previous
next

Οι 5+2 πιο εντυπωσιακές φιάλες ουίσκι στον κόσμο

Articles, News

Ειδικές εμφιαλώσεις, υπέργηρα, σχεδόν αιωνόβια, αλλά ουδόλως ταλαιπωρημένα ουίσκι, εμφιαλώνονται σε κρυστάλλινες φιάλες ουίσκι κοσμήματα, οι περισσότερες λαξευμένες από θρυλικούς χαράκτες-κατασκευαστές κρυστάλλων, σε ελάχιστα -κάποια, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού- κομμάτια, τα οποία -όπως είναι αναμενόμενο- συγκεντρώνουν μια ολόκληρη περιουσία στις δημοπρασίες και αποτελούν δικαίως αντικείμενα πόθου. Αυτές είναι οι πέντε συν δύο πιο εντυπωσιακές φιάλες ουίσκι στον κόσμο, πέντε που έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλες δύο που αναμένονται, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν και στα πλέον ακριβά ουίσκι. Κάποιες, ίσως, να είναι ακόμη διαθέσιμες προς αγορά. Μπορεί βέβαια να ξεπερνούν σε αξία αυτή αρκετών σπιτιών, αυτοκινήτων και σκαφών, αναμένεται όμως οι περισσότερες να πολλαπλασιάσουν την αξία τους, σε αυτό το καλπάζουν χρηματιστήριο του εκλεκτού αλκοόλ.

Δε νομίζω να χρειάζεται, να επιχειρηματολογήσουμε εκ νέου και υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, για το αν δηλαδή η τιμή οποιουδήποτε από όλα εκείνα τα ακριβά ουίσκι που δημοπρατούνται, εξαρτάται και από τη φιάλη του· το σχεδιασμό και τον κατασκευαστή, το υλικό, τα παραφερνάλια και το ενδεχόμενο θεματικό timing της κυκλοφορίας του, για το αν δηλαδή κυκλοφόρησε με αφορμή κάποιο σημαντικό γεγονός. Νομίζω πως εδώ και αρκετά χρόνια, κατά τα οποία το, ανοδικό και μόνο, roller coaster του χρηματιστηρίου του αλκοόλ μας έχει προσφέρει ουκ ολίγες περιπτώσεις ικανές για να μας κάνουν να ανοίξουμε διάπλατα με μεγάλη έκπληξη στόμα και μάτια, έχουμε πλέον συνηθίσει και κατά πλειονότητα θα συνηγορήσουμε στο παραπάνω αξίωμα. Η φιάλη αποτελεί ξεχωριστό προϊόν από το ουίσκι, ένα προϊόν που κατασκευάζεται έπειτα από πολλές εργατοώρες και κατόπιν προσεκτικού σχεδιασμού, στρατηγικής πολλών σημείων και κάποιες αρκετές φορές μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό της τελικής τιμής του προϊόντος.

Συγκέντρωσα τις πιο εντυπωσιακές φιάλες ουίσκι στον κόσμο των τελευταίων χρόνων και τις παραθέτω παρακάτω. Δεν γνωρίζω αν θα αξιωθώ να δοκιμάσω δράμι από οποιαδήποτε, το μόνο σίγουρο παραμένει πως μπορώ να θαυμάσω τις υπέροχες συσκευασίες τους.

Eight Decades by James Turrell – Glenturret distillery

φιάλες ουίσκι

Η πιο πρόσφατη, ίσως, κυκλοφορία από αυτές τις λίστας αφορά στο Eight Decades, ένα ουίσκι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη, James Turrell και με αφορμή τα 80α του γενέθλια. Η καράφα έχει σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Turrell, ενώ το storytelling θέλει τον Αμερικανό να ανοίξει μια μακρά συζήτηση με τον ουισκοπαραγωγό, Bob Dalgarno, προκειμένου εκείνος να διαλέξει οκτώ διαφορετικά βαρέλια με ουίσκι απεσταχθέν από το 1987 έως το 1998, κάθε ένα από τα οποία θα αντικατοπτρίζει και ένα στοιχείο από τον χαρακτήρα ή το έργο του Turrell. Όπερ και εγένετο.

Σημειώστε ότι από το 2018 ο όμιλος Lalique, ο οποίος κατασκεύασε τις καράφες, είναι και ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου Glenturret. Η παρούσα εμφιάλωσε κυκλοφόρησε σε 80 μόλις καράφες των 700ml, στους 41,5% αλκοολικούς βαθμούς.

Ενδεικτική τιμή: $100,000

 

ARC-52 Mokume Edition – Bowmore distillery

φιάλες ουίσκι

Είθισται, οι πλέον σπουδαίες και συλλεκτικές εμφιαλώσεις να πραγματοποιούνται σε συνεργασία του brand του αποστακτηρίου και κάποιου άλλου, συνήθως luxury brand. Στην προκειμένη περίπτωση, το αποστακτήριο Bowmore συνεργάστηκε με την Aston Martin, την επιβλητική αυτή αυτοκινητοβιομηχανία και δημιούργησαν 100 καράφες από το απλό ARC-52, 100 καράφες με το πιο παλιό ουίσκι του αποστακτηρίου, Bowmore 52 ετών. Λίγους μήνες αργότερα, αποφάσισαν να κάνουν ακόμη πιο συλλεκτική την κατάσταση. Εμπνευσμένοι από την ιαπωνική τεχνική μεταλλουργίας ονόματι Mokume-gane, κυκλοφόρησαν το ίδιο ουίσκι στη μία και μοναδική καράφα ‘’Mokume Edition’’. Αυτή κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν $300,000, τα οποία και διατέθηκαν όλα σε φιλανθρωπίες. Αλκοολικοί βαθμοί στο 43,5%

Τιμή πώλησης: $276,000

 

Johnnie Walker Diamond Jubilee

Δημιουργήθηκε το 2012, προς τιμήν της 60ης επετείου επί του θρόνου, για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Όλα τα αποστάγματα που εμπεριέχονται στο μείγμα -διότι πρόκειται για σκοτσέζικο τύπου blended ουίσκι- προέρχονται από τη χρονιά απόσταξης του 1952, χρονιά που ανέβηκε στο θρόνο η πρόσφατα εκλιπούσα, όλα φυσικά από συνεργαζόμενα αποστακτήρια. Εμφιαλώθηκε δε ακριβώς στις 6 Φεβρουαρίου του 2012, ακριβώς την ημέρα συμπλήρωσης εξήντα χρόνων.

Μέρος των εσόδων από το συγκεκριμένο ουίσκι ενίσχυσαν το Ίδρυμα Υποτροφιών της Βασίλισσας, ενώ η ίδια η καράφα είναι κατασκευασμένη από κρύσταλλο Baccarat, σε σχήμα διαμαντιού. Ο λαιμός της κοσμείται από αληθινά διαμάντια μισού καρατιού, καλύπτεται από ένα ασημένιο κολάρο από Britannia silver.

Παρουσιάζεται με δύο χαραγμένα στο χέρι, κρυστάλλινα ποτήρια ουίσκι σε ένα ντουλάπι κατασκευασμένο στο χέρι από Sandringham δρυ και Balmoral Caledonian πεύκο. Το μικρό ερμάριο που το φιλοξενεί είναι διακοσμημένο με εξαιρετική μαρκετερί χρησιμοποιώντας καπλαμάδες από χώρες της Κοινοπολιτείας, ενώ συνοδεύεται από ένα βιβλίο, δεμένο στο χέρι από την ειδική στο είδος Laura West και υπογεγραμμένο για τον κάθε ιδιοκτήτη από την καλλιγράφο Sally Mangum, η οποία κατέχει και τη βασιλική σφραγίδα ποιότητας. 60 καράφες κυκλοφόρησαν, 60 φιάλες ουίσκι στους 42,5% αλκοολικούς βαθμούς, συν μία, αποκλειστικά για την ίδια τη Βασίλισσα.

Ενδεικτική τιμή πώλησης: € 190,000

 

The Emerald Isle – The Craft Irish Whiskey Co.

Την άνθιση του ουίσκι παγκοσμίως φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε και η νεοιδρυθείσα The Craft Irish Whiskey Co., η οποία λανσαρίστηκε ως η εταιρεία που θα «επανεφεύρει το ιρλανδικό ουίσκι, ως προϊόν πολυτέλειας». Η πιο εμβληματική της προφανώς εμφιάλωση -και η πιο ακριβή από τις φιάλες ουίσκι που έχει ήδη κυκλοφορήσει- ήταν το The Emerald Isle, το οποίο πήρε το χαρακτηρισμό του πιο ακριβού ιρλανδικού, αλλά και γενικά ουίσκι στον κόσμο.

Κυκλοφόρησε το 2021 σε συνεργασία με την Fabergé, σε 7 μόλις τεμάχια, εκ των οποίων, το πρώτο πουλήθηκε σε δημοπρασία προς $ 2,000,000, τα έσοδα της οποίας δωρίσθηκαν στο ίδρυμα Correa Family Foundation.

Πρακτικά, πρόκειται για ένα κουτί-ερμάριο από σκουρόχρωμο ξύλο καρυδιάς, το οποίο περιέχει τα «Επτά Θαύματα της Ιρλανδίας», όπως επικοινωνήθηκε. Ένα υπέροχο, χειροποίητο, πράσινο στην απόχρωση του σμαραγδιού, αυγό Fabergé, κατασκευασμένο από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων, ένα ρολόι Fabergé από ροζ χρυσό 18 καρατίων, έναν μίνι συντηρητή πούρων, μαζί με 2 Cohiba Siglo VI Gran Reserva του 2009, έναν επίχρυσο κόφτη πούρων, μία επίχρυση πιπέτα νερού για το ουίσκι, πέτρες για το ουίσκι από καθαρό οψιδιανό, ένα φλασκί με λίγο δείγμα από το ίδιο το ουίσκι, ώστε να μπορεί κάποιος να δοκιμάσει χωρίς να ανοίξει την καράφα και μια γυάλινη, μίνι καράφα, με νερό από την περιοχή που φτιάχτηκε το ουίσκι.

Το ίδιο το ουίσκι έχει ωριμάσει για τριάντα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία σε βαρέλι 200 λίτρων πρώτου γεμίσματος μπέρμπον, ενώ για το φινίρισμα, πέρασε από 40λιτρο βαρέλι που πριν περιείχε σέρι Pedro Ximenez. Εμφιαλώθηκε στους 51,2% αλκοολικούς βαθμούς, ενώ πλέον έχουν μείνει διαθέσιμα μόνο δύο τεμάχια.

Ενδεικτική τιμή: $ 2,000,000

 

The Macallan Lalique Six Pillars Collection

φιάλες ουίσκι

Η μακρόχρονη συνεργασία της εταιρείας Macallan -η οποία μας έχει συνηθίσει σε απόλυτα συλλεκτικές φιάλες ουίσκι– με την περιώνυμη κατασκευάστρια κρυστάλλων Lalique, δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια έξι μοναδικές εμφιαλώσεις από τα πιο παλιά ουίσκι του οίκου Macallan, όλα από 50 έως 65 χρόνων ωρίμασης. Κάποια στιγμή, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια συλλογή και των έξι ουίσκι, η οποία συνοδεύεται από ένα υπέροχο, χειροποίητο έπιπλο από έβενο.

Το 2017 πωλήθηκε η συλλογή των Επτά Πυλώνων της Macallan, το κάθε ένα σε διαφορετική καράφα Lalique, φυσικά σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, και συγκέντρωσε $ 993,000! Ο μόνος τρόπος πλέον, είναι να την αγοράσετε από τον τωρινό ιδιοκτήτη!

Ενδεικτική τιμή: $ 993,000

 

Brora Iris

Ένα πενηντάχρονο ουίσκι από ένα εμβληματικό και μέχρι πρόσφατα κλειστό αποστακτήριο, το οποίο ουσιαστικά γιορτάζει την επαναλειτουργία του με ετούτη τη συλλεκτική εμφιάλωση, που πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Diageo, ιδιοκτήτρια του Brora.

Αυτό το κομψοτέχνημα έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει το μάτι της σκοτσέζικης αγριόγατας, έμβλημα του αποστακτηρίου. Αποτελείται από μια γυάλινη καράφα 1,5 λίτρου, η οποία κρέμεται εντός ενός χειροποίητου γλυπτού από πέτρα ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του αποστακτηρίου. Το γλυπτό το έχει φιλοτεχνήσει ο Σκοτσέζος καλλιτέχνης Michelle De Bruin. Συνοδεύεται από μια μπρούτζινη φιγούρα αγριόγατας, η οποία λειτουργεί ως «κλειδί» για το άνοιγμα της καράφας, φιλοτεχνημένο από τον Jonathan Knight, έναν από τους κορυφαίους της Μεγάλης Βρετανίας με ειδίκευση στην αναπαράσταση ζωικών φιγούρων.

Θα δημοπρατηθεί σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 5 Οκτωβρίου 2023, στο Hopetoun House, κοντά στο Εδιμβούργο και τα έσοδα που αναμένονται να είναι από £ 250,000 έως £ 500,000 θα τροφοδοτήσουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Diageo.

Ενδεικτική τιμή: £ 250,000 έως £ 500,000

 

The Macallan Horizon

Μια ακόμη ανακοινωθείσα κυκλοφορία, η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο ιντριγκαδόρικη, αποτέλεσμα συνεργασίας δύο ακόμη εταιρειών, της Macallan και της αυτοκινητοβιομηχανίας Bentley.

Πρόκειται για ένα αληθινό και πρωτότυπο κομψοτέχνημα, μια ειδικά κατασκευασμένη φιάλη, η οποία στέκεται οριζόντια, για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιήθηκαν έξι ανακυκλωμένα, επαναχρησιμοποιούμενα ή κατασκευασμένα με ηθικό τρόπο υλικά: ανακυκλωμένος χαλκός, επαναχρησιμοποιούμενο ξύλο, ανακυκλωμένο αλουμίνιο, δέρμα παραχθέν με τις χαμηλότατες δυνατές εκπομπές αερίου και βέβαια γυαλί και ουίσκι! Η φιάλη δεν έχει καμία βάση στήριξης και έχει τη δυνατότητα για περιστροφή 180 μοιρών. Πανέμορφη φιάλη η οποία θα φιλοξενήσει ένα εξίσου νόστιμο, είμαι σίγουρος, ουίσκι, λεπτομέρειες για το οποίο βέβαια δεν έχουν ακόμη διαρρεύσει, πέρα από το γεγονός πως θα είναι δημιουργία της Kirsteen Campbell, επικεφαλής του αποστακτηρίου Macallan.

Ενδεικτική τιμή: Άγνωστο

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Οι 5+2 πιο εντυπωσιακές φιάλες ουίσκι στον κόσμο"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 19/09/2023