previous
next

Four Pillars Rare Dry gin spirit review – παρουσίαση

Reviews, Uncategorized

Ένα προϊόν από τη χώρα “down under”, την Αυστραλία, αποτελεί το θέμα της σημερινής μας δοκιμής. Το τζιν Four Pillars παράγεται στην επαρχεία της Βικτώρια, ανατολικά της Μελβούρνης, στην καρδιά της κοιλάδας που περικλείει τον ποταμό Γιάρα και που είναι γνωστή παγκοσμίως για την παραγωγή της σε κρασιά κυρίως Σαρντονέ και Πινό Νουάρ. Με αυτό ως δεδομένο μάλιστα, οι ιδρυτές του δε θα μπορούσαν να προέρχονται από άλλο χώρο, πέρα από αυτόν του κρασιού…

 

Στο μπουκάλι του Four Pillars

Ο Στιούαρτ Γκρέγκορ (Stuart Gregor), ο Κάμερον Μακένζι (Cameron Mackenzie) και ο Ματ Τζόουνς (Matt Jones) αποφάσισαν το 2013 να θέσουν σε εφαρμογή τα μεγαλόπνοα σχέδια τους για τη δημιουργία ενός γηγενούς τζιν, που θα άνοιγε το χορό για παραγωγή και άλλων ηδύποτων, μέσω μίας αυστραλέζικης crowdfunding πλατφόρμας ονόματι Pozible, παρόμοια του Kickstarter. Χρειαζόντουσαν 10.000 αυστραλέζικα δολάρια για να ξεκινήσουν και με την κάθε συνδρομή χάριζαν και μία φιάλη από τις πρώτες που θα παρήγαγαν. Μέσα σε τέσσερεις ημέρες ο στόχος είχε επιτευχθεί και είχε φθάσει τα 30.000 δολάρια, κάτι που εξάντλησε τις 420 φιάλες που παρήχθησαν στην πρώτη παρτίδα!

 

Four Pillars

 

"Το Four Pillars ξεκίνησε την παραγωγή του μέσω μίας crowdfunding πλατφόρμας ονόματι Pozible, από την οποία συγκεντρώθηκαν μέσα σε τέσσερεις ημέρες 30.000 δολάρια, εξαντλώντας την παραγωγή της πρώτης παρτίδας!"

 

Έτσι, με το αρχικό κεφάλαιο έτοιμο, έμενε να αποφασίσουν την αρχική συνταγή του τζιν τους. Έχοντας πειραματιστεί για 18 μήνες, κατέληξαν σε δέκα βοτανικά στοιχεία: καρπούς άρκευθού, σπόρους κόλιανδρου, καρδάμωμο, λεμονομυρτιά (Backhousia citriodora), κανέλα, λεβάντα, αστεροειδή γλυκάνισο, φύλλα από το ενδημικό φυτό της Αυστραλίας pepperberry και ολόκληρα(!) πορτοκάλια. Μία σχετικά συνηθισμένη λοιπόν σύνθεση βοτανικών στοιχείων, αν εξαιρέσουμε τα δύο αυστραλέζικα φυτά και τα ολόκληρα πορτοκάλια.

 

"Το όνομα Four Pillars (Τέσσερεις κολόνες), δόθηκε ως «αντανάκλαση» των τεσσάρων σημαντικών στοιχείων του brand: των αποστακτήρων, του νερού, των βοτανικών στοιχείων και της αποστακτικής τους τέχνης."

 

Το όνομα Four Pillars (Τέσσερεις κολόνες), δόθηκε ως «αντανάκλαση» των τεσσάρων σημαντικών στοιχείων του brand: των αποστακτήρων, του νερού, των βοτανικών στοιχείων και της αποστακτικής τους τέχνης. Και παρόλο που όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζονται στο τζιν Four Pillars (για παράδειγμα το νερό) αποτελούν τη βάση και για τα μελλοντικά τους προς εξέλιξη και υλοποίηση πρότζεκτ.

 

Four Pillars

 

Οι χάλκινοι άμβυκες ήταν το επόμενο βήμα. Ο κύριος Μακένζι, ρύθμισε έναν γερμανικής κατασκευής Carl άμβυκα 450 λίτρων, τη Βίλμα, ώστε να αποστάζει το τζιν Four Pillars στους 93% αλκοολικούς βαθμούς. Η κάθε παρτίδα που γεμίζει τον άμβυκα είναι μεταξύ 300 και 350 λίτρων, μέσα στον οποίον μουλιάζουν τα βοτανικά στοιχεία αποβραδίς για να αποστάξει την επόμενη μέρα για περίπου 6,5 ώρες, με τη μέθοδο single shot (όλα τα συστατικά σε ολόκληρη την ποσότητα ουδέτερου αποστάγματος). Στις εγκαταστάσεις τους βρίσκονται άλλοι δύο αποστακτήρες, ένας 600 λίτρων, η Τζουντ , και ένας πειραματικός 70 λίτρων, η Εϊλίν. Και οι τρεις έχουν πάρει τα ονόματα από τις μητέρες των ιδιοκτητών του brand. (95% level of coolness)

 

"Ο Μακένζι ρύθμισε έναν γερμανικής κατασκευής Carl άμβυκα 450 λίτρων, τη Βίλμα, ώστε να αποστάζει το τζιν Four Pillars στους 93% αλκοολικούς βαθμούς."

 

Το Four Pillars στο ποτήρι μας

Το Four Pillars στη μύτη είναι αρκετά φρουτένιο και ελαφρώς μπαχαρένιο. Όμορφες και πολυδιάστατες εκφράσεις του κίτρου με μανταρίνι και κουμκουάτ, συνοδεύουν άριστα τα λίγο πιο ιδιαίτερα αρώματα του κίμινου, του αστεροειδούς γλυκάνισου, αλλά και του άρκευθού, που ίσως μένει λίγο πίσω.

 

"Το Four Pillars στη μύτη είναι φρουτένιο και ελαφρώς μπαχαρένιο, με όμορφες και πολυδιάστατες εκφράσεις του κίτρου, με μανταρίνι και κουμκουάτ, να συνοδεύουν άριστα τα λίγο πιο ιδιαίτερα αρώματα του κίμινου, του αστεροειδούς γλυκάνισου, αλλά και του άρκευθού."

 

Στο στόμα το σκηνικό αλλάζει άρδην κι αυτό διότι ο χαρακτήρας του τζιν γίνεται ξεκάθαρα μπαχαρένιος και βοτανικός. Ανισούχες γεύσεις, με τον αστεροειδή γλυκάνισο και το καρδάμωμο στο προσκήνιο, παρέα με λεβάντα. Γλυκιά αίσθηση στο στόμα, ενώ μας έκανε εντύπωση το πόσο ελαφρύ ήταν το σώμα του. Η φρεσκάδα της μύτης από τα εσπεριδοειδή φαίνεται πως θυσιάστηκε προς χάριν της ευκολίας στην κατάποση και του μπαχαρένιου χαρακτήρα.

Το τζιν Four Pillars αποτελεί για τη στήλη μας μία σπάνια περίπτωση, αφού οι βαθμολογίες που δώσαμε απείχαν αρκετά. Προσωπικά με ξένισε πολύ το ελαφρύ του σώμα, ειδικά για ένα απόσταγμα 41,8% αλκοολικών βαθμών, ενώ σχεδόν με ενόχλησε και με παραξένεψε η ανισορροπία μεταξύ μύτης και στόματος.

 

Four Pillars

 

"Το τζιν Four Pillars αποτελεί για τη στήλη μας μία μοναδική περίπτωση, αφού οι βαθμολογίες που έδωσαν οι δύο δοκιμαστές –Τίμος Σπανός και Γιάννης Κοροβέσης- απείχαν αρκετά."

 

Ο Τίμος Σπανός από την άλλη, το βαθμολόγησε αρκετά υψηλά, και αυτό διότι βρήκε άκρως ενδιαφέρουσα τη χρήση ολόκληρου του πορτοκαλιού, που πιστεύει ότι δίνει μια όμορφη έκφραση. Βρήκε δε, τόσο όσο πειραματική τη δοκιμή των δύο ενδημικών βοτανικών στοιχείων της Αυστραλίας και άρτια εκτελεσμένη την ενσωμάτωση τους στο τελικό προϊόν, χωρίς να το απομακρύνει πολύ από τη λογική και το χαρακτήρα ενός τζιν London Dry.

Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε αμφότεροι πάντως, είναι ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον προϊόν.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 93/100

Γιάννης Κοροβέσης: 80/100

 

Μέσος όρος: 86.5/100

 

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Four Pillars distillery

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Βικτώρια, Αυστραλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 41,8%

Τύπος: Distilled gin

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: –

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Four Pillars Rare Dry gin spirit review – παρουσίαση"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 06/06/2017