previous
next

Αυτές θα είναι φετινές τάσεις στα αποστάγματα και στα κοκτέιλ

Articles

Ή τουλάχιστον, αυτές προβλέπει η ετήσια έκθεση της πολυεθνικής Bacardi σε συνεργασία με την Future Laboratory, εκ των κορυφαίων εταιρειών που ασχολείται με αυτό ακριβώς το αντικείμενο -την πρόβλεψη των τάσεων-, επιχειρώντας να εμβαθύνει σε όλες τις αλλαγές και εξελίξεις του χώρου των ποτών και να παρουσιάσει αντίστοιχα έναν ετήσιο οδηγό. Σκέφτηκα να εξετάσω μία-μία τις τάσεις και να τις σχολιάσω, πρωτίστως για το αν και κατά πόσο μπορούν ή θα επηρεάσουν και την ελληνική αγορά.

Ο χώρος της αναμειγνυολογίας και των κοκτέιλ μπαρ είναι εκ των πραγμάτων ένας αρκετά δυναμικός χώρος. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, επί πανδημίας της COVID-19, δέχθηκε πιέσεις και αναδιαμορφώθηκε. Σήμερα, με εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς, δείχνει ακόμη πιο δυναμικός και ευέλικτος και -όπως παρουσιάζει η έκθεση της Bacardi– θα αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη κοινωνική στροφή προς την ατομικότητα, τη βιωσιμότητα και τις εμπειρίες που βασίζονται στην τεχνολογία. Η έκθεση προσδιορίζει πέντε μακρο-οικονομικές τάσεις, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, θα κυριαρχήσουν φέτος στο χώρο των μπαρ: Ποτά περιορισμένης κυκλοφορίας, καινοτομία στην ωρίμαση και στην ανάμειξη, ποτά και κοκτέιλ που προσφέρουν μια στιγμιαία διαφυγή/απόδραση από την πραγματικότητα, στοιχεία της φύσης στα κοκτέιλ και η τεχνολογία στο απόλυτο προσκήνιο. Αν μπερδευτήκατε, ας τα δούμε όλα ένα-ένα.

Περιορισμένης κυκλοφορίας ποτά – Η νέα εποχή στο premiumization

Δεν περιμέναμε την έκθεση της Bacardi για να μας πει πως η ποιότητα στα ποτά και στα κοκτέιλ αναδεικνύεται πιο ψηλά από την ποσότητα, σύμφωνα με αυτήν όμως, φέτος αυτό θα είναι ακόμη πιο εμφανές. Τα brand -είτε ως brand ποτών, είτε ως brand συγκεκριμένων κοκτέιλ μπαρ- φαίνεται πως θα αναδείξουν ως πιο σύγχρονη τάση την παραγωγή/παρασκευή απόλυτα περιορισμένης κυκλοφορίας ποτά, τα οποία θα βασίζονται στο τρίπτυχο «αποκλειστικότητα – ποιότητα – πολιτιστικά αφηγήματα».

Ως παραδείγματα σκεφτείτε τις απόλυτα συλλεκτικές εμφιαλώσεις, τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές, τα μπαρ που κατά παραγγελία παρασκευάζουν ή/και εμφιαλώνουν κοκτέιλ, οτιδήποτε «περιορισμένο» και «αποκλειστικό» φαίνεται πως φέτος θα αποτελέσει την πιο σύγχρονη τάση.

Στην Ελλάδα μάλλον θα δυσκολευτούμε αρκετά να ακολουθήσουμε την εν λόγω τάση, τόσο λόγω κόστους έναντι και μικρού αγοραστικού κοινού, όσο και λόγω γραφειοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, όντως, αποτελεί την απόλυτα πρίμιουμ εμπειρία, τιμώντας τη μαγεία του ανεξερεύνητου, του περιορισμένου, του συλλεκτικού.

τάσεις

Καινοτομίες στην παραγωγική διαδικασία των αποσταγμάτων

Η βιομηχανία των ποτών και των αποσταγμάτων ανέκαθεν βασιζόταν στους πρωτοπόρους, σε εκείνους που με τις καινοτομίες τους την διαμόρφωσαν σε αυτό που είναι σήμερα. Η έκθεση για τις φετινές τάσεις στα κοκτέιλ και στα ποτά δείχνει πως το 2024 θα ζήσουμε μια ρηξικέλευθη αναγέννηση στις παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και στην αντίληψη, πρωτίστως, των παλαιωμένων αποσταγμάτων.

Τα brand φέτος θα εστιάσουν σε αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες που θα επισπεύδουν την ωρίμαση -λογικό, αφού και στις περισσότερες κατηγορίες, τα αποθέματα στα κελάρια τους δεν επαρκούν-, άλλοτε συνδυασμένες με σύγχρονες εφαρμογές στο κομμάτι της ανάμειξης, σε κάθε περίπτωση όμως, περίκλειστες με ευφάνταστες αφηγήσεις, ελκυστικές ιδιαίτερα για το κοινό των Millennial και των εκπροσώπων της Gen Z.

Τα brand λοιπόν καινοτομούν, φέτος υπολογίζεται πως θα το κάνουν ακόμη περισσότερο, υιοθετώντας τις ανάγκες των προαναφερθέντων ηλικιακών γκρουπ και μέσα από αυτές τις καινοτομίες θα αναζητήσουν να έρθουν σε ακόμη πιο άμεση σύνδεση με το καταναλωτικό τους κοινό.

Σκεφτείτε πρωτοποριακές μεθόδους ωρίμασης, διαφορετικά υλικά στο βαρέλι, συνδυασμούς ωρίμασης ή/και φινιρίσματος, ιδιότυπες μεθόδους «τύπου Solera» για την ανάμειξη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αλλάζει το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και -ίσως ακόμη πιο σημαντικό- να κάνει «γκέλ» αναγραφόμενο στη φιάλη… 😉

Απόδραση από την πραγματικότητα

Το επονομαζόμενο escapism, η στιγμιαία διαφυγή από την πραγματικότητα, από το τώρα, το παρόν, αλλά και τα ποτά ή κοκτέιλ που θα το προσφέρουν, που θα το χαρίζουν απλόχερα, θα βρεθούν φέτος στις τάσεις στα μπαρ και στα κοκτέιλ, σύμφωνα με την έκθεση της Bacardi.

Φαίνεται πως η πανδημία άφησε αρκετά και δυνατά κουσούρια στον κόσμο, δεν εξηγείται αλλιώς η παρούσα τάση. Ποτά και κοκτέιλ που φέρνουν στον νου εξωτικούς ή μακρινούς προορισμούς και εικόνες που μας αποσπούν από την -συνήθως σκληρή- πραγματικότητα. Αλλά και ποτά που θυμίζουν σκηνές από το παρελθόν, με μια έντονη δόση νοσταλγίας, ποτά που μας ταξιδεύουν και μας χαρίζουν αυτή την -καθώς φαίνεται- αναγκαία απόδραση από την πραγματικότητα.

Story-telling, θα πω, ξανά, εγώ. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τάσης, οφείλει να βρίσκεται σε κάθε ποτό, σε κάθε εμπειρία. Αυτό και μόνο μπορεί να ταξιδέψει, μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από την σκληρή πραγματικότητα, μπορεί να μας νανουρίσει…

τάσεις

Η φύση στο ποτήρι, στην εμπειρία, στα μπαρ μας

Η βιωσιμότητα στην παραγωγή και στη λειτουργία έχει γίνει πλέον επιτακτική ανάγκη, κι έτσι, η βιομηχανία των ποτών βλέπει μια στροφή προς τα απόλυτα φυσικά συστατικά, αλλά και τις οικολογικές καινοτομίες.

Τα βιολογικά συστατικά για την παραγωγή αποσταγμάτων και λικέρ είναι πλέον ξεπερασμένα. Το απόλυτο trend ζητά βιώσιμης παραγωγής συστατικά και βοτανικά στοιχεία, δημιουργώντας εμπειρίες βαθιά ριζωμένες στη φύση.

Αλλά ακόμη και η εμπειρία μας θα έχει ερεθίσματα από τη φύση, οικίες γεύσεις της φύσης στα κοκτέιλ, γήινα αρώματα στην παρουσίαση, μπορεί και να σερβίρονται σε μπαρ διακοσμημένα με φυτά, λουλούδια και άλλα στοιχεία από τοπία της φύσης.

Το βουνό και η θάλασσα, η μεσογειακή βιοποικιλότητα και τα νησιά μας, το foraging στο ελληνικό ύπαιθρο και τα μπαρ, έντονα διακοσμημένα με στοιχεία της φύσης, δείχνουν πως η συγκεκριμένη τάση έχει βρει εδώ και καιρό πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας.

Γεύσεις βελτιωμένες από την τεχνολογία

Η τελευταία από τις τάσεις που παρουσιάζονται αναγνωρίζει τη συνεισφορά της τεχνολογίας στην επανάσταση της βιομηχανίας των ποτών. Από την εξατομίκευση με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη έως τις ψηφιακές πλατφόρμες που εκατοντάδες brand χρησιμοποιούν και προσφέρουν καθηλωτικές εμπειρίες απόλαυσης, η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τι πίνουμε, πώς και πού.

Η τεχνολογία με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πολύτιμο αρωγό στην αναδιαμόρφωση της εμπειρίας των ποτών στο σπίτι, προσφέροντας εξατομικευμένες συνταγές κοκτέιλ με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών.

Όμως και η εμπειρία στα μπαρ αλλάζει/βελτιώνεται με τη χρήση της τεχνολογίας. Συστήματα παραγγελιοληψίας, επαυξημένης πραγματικότητας στα ποτά, αλγοριθμικής λειτουργίας για προτάσεις, κοκ

τάσεις

Ξεπερνώντας τώρα τις συγκεκριμένες τάσεις, και όσον αφορά στις κατηγορίες αποσταγμάτων, η τεκίλα αναμένεται και φέτος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η (premium) τεκίλα, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στο καταναλωτικό κοινό, όσο και μεταξύ των μπαρτέντερ, με το μεσκάλ να ακολουθεί. Το τζιν παρατηρούμε πως παρουσιάζει σημαντικό πτώση, τουλάχιστον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και οι συγκεκριμένες γεύσεις με τις οποίες οι μπαρτέντερ προτιμούν να πειραματίζονται. Ο καφές/εσπρέσο έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις τους, με τα άνθη να ακολουθούν και την πικρή γεύση και τα μπαχαρικά να συμπληρώνουν την τετράδα.

τάσεις

Συμπερασματικά, η έκθεση με τις τάσεις στη βιομηχανία των ποτών, των μπαρ και των κοκτέιλ για το 2024, σκιαγραφεί ένα μέλλον όπου ο ίδιος ο χώρος δεν ανταποκρίνεται απλώς στις αλλαγές που συμβαίνουν, αλλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και τις καθοδηγεί. Και βέβαια, ένα δεδομένο παραμένει απόλυτα σαφές: ο κόσμος του μπαρ αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας μας, η οποία διαρκώς αλλάζει, αντικατοπτρίζοντας τις γεύσεις μας, τις αξίες μας και ό,τι θα θέλαμε να δούμε και να γίνουμε, όλα γουλιά-γουλιά.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Αυτές θα είναι φετινές τάσεις στα αποστάγματα και στα κοκτέιλ"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 25/01/2024