previous
next

Στην τελική ευθεία για τον ελληνικό τελικό του Άμπου Ντάμπι

Articles, Inspiring Duders

Τρέχοντας στην τελική ευθεία της εν Ελλάδι πορείας τους, ελάχιστα «μέτρα» από τον τερματισμό της παρούσας φάσης, στις 24 Φεβρουαρίου στο Άμπου Ντάμπι, αποφασίσαμε να τους «σταματήσουμε» για λίγο και να τσεκάρουμε τους παλμούς, τις αντοχές και την εμπειρία από την μέχρι τώρα διαδρομή τους. Όχι, δεν πρόκειται για δρομείς στην κυριολεξία, αλλά για τους τρεις Έλληνες φιναλίστ του Bacardi Legacy 2019, οι οποίοι διακρίθηκαν στην προηγούμενη φάση και που στην ερχόμενη, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένας από αυτούς θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό. Στη συνέντευξη ετούτη, η Αγάπη Πετροπούλου, ο Κωνσταντίνος Ριστάνης και ο Φίλιππος Τασούλας ορκίστηκαν πως θα απαντήσουν χωρίς φόβο αλλά με πάθος, ανάλογο των προσπαθειών τους τους τελευταίους μήνες.

Άμπου Ντάμπι, Bacardi Legacy

 

Ο διαγωνισμός του Bacardi Legacy έχει γίνει θεσμός πλέον στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, πως μπορείτε να περιγράψετε την προσωπική εμπειρία ενός φιναλίστ που προσπαθεί να προωθήσει τη δημιουργία του; Έχει σχέση με το πως το φανταζόσασταν και πως αισθάνεστε μετά από αρκετούς μήνες προώθησης;

Κωνσταντίνος Ριστάνης:
Καμία όμως. Ο διαγωνισμός είναι πολύ απαιτητικός. Σε κάνει να σκεφτείς τελείως διαφορετικά από ότι συνήθως. Τρόπους προώθησης, νέες ιδέες, διαχείριση οικονομικών, κλπ. Αυτό μόνο που μπορώ να πω είναι ότι προσωπικά για εμένα ήταν δύο μήνες απίστευτης ταλαιπωρίας αλλά τεράστιας συναισθηματικής και επαγγελματικής ικανοποίησης. Εμπειρίες ζωής που δεν αγοράζονται με χρήματα.

Άμπου Ντάμπι, Bacardi Legacy

Το κοκτέιλ Iris του Κωνσταντίνου Ριστάνη

Αγάπη Πετροπούλου:
Ακόμα την ανακαλύπτω. Είναι μια εμπειρία που δεν είναι καθόλου συνυφασμένη με την φύση της δουλειάς μας, κι αυτό είναι που την κάνει αρκετά ενδιαφέρουσα. Το να προωθήσεις ένα προϊόν με διάφορους τρόπους, είτε τους καθιερωμένους είτε πιο δημιουργικούς και καινοτόμους, δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Σε βάζει σε διαδικασία να ρωτήσεις, να αναζητήσεις, να μάθεις πως λειτουργεί ένας χώρος που εσύ δεν έχεις καμία σχέση. Η αλήθεια είναι πως το φανταζόμουν πολύ πιο εύκολο πριν ξεκινήσω τα πρώτα βήματα του χορού που έχω ξεκινήσει. Αλλά αυτός ο χορός σε κρατάει σε κίνηση, εγρήγορση και σου μαθαίνει πολλά καινούρια πράγματα.

Φίλιππος Τασούλας:
Θεωρώ πως ο διαγωνισμός του Bacardi Legacy είναι μια αρκετά δύσκολη πρόκληση. Βλέπεις τις  δυνατότητες και τα όρια σου. Σου δίνεται η δυνατότητα να γίνεις δημιουργικός προς κάθε κατεύθυνση και δεν σε περιορίζει στο να φτιάξεις απλά ένα πολύ καλό κοκτέιλ, αλλά να ανακαλύψεις και άλλες πτυχές του εαυτού σου, οπού κάποιες ίσως δεν τις είχες ανακαλύψει μέχρι τώρα. Το να είσαι ένας θεατής του διαγωνισμού και να παρακολουθείς τις εξελίξεις δεν έχει καμία σχέση με το να είσαι διαγωνιζόμενος και ειδικά φιναλίστ, η φαντασία σου περιορίζεται στο ευχάριστο κομμάτι και δεν μπορεί να σκεφτεί την πίεση που περνάει ο κάθε ένας μας στο να προωθήσει το ποτό του. Το διάστημα προώθησης ήταν σχετικά μικρό, περίπου δύο μήνες και κάτι. Εκεί χρειάζεται να βρεις νέους τρόπους προώθησης στα ατέλειωτα brainstorming για νέες και φρέσκες ιδέες, για έναν διαγωνισμό που είναι αρκετά απαιτητικός και ο ανταγωνισμός αυτού τεράστιος. Αυτή είναι η δύσκολη πλευρά, αλλά φυσικά υπάρχει και η ευχάριστη του να γίνεσαι δημιουργικός, υπομονετικός, απαιτητικός από τον ίδιο σου τον εαυτό, να γίνεσαι όλο και καλύτερος, να κάνεις καινούργιους φίλους, να βλέπεις νέα μέρη. Αυτό φυσικά το αντιλαμβάνεσαι στο 100% αφού έχει τελειώσει ο διαγωνισμός.

Τι καινοτόμο θεωρείτε πως χρησιμοποιήσατε για να προωθήσετε μέχρι τώρα το κοκτέιλ σας;

Κωνσταντίνος Ριστάνης:
Την αγάπη που δείχνουν κάποιοι άνθρωποι σε ανθρώπους σαν και εμένα που παλεύουν μόνοι τους. Μέσα από αυτό κατάφερα να πραγματοποιήσω και κάποια φιλανθρωπικά έργα, δείχνοντας πως οι αξίες και η κουλτούρα μας φαίνονται και μέσα από ένα κοκτέιλ. Έτσι κι αλλιώς, εμείς εκφραζόμαστε μέσα από αυτά.

Αγάπη Πετροπούλου:
Στο ποτήρι του My Tie δένω ένα δερμάτινο σχοινάκι, με το αρχικό του Bacardi. Όταν φθάνει στα χέρια του φιλοξενούμενου, του εξηγώ πως του ανήκει. Συνήθως τους προδιαθέτω να το κάνουν βραχιολάκι και τους εξηγώ πως αυτό εδώ το σχοινάκι είναι ο δεσμός μας, το «tie» μας, γιατί μέσω του ποτού γνωριστήκαμε κι ανταλλάξαμε ιστορίες. Και τους αρέσει πολύ! Είναι ένας όμορφος τρόπος να τους προσεγγίσεις και να αισθανθούν οικεία. Ό,τι έχει να κάνει με το συναίσθημα μένει ανεξίτηλο στην μνήμη. Κι ελπίζω όλος αυτός ο κόσμος που δοκίμασε το My Tie, φόρεσε το βραχιολάκι μου και με γνώρισε, να με θυμούνται μ’ ένα χαμόγελο στο πρόσωπο τους.

Άμπου Ντάμπι, Bacardi Legacy

Το κοκτέιλ My Tie της Αγάπης Πετροπούλου

Φίλιππος Τασούλας:
Όταν ξεκίνησε η διαδικασία προώθησης του ποτού ήμουν αρκετά προβληματισμένος, καθώς δεν ήθελα να κινηθώ στις κλασσικές κλισέ γραμμές προώθησης. Προσπάθησα λοιπόν να εστιάσω σε μένα και να παρουσιάσω κάτι αυθεντικό που θα λέει το όνομα μου, κάτι που είναι 100% εγώ, ώστε όταν θα έρθει η ώρα να το παρουσιάσω να μπορώ να το υποστηρίξω. Τις πρώτες μέρες λοιπόν που ξεκίνησε η διαδικασία του τελικού προώθησης του ποτού, συγκεντρώθηκα στις αντιδράσεις  του κόσμου σε σχέση με το ποτό μου και από εκεί κατάλαβα πως έχω φτιάξει ένα ποτό ευχάριστο προς όλους, λόγω της φρεσκάδας και της απολυτής ισορροπίας. Παρόλης της απλότητας των υλικών, υπάρχει μια πολυπλοκότητα στη γεύση και στο άρωμα. Σε δεύτερο χρόνο συγκεντρώθηκα στις καταναλώσεις και στο να βρω έναν έξυπνο τρόπο, ώστε να το δεχθεί κάθε κατάλογος. “Brand of the flavor”: Αυτό σημαίνει το να μπορεί η γεύση του ποτού μου με τα ιδιά υλικά να προσαρμοστεί σε κάθε μπαρ ανάλογα με τις ανάγκες (ιδέα, τοποθεσία, πελατολόγιο, κτλ)

 

Μιλήστε μας λίγο για την ιδέα πίσω από τη σύλληψη της συνταγής σας. Υπάρχει κάποια ιστορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Κωνσταντίνος Ριστάνης:
Το όνομα ήταν πολύ εύκολο για εμένα καθώς είναι το όνομα της κόρης μου. Βασικά, τώρα κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις μια γυναίκα και πόσο δύσκολο ταυτόχρονα είναι να μεγαλώσει μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Είναι ένα κλασσικό cocktail χωρίς σπιτικά φτιαγμένα υλικά, που μπορεί να φτιαχτεί οπουδήποτε στον πλανήτη.

Αγάπη Πετροπούλου:
Αρχικά στην σύλληψη του ποτού βοήθησαν οι προσωπικές μου προτιμήσεις σ´ ότι έχει να κάνει με το ρούμι. Όταν σκέφτομαι ρούμι γεμίζει ο τόπος χρώματα, μουσική και ζωντάνια. Ήθελα ένα φρέσκο ποτό, πολύπλοκο, γεμάτο στην γεύση. Λατρεύω την tiki κουλτούρα όποτε η συνταγή ήταν μονόδρομος. Μ´ αρέσει πολύ το κλασικό Mai Tai, έτσι σκέφτηκα να κάνω μια κομψή παραλλαγή του. Το ότι είμαι λίγο «αντράκι» στην συμπεριφορά και το ότι κάνω μια δουλειά που είναι κυρίως ανδροκρατούμενη, βοήθησε να βρω αμέσως το όνομα του: My Tie. Ένα ποτό που αποτάσσει τα στερεότυπα και είναι περήφανο για την ταυτότητα του. Αγαπάει αυτό που είναι και είναι γεμάτο ειλικρίνεια και αυθεντικότητα. Την ιστορία που θέλω να μοιραστώ σαν προσωπική εμπειρία νομίζω πως θα την γενικεύσω για όλους.

Πολλές φορές στην ζωή συναντάμε ανθρώπους και την ίδια την κοινωνία να οριοθετεί και να βάζει καλούπια στις ζωές μας. Από το ποτέ πρέπει να κάνουμε παιδιά, ποια δουλειά είναι πρέπουσα για εμάς, σε ποια θρησκεία θα πρέπει να πιστεύουμε μέχρι και ποιος είναι σωστός ή λάθος άνθρωπος για να αγαπήσουμε. Εγώ και το My Tie από την μεριά μας προτείνουμε να αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα και να πιούμε σ αυτήν. Cheers!

Φίλιππος Τασούλας:
Η ιδέα μου ήταν ότι ήθελα να συμμετάσχω στο Bacardi Legacy, στη συνέχεια προχώρησα στη δημιουργία του ποτού με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Άμπου Ντάμπι, Bacardi Legacy

Το κοκτέιλ Infinita του Φίλιππου Τασούλα

 

Είχατε όλους αυτούς τους μήνες βοήθεια από το brand και πόσο καθοριστική ήταν αυτή;

Κωνσταντίνος Ριστάνης:
Η βοήθεια από το brand δίνεται στην αρχή τόσο σε οικονομικό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο. Μετά είμαστε μόνοι μας και αυτό είναι το ωραίο, καθώς η εταιρία θέλει να δει πως τρεις άνθρωποι με τα ίδια εφόδια αντιλαμβάνονται τις ίδιες πληροφορίες που τους δίνονται και πως τις αξιοποιούν.

Αγάπη Πετροπούλου:
Η υποστήριξη της Bacardi είναι κυρίως οικονομική και συμβουλευτική. Μας δίνει ένα συγκεκριμένο budget για την προώθηση του ποτού και αρκετές φιάλες Bacardi, για να είναι το ποτό μας πάντα διαθέσιμο οπουδήποτε θελήσουμε. Φυσικά και είναι πολύ σημαντική η συμβολή της γιατί είναι αρκετά δύσκολο το έργο που πρέπει να υλοποιήσουμε.

Φίλιππος Τασούλας:
Είχα τον Κωνσταντίνο Καπνιάρη, την κολώνα του ελληνικού Bacardi Legacy. Ό,τι χρειάστηκα ανά πασά στιγμή ήταν εκεί.
Άμπου Ντάμπι, Bacardi Legacy

Πιστεύετε πως είναι σημαντικό ένας φιναλίστ να έχει σε υψηλή εκτίμηση το brand στου οποίου το διαγωνισμό συμμετέχει; 

Κωνσταντίνος Ριστάνης:
Εννοείται. Αν δεν αγαπάς το προϊόν σου (brand) δεν θα σου είναι και εύκολο να κάνεις προώθηση στην καμπάνια σου.

Αγάπη Πετροπούλου:
Φυσικά! Εκτός αν είναι ηθοποιός (γέλια). Είναι παρά πολύ σημαντικό, τουλάχιστον για μένα, να έχω σε υψηλή εκτίμηση πράγματα με τα οποία καταπιάνομαι. Νομίζω πως η συνταγή της επιτυχίας για οτιδήποτε κάνουμε στην ζωή μας είναι να το αγαπάμε και να το θαυμάζουμε. Διαφορετικά φαντάζει αδύνατο να πετύχει ή να γίνει σωστά τουλάχιστον.

Φίλιππος Τασούλας:
Φυσικά, ούτως ή άλλως έχω σε υψηλή εκτίμηση το Bacardi, πόσω μάλλον όταν το αντιπροσωπεύεις για ένα χρονικό διάστημα. Χωρίς αυτό άλλωστε, δεν θα υπήρχε ο διαγωνισμός.

Άμπου Ντάμπι, Bacardi Legacy

 

Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να λάβετε εσείς το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό από την ερχόμενη φάση στο Άμπου Ντάμπι; Και ποιο πιστεύετε πως είναι το δυνατό σημείο της συμμετοχής σας;

Κωνσταντίνος Ριστάνης:
Επειδή το χρωστάω στην γυναίκα και στην κόρη μου, που λείπω τόσο καιρό μακριά τους κάνοντας το καλύτερο δυνατό για το brand και το κοκτέιλ μου.

Η αγάπη για το κοκτέιλ μου, η αγάπη των παιδιών που εργάζονται ή οχι στον χώρο μας προς το πρόσωπό μου και η αφοσίωση που έχω δώσει όλο αυτό το διάστημα σε αυτή μου την δοκιμασία, πιστεύω πως είναι τα δυνατά μου σημεία.

Αγάπη Πετροπούλου:
Γιατί το My Tie είναι ένας συνδυασμός στοιχείων που με αντιπροσωπεύουν απόλυτα. Όταν δημιουργείς κάτι στο οποίο έχεις βάλει μέσα όλη σου την αγάπη κι ένα κομμάτι του εαυτού σου, τότε το εισιτήριο της επιτυχίας το κρατάς ήδη στα χέρια σου.

Το δυνατό σημείο μου πιστεύω πως είναι το ποτό μου. Από την αρχή που δήλωσα συμμετοχή στο Bacardi Legacy, εκεί έδωσα όλο το βάρος. Να είναι ένα ολοκληρωμένο ποτό , με μια ιστορία που θα μας αφορά όλους. Κι επειδή η παρουσίαση του ποτού αφορά ιδεώδη τα οποία στηρίζω και πιστεύω από μικρή, χαίρομαι παρά πολύ που μου έδωσε την δυνατότητα αυτός ο διαγωνισμός να τα μοιραστώ και να τα ακούσει όλος αυτός ο κόσμος.

Άμπου Ντάμπι, Bacardi Legacy

Φίλιππος Τασούλας:
Η πορεία μου μέσα σε αυτούς τους μήνες όσο αφορά τη δημιουργία του brand μου, την προώθηση,  καθώς και τη γεύση του ποτού μου νομίζω πως τα χαρακτηρίζει ένα στοιχείο, η ταυτότητα “put your signature in everything you do”.

Έχω κινηθεί με πρωτοτυπία, δίνοντας μεγάλη βάση στο γραφιστικό/αισθητικό κομμάτι, σε οποιαδήποτε ενέργεια μου: Στο κατάλογο μου που μοιάζει περισσότερο με επιτραπέζιο παιχνίδι επιλογής, στα pop up bar που δημιούργησα, κάνοντας την ερευνά μου σε σχέση με το ‘’brand of the favor’’, ακόμη και στο ταξίδι που έκανα εκτός Ελλάδος. Ακολούθησα έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, πιο κοντά στο 2019, πιο φρέσκο/’’youth το interrail’’.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Στην τελική ευθεία για τον ελληνικό τελικό του Άμπου Ντάμπι"

Articles, Inspiring Duders

Δημοσιεύτηκε στις 19/02/2019