξαιρετικά πολύπλοκη, ειδικά για μια τεκίλα που δεν έχει περάσει καθόλου από βαρέλι. Και η συνέχεια στο στόμα, δε μας απογοήτευσε!"

 

Στο στόμα δε μας απογοήτευσε. Μας έδωσε απλόχερα όλα τα χαρακτηριστικά μιας ποιοτικής τεκίλας: αλμυρή, με ελαιώδη υφή, ελαφρώς πιπεράτη, ισορροπημένη, με μέτριο σώμα. Μαγειρεμένη αγαύη που έφθανε μέχρι το σακχαρώδες προφίλ των μαγειρεμένων καρότων, αλλά και μια αίσθηση από ωμούς ξηρούς καρπούς, κυρίως φουντούκια και επίγευση σχεδόν μακρά.

Υπέροχη μη παλαιωμένη τεκίλα σε έκφραση για σεμινάριο. Μπράβο Κάρλος Καμαρένα. Μια γευστική δοκιμή που απολαύσαμε, μια τεκίλα που μας κράτησε υπέροχη συντροφιά για τις επόμενες ώρες. Μάλιστα εκεί, λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, διαπιστώσαμε πως τη δικιά μας μποτίλια την έχει εμφιαλώσει κάποιος Cesar. Γιατί, ναι, κάθε φιάλη έχει ένα αυτοκόλλητο στον πάτο της με το όνομα του ανθρώπου που τις εμφιάλωσε!

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 85/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 91/100

Μέσος όρος βαθμολογίας: 88/100

 

Ιδιοκτήτης: El Tesoro – Beam, Suntory

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Μεξικό, Arandas

Αλκοολικοί βαθμοί: 40 %

Τύπος: Τεκίλα blanco

Συσκευασία: 700ml

Στην Ελλάδα: –

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"El Tesoro Blanco"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 26/07/2016