previous
next

Estrella Damm Experience

Booze Travel

Η Estrella Damm είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο τις μπίρας παγκοσμίως και συνάμα ένα brand πρωτοπόρο, αλλά και τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με το χώρο της γαστρονομίας. Βεβαίως σε αυτό έχει συμβάλει και ο Φεράν Αντριά, ο απόλυτος γκουρού της γαστρονομίας, που από τις αρχές του 21ου αιώνα ξεκίνησε να συνεργάζεται στενά με την εμβληματική φίρμα.

Πάτησα ισπανικό έδαφος λίγο πριν το τέλος του προηγούμενου χρόνου, για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι όλα τα παραπάνω, σε ένα αποκαλυπτικό για εμένα ταξίδι. Το Estrella Damm Experience, στο οποίο συμμετείχα σαν καλεσμένος της εταιρείας Καρούλιας, που διανέμει στην Ελλάδα την Estrella, μπορεί να υπερηφανεύεται πως παρόλο που είναι ένα εταιρικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα γαστρονομικό ιβέντ, με σεμινάρια, παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες και ουσιαστική μύηση στην έννοια του fine dining.

 

Estrella Damm, εμπειρία ζωής

Αυτή η μύηση ξεκίνησε από το εμβληματικό Caixa Forum, το σημείο συνάντησης των εκλεκτών καλεσμένων του Estrella Damm Experience από όλο τον κόσμο, όπου ο ίδιος ο Φεράν Αντριά, μας έδωσε ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο γύρω από τη φιλοσοφία του, των εστιατορίων του, αλλά και του ιδρύματος El Bulli, που χαράσσει νέους δρόμους στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Ο Αντριά ήταν άμεσος, λιτός, διορατικός και παρόλα τα χρόνια που έχει στο χώρο, με μια άγρια σπίθα στα μάτια, όμοια με αυτήν που έχει κάποιος νέος στο χώρο. Μιλούσε με σεβασμό για το παρελθόν της γαστρονομίας, αλλά και τις παραδοσιακές συνταγές της χώρας του, αλλά και με βούληση να καταρρίψει κάθε όριο για να εξυψώσει κάθε πτυχή του χώρου του.

 

Estrella Damm

 

 

"Μας μίλησε φυσικά και για τη συνεργασία του με την Estrella Damm. Μας εξήγησε πως το 2009, μαζί με τους σομελιέ του El Bulli, δημιούργησαν την Inedit («αυτήν που δεν έχει φτιαχτεί ξανά»), αλλά και πως αποφάσισε να συνεργαστεί λίγα χρόνια αργότερα και να γίνει ο αποκλειστικός global brand ambassador της εταιρείας."

 

Η πρώτη μας μέρα στη Βαρκελώνη συνεχίστηκε με ένα άκρως επιμορφωτικό τουρ στη γειτονιά των εστιατορίων των αδερφών Αντριά. Το περουβιανό Pakta, το «μισελενάτο» και νούμερο 22 στον κόσμο Tickets, η υπέροχη βερμουτερία Bodega 1900 και τα μεξικάνικα Nino Viejo και Hoja Santa.

 

Estrella Damm

 

Επισκεφτήκαμε όμως και το υπερσύγχρονο Bulli Lab, τον παράδεισο των απανταχού μαγείρων, σεφ, μπαρτέντερ και όσων έχουν σα σκοπό να ξεπερνούν τα όρια στο χώρο της γαστρονομίας. Εκεί, συντελούνται καθημερινά μικρά και μεγάλα θαύματα από μια καλοκουρδισμένη ομάδα σύγχρονων πιονέρων, με τα αδέρφια Αντριά στο τιμόνι, και με προσήλωση και ζήλο που θα ζήλευε κάθε ερευνητική ομάδα στον κόσμο. Φυσικά, έχουν την απαραίτητη υποστήριξη από το κράτος, σαν ερευνητικό κέντρο, αλλά και από τους μεγάλους χορηγούς τους σαν ένα ίδρυμα που συμβάλει, μεταξύ άλλων, και στην εμπορικότητα των συνεργαζόμενων brand τους.

 

Estrella Damm

 

Η κουραστική μα τόσο ενδιαφέρουσα πρώτη μέρα τελείωσε με ένα ονειρεμένο δείπνο στο εντυπωσιακό Tickets. Εκεί αντιληφθήκαμε από πρώτο χέρι πως μπορεί ένα εστιατόριο που απευθύνεται σε μεγάλο όγκο κοινού να πρωτοπορεί και να προσφέρει σύγχρονες γαστριμαργικές απολαύσεις, υψηλού επιπέδου. Στο ενδιαφέρον κόνσεπτ του Tickets, ταιριάξαμε μπίρα Estrella με γκουρμέ πιάτα και φυσικά είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε κατ’ ιδίαν με τον Αντριά περί έμπνευσης, επιχειρηματικότητας, δημιουργικότητας και ορίων.

 

Estrella Damm χωρίς όρια

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στο ζυθοποιίο της Estrella Damm, της μοναδικής μπίρας που παράγεται εξ ολοκλήρου στη Βαρκελώνη. Τι να πρωτογράψεις για τις εγκαταστάσεις της… Ανακαινίστηκαν το 2007 ώστε να γίνουν ένα από τα πιο σύγχρονα ζυθοποιία της Ευρώπης, με συνολική ετήσια δυναμική παραγωγής και χωρητικότητας 500 εκατομμυρίων λίτρων!

 

 

Estrella Damm

 

Οι υπεύθυνοι εκεί μας εξήγησαν πως ένας από τους βασικότερους σκοπούς της ανακαίνισης ήταν η βελτίωση στο μέγιστο των τεχνικών και των μέσων συσκευασίας, ώστε να αποφεύγονται με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της μπίρας: η οξείδωση και η μικροβιολογική μόλυνση.

 

"Η Estrella Damm χρησιμοποιεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις βυνοποίησης, καθώς και συνεργάζεται άμεσα με αγρότες από ολόκληρη τη Μεσόγειο για τις πρώτες ύλες της, ώστε να διασφαλίσει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο όλων των διαδικασιών παραγωγής."

 

Μας δόθηκε η δυνατότητα να δοκιμάσουμε όλους τους τύπους Estrella, καθώς και όλες τις εκφράσεις μιας χαλασμένης μπίρας, σε μια πολύ χρήσιμη γευσιγνωσία που περιελάμβανε οξειδωμένες ή μολυσμένες παρτίδες.

 

Estrella Damm

 

Καθώς το ταξίδι μας έφθανε προς το τέλος του, αντιλήφθηκα για άλλη μια φορά, πως ένα προϊόν μεγάλου όγκου παραγωγής μπορεί να αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις, κυρίως χάρη στη συνέπεια, την ποιότητα και την άψογη παραγωγική διαδικασία του, αλλά και το σεβασμό στις πρώτες ύλες.

Στην περίπτωση της Estrella Damm, έχουμε μια εταιρεία που δεν είναι προσανατολισμένη μόνο στην μεγάλη μάζα των καταναλωτών, αλλά έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια επιτυχώς να βελτιώσει στο μέγιστο την ποιότητά της και να κάνει κινήσεις και συνεργασίες που μόνο αξία δίνουν στο προϊόν της, συμβάλλοντας στην πρόοδο του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας.

Τα τελευταία νέα μάλιστα, από το σπουδαίο αυτό brand, αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα στήσουν στο Λονδίνο μία pop-up εκδοχή της περίφημης ανοικτής αγοράς La Boqueria της Βαρκελώνης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την ισπανική κουζίνα μέσα από τις πρώτες ύλες της, τις παραδοσιακές συνταγές της και φυσικά… την Estrella!

Όσο για την Βαρκελώνη; Ποτέ δεν είναι άσχημη ιδέα να την επισκεφτείς…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Estrella Damm Experience"

Booze Travel

Δημοσιεύτηκε στις 15/06/2016