previous
next

Σε άμεση εφαρμογή τίθεται ο φόρος ζάχαρης στη Μεγάλη Βρετανία

Articles, News

Ένα νέο νομοσχέδιο «πέρασε» από τη Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου και τίθεται σε εφαρμογή από αυτήν την εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο αφορά στη ζάχαρη στη βιομηχανία των αναψυκτικών. Ο επονομαζόμενος φόρος ζάχαρης, σκοπεύει να μειώσει τη συγκέντρωση της σε ανθρακούχα αναψυκτικά και energy drink, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Η ζάχαρη, από την εποχή του Δρόμου του Μεταξιού, αλλά και αργότερα, με το εμπόριο με τους άποικους του Νέου Κόσμου, μέχρι και σήμερα, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων αλλά και πιο συγκεκριμένα, σε αυτές των Βρετανών. Σύμφωνα όμως με κοινοβουλευτικό ενημερωτικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από το ένα τέταρτο του βρετανικού πληθυσμού χαρακτηρίζεται πλέον ως παχύσαρκο. Κάτι που φέρνει τη Μεγάλη Βρετανία στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη πίσω από την Ουγγαρία και στην έκτη μεταξύ των χωρών όλου του κόσμου!

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη βρετανική διαβητολογική εταιρεία, υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι διαβητικοί σε ολόκληρη τη χώρα, με τα σχετικά κόστη για τον εθνικό φορέα υγείας να ανέρχονται εβδομαδιαίως στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η ίδια η Τερέσα Μέι άλλωστε, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και έχει εκφράσει αρκετές φορές την πρόθεση της για αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταφέρει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο. Αυτά όμως αλλάζουν από τον φετινό Απρίλιο, αφού ο φόρος ζάχαρης τίθεται σε ισχύ εντός της εβδομάδας.

"3,7 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι διαβητικοί υπάρχουν σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία"

φόρος ζάχαρης

Τι είναι ο φόρος ζάχαρης; 

Ο φόρος ζάχαρης πρακτικά θα φορολογεί τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα energy drink σε δύο φορολογικές κλίμακες: Η πρώτη θα αφορά σε αναψυκτικά που περιέχουν από 5 έως 8 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100ml, τα οποία θα φορολογηθούν με 18 πέννες ανά λίτρο προϊόντος και η δεύτερη αναψυκτικά που περιέχουν πάνω από 8 γραμμάρια ανά 100ml, τα οποία θα φορολογηθούν με 24 πέννες ανά λίτρο προϊόντος.

Οι εταιρείες αναψυκτικών έχουν ήδη ενημερωθεί και οι περισσότερες από αυτές έχουν προσαρμόσει τις συνταγές τους, μειώνοντας το ποσοστό ζάχαρης ή/και προσθέτοντας υποκατάστατα ζάχαρης. Κάποιες εξ αυτών, κυρίως εταιρείες premium τόνικ, έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις, ενώ κάποιες λιγότερες, έχουν προσαρμόσει τις συσκευασίες τους, ώστε το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να είναι το ελάχιστο δυνατό.

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις των κολοσσών, όπως της Coca-Cola και της Pepsi-Cola, που εκ των πραγμάτων απευθύνονται σε μεγαλύτερο και πιο φανατικό καταναλωτικό κοινό. Αντίστοιχη περίπτωση αναπροσαρμογής της συνταγής της Coca-Cola έφερε τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα της εταιρικής κρίσης του 1985 με την New Coke. Υπενθυμίζουμε πως τότε, η πολυεθνική εταιρεία, έπειτα από μυστικές έρευνες που διεξήγαγε στην αμερικανική αγορά, άλλαξε την αυθεντική συνταγή της για ανταγωνιστικούς λόγους, κάτι που προκάλεσε παροξυσμό στους φανατικούς καταναλωτές της, για να επαναλανσάρει την Coca-Cola Classic 79 μόλις ημέρες μετά.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος από πέρυσι έχει ανακοινώσει τον προγραμματισμό του νομοσχεδίου, ενημέρωσε πως τα έσοδα, τα οποία υπολογίζονται να φθάσουν ετησίως τις 520 εκατομμύρια λίρες, θα αξιοποιηθούν στον τομέα της Παιδείας για την επιχορήγηση αθλητικών δραστηριοτήτων σε σχολεία.

φόρος ζάχαρης

Ο φόρος ζάχαρης και το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας

Βέβαια, ειδικοί επί των οικονομικών τονίζουν πως η κίνηση είναι υψηλού ρίσκου. Ο πληθωρισμός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3,6%, υψηλότερος από ό,τι θα ήθελε η Τράπεζα της Αγγλίας, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο αυτό, μπορεί να οδηγήσουν σε ακριβότερο ποτό και φαγητό, σε μια περίοδο υψηλών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, όπου οι μισθοί παραμένουν σταθεροί.

"Οι ζυμώσεις και οι ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς των μεγάλων εταιρειών αναμένονται εξαιρετικά σημαντικές."

Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή θα τοποθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός ενός πολύ κλειστού κλαμπ χωρών που έχουν τολμήσει να πάρουν φορολογικά μέτρα για κάτι τέτοιο. Μία άλλη χώρα, που αποτελεί μάλιστα και success story, με αντίστοιχο νόμο που τρέχει από το 1922, είναι η Νορβηγία. Φέτος μάλιστα ο φόρος ζάχαρης στη Νορβηγία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Οι ζυμώσεις και οι ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς των μεγάλων εταιρειών αναμένονται εξαιρετικά σημαντικές. Ενώ σίγουρα ο φόρος ζάχαρης θα έχει και επιπτώσεις στη γευστικές προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν εμφανείς πολύ σύντομα! Λέτε να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες χώρες; Η παχυσαρκία και ο διαβήτης άλλωστε αποτελούν σημαντικά προβλήματα για το σύνολο σχεδόν του δυτικού κόσμου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Σε άμεση εφαρμογή τίθεται ο φόρος ζάχαρης στη Μεγάλη Βρετανία"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 02/04/2018