previous
next

Επτά συν μία δεσμεύσεις για το 2015

Articles

Οι τελευταίες μέρες του έτους αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους απαξιωτικά και οι ίδιοι επιθυμούν να περάσουν γρήγορα. Γρήγορα ώστε να έρθει ο νέος χρόνος που σίγουρα «θα μας πάει καλύτερα». Υπάρχει μια προσδοκία ότι το νέο θα είναι καλύτερο, υπάρχει μια αισιοδοξία –και έτσι πρέπει– παρόλο που (συνήθως) ξεχνούμε όλες τις καλές στιγμές την χρονιά που πέρασε.

Το 2014 για μένα ήταν μια καταπληκτική χρονιά, σχεδόν από όλες τις απόψεις. Μακάρι το 2015 να είναι το ίδιο καλό και γιατί όχι, ακόμα καλύτερο. Κρίνοντας πάντως από το ταξίδι στην Ολλανδία που έκανα, στην κυριολεξία λίγες ώρες μετά τον ερχομό του νέου έτους, τότε σίγουρα μπορώ κι εγώ να είμαι αισιόδοξος. Τουλάχιστον, θα ταξιδεύω (ακόμα πιο) πολύ!

Οι τακτικοί αναγνώστες μας ξέρουν πως μαζί με το νέο έτος, εδώ στο BitterBooze έρχονται και οι ετήσιες δεσμεύσεις μας. Ναι, ναι, αυτή η Αμερικανιά που τόσο πολύ μας (σας) αρέσει να μισούμε και να λατρεύουμε. Αυτές βέβαια είναι κυρίως προσωπικές δεσμεύσεις όσον αφορά στο αλκοόλ και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κάτι περισσότερο από αυτό. Για πάμε να τις δούμε όμως μαζί…

 

"Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχει χώρο στο μπαρ σου το «μοδάτο» Πίσκο από το Περού ή η ιταλική Γκράπα και όχι ένα σοβαρό ελληνικό τσίπουρο;"

 

 

  • Άσκηση

Φιγουράρει σε όλες τις λίστες για το νέο χρόνο, σε όλες τις ετήσιες δεσμεύσεις, σε όλα τα to-do των περιοδικών και είναι σίγουρα μία από τις τύψεις που μας κυνηγούν τα βράδια μετά από εκείνον τον μεγάλο γύρο από Μαρτίνι ή εκείνο το λουκούλλειο γεύμα. Τέρμα τα ψέματα! Επειδή μεγαλώνουμε πρέπει να προσέχουμε ολοένα και περισσότερο το σώμα μας. Και θα το προσέξουμε μόνο αν βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Διευκρίνηση: τα δεκαπέντε ολ-φάσιοντ που έφτιαξες δεν σου γύμνασαν τον δικέφαλο αρκετά…

 

  • Συνείδηση στο ποτό

Όπως όλα τα πράγματα που κάνουμε στη ζωή μας, έτσι και το πίνειν πρέπει γίνεται συνειδητά. Προσπάθησε φέτος να μην σε παίρνει μπάλα της καθημερινότητας της ζωής, οι δουλειές, το multitasking και όλα τα συναφή και να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο, προσοχή και σημασία στο ποτό σου. Προσπάθησε κάθε γουλιά αυτού να είναι συνειδητή, να την καταλαβαίνεις βαθιά στον ουρανίσκο σου και η παραγγελία του επόμενου γύρου να γίνεται κατόπιν επεξεργασίας της πληροφορίας από τον εγκέφαλο και όχι μηχανικά. Άλλωστε η συνείδηση και η εφαρμογή αυτής στην καθημερινότητα μας είναι το υπέρτατο χαρακτηριστικό της επικούρειας φιλοσοφίας ζωής και βέβαια μία από τις σημαντικότερες διαφορές μας από τα ζώα.

 

  • Αποχή από το χανγκόβερ

Η συγκεκριμένη δέσμευση δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται αμέσως μετά την προηγούμενη, αφού η εφαρμογή της βρίσκει σχεδόν άμεσο αντίκτυπο στην αποχή από το χανγκόβερ. Τόσα χρόνια μιλάμε και γράφουμε για δεκάδες τρόπους καταπολέμησης του χανγκόβερ. Φέτος λέμε πως δεν θα βιώσουμε ξανά τέτοιο. Άλλωστε έχουμε ξαναγράψει πως δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Εξαίρεση; Να είσαι τελειόφοιτος Λυκείου στην πενταήμερη!

 

  • Μπαρ στο σπίτι

Δεν ξέρω αν το έχεις κάνει ή όχι αλλά φέτος προσπάθησε να φτιάξεις ένα (τουλάχιστον) αξιοπρεπές μπαρ στο σπίτι σου. Τα ποτά προς αγορά πάντα υπήρχαν αφού έχουμε πολλές αξιόλογες κάβες όπως του Μουτόπουλου, του Kylix, του Ανθίδη, του Χάλαρη. Το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χρονιών είναι οι αυξημένες πλέον επιλογές μας σε ποιοτικό εξοπλισμό μπαρ, μιας και αρκετές εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα. Ξεκίνα λοιπόν. Δε χρειάζεται να πίνεις σοβαρά τζιν με τόνικ, Μαρτίνι, απεριτίβο και ολ-φάσιοντ μόνο στα αγαπημένα σου μπαρ.

Photo by Artemis Tsipi

Photo by Artemis Tsipi

 

  • Πόσο καλός ήσουν στην Ιστορία;

(Σχεδόν) όλα τα κοκτέιλ, (σχεδόν) όλα τα ποτά και (σχεδόν) όλα τα υλικά για αυτά κρύβουν και μια ιστορία. Αφιέρωσε λίγο χρόνο σε αυτές τις ιστορίες διαβάζοντας και προσπάθησε να μεταδώσεις αυτές τις ιστορίες στους πελάτες σου και στους φίλους σου. Πίστεψε με, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αγαπήσουν τη δουλειά σου, για να σεβαστούν αυτό που κάνεις και για να τους μυήσεις στον μαγικό κόσμο του αλκοόλ. Επιπροσθέτως, η μετάδοση των ιστοριών που κρύβονται πίσω από παραδοσιακά ποτά και υλικά είναι ένας βέβαιος τρόπος για να διασωθούν μέσα στο χρόνο.

 

  • Mocktail

Ή αλλιώς, κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Φέτος όλοι λένε πως θα είναι οι χρονιά τους. Το βρίσκεις ανούσιο; Εγώ καθόλου. Από τη στιγμή που περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο στα μπαρ θα πρέπει να έχουμε και «παρθένες», όπως θα έλεγαν και οι Αμερικάνοι, επιλογές, δηλαδή άνευ αλκοόλ. Εκεί σε θέλω μάστορα. Νομίζεις πως είναι εύκολο; Σε γελάσανε. Φέτος λοιπόν βάλε λίγη από την δημιουργικότητά σου σε αυτόν τον τομέα και μεγαλούργησε…

 

  • Φυσιολογικά ποτήρια

Τα χρόνια που πέρασαν είδαμε κοκτέιλ να σερβίρονται σε βαζάκια μαρμελάδας (αυτή η μάστιγα), σε κατσαρολάκια, σε μπουκάλια, σε μπρίκια και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. ΤΑ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ! Φέτος δεσμεύσου πως θα φτιάχνεις φυσιολογικά ποτά, σε φυσιολογικά ποτήρια. Νισάφι πια!

 

  • Tsipouro power

Ας το παραδεχτούμε. Το τσίπουρο γίνεται ολοένα και καλύτερο. Ωριμάζει πλέον σε βαρέλια, αποκτά μπουκάλια που του επιτρέπουν να μπει στα μπαρ και οι πειραματισμοί των παραγωγών δίνουν προϊόντα που σου επιτρέπουν να πειραματιστείς κι εσύ με κοκτέιλ. Ήρθε η ώρα να το βάλεις στο μπαρ σου. Σε κάθε περίπτωση, δεν καταλαβαίνω γιατί να έχει χώρο εκεί το «μοδάτο» Πίσκο από το Περού ή η ιταλική Γκράπα και όχι ένα σοβαρό ελληνικό τσίπουρο; Τσιλιλή, Μπαμπατζίμ, Αποστολάκη, Ηδωνικό, είναι μερικά από τα πολύ αξιόλογα brands που μπορείς άφοβα να εμπιστευτείς.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Επτά συν μία δεσμεύσεις για το 2015"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 12/01/2015