previous
next

Four Roses Small Batch

Reviews, Uncategorized

Αντικείμενο της σημερινής μας «μελέτης» αποτελεί ένα αμερικάνικο ουίσκι που ενδέχεται να έχει πετύχει ίδιες, αν όχι υψηλότερες, πωλήσεις σε Ευρώπη και Ιαπωνία σε σχέση με την πατρίδα του -βεβαίως λόγω συγκεκριμένων συνθηκών. Αναφερόμαστε στο Four Roses Small Batch, την πιο premium ετικέτα του θρυλικού brand Four Roses, που τίμησε σήμερα τα γραφεία μας και γέμισε τα ποτήρια μας!

 

"Το Four Roses Small Batch είναι η πιο premium ετικέτα του θρυλικού brand Four Roses, και σήμερα γέμισε τα ποτήρια μας γεμίζοντας το χώρο με άρωμα και τον ουρανίσκο μας με γεύση!"

 

«Πίσω» από το Four Roses Small Batch

Τη Four Roses ως εταιρεία, και τη δημιουργία του ουίσκι της, τα συνοδεύει μια πολύ όμορφη και ρομαντική ιστορία που διαδραματίστηκε στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Λέγεται πως ο πρωταγωνιστής της, Πολ Τζόουνς Τζούνιορ (Paul Jones Jr.), ερωτεύτηκε μια νεαρή κοπέλα στην οποία και πρότεινε να τον συνοδεύσει σε ένα γκαλά. Εκείνη, θέλοντας προφανώς να τον «ψήσει» λίγο περισσότερο, του είπε πως αν η απάντηση της είναι θετική τότε όταν εμφανιστεί στο γκαλά θα φορά ένα τριαντάφυλλο στο πέτο της. Εκείνη τη νύχτα λοιπόν, και με την αγωνία να χτυπά κόκκινο στην καρδιά του πρωταγωνιστή μας, η κορασίδα εμφανίστηκε φορώντας στο φόρεμα της ένα κορσάζ από τέσσερα τριαντάφυλλα, προς μεγάλη ανακούφιση του Τζόουνς Τζούνιορ. Τις επόμενες εκείνες ημέρες του 1888, πήρε την απόφαση να ονομάσει έτσι και το ουίσκι του.

 

Four Roses Small Batch

 

Κάπως έτσι η εταιρεία πέρασε το κατώφλι του 20ου αιώνα, ενώ κατάφερε να παραμείνει ζωντανή, αποφεύγοντας και τον ύφαλο της ποτοαπαγόρευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έφτιαχνε ουίσκι, αλλά είχε άδεια για να παράγει αλκοόλ για φαρμακευτικούς λόγους. Μετά την ποτοαπαγόρευση η δημοτικότητα των προϊόντων της κορυφώθηκε, μέχρι και τη δεκαετία του ’50, οπότε και αποφάσισε να σταματήσει τη διάθεση στις ΗΠΑ και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις τότε γοργά αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και Ιαπωνίας.

 

"Ο Τζιμ Ράτλετζ είναι ο θρυλικός master distiller του Four Roses -και ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους σήμερα στο χώρο, ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει το brand στις ΗΠΑ και να πετύχει την κορυφαία ποιότητα που το έκανε γνωστό στις αρχές του αιώνα."

 

Εκείνη τη –μάλλον λανθασμένη- απόφαση, της τότε ιδιοκτήτριας εταιρείας Seagram, καθώς και τις αγοραπωλησίες του πλειοψηφικού μεριδίου της Four Roses που ακολούθησαν, προσπάθησε και κατάφερε να διορθώσει ο Τζιμ Ράτλετζ (Jim Rutledge), ο θρυλικός master distiller του οίκου και ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους σήμερα στο χώρο. Επί δεκαετίες προσπάθησε να επαναφέρει στις ΗΠΑ το brand, «αναστηλώνοντας» ταυτόχρονα και την ποιότητα που το έκανε γνωστό στις αρχές του αιώνα.

 

Στο μπουκάλι του Four Roses Small Batch

Επανερχόμενοι στο σήμερα, το Four Roses μπορεί να υπερηφανεύεται πως χρησιμοποιεί δέκα(!) διαφορετικές συνταγές για να φτιάχνει ουίσκι, στα οποία έπειτα εφαρμόζει τη μοναδική «τέχνη» της ανάμειξης, δημιουργώντας το τελικό προϊόν. Οι μεταβλητές των συνταγών είναι η ποσόστωση των πρώτων υλών, το επονομαζόμενο mash bill δηλαδή, αλλά και τα στελέχη των ζυμομυκήτων που χρησιμοποιούνται.

 

Four Roses Small Batch

 

"Για το Four Roses Small Batch χρησιμοποιούνται τέσσερις διαφορετικές συνταγές, με δύο διαφορετικά mash bill, δηλαδή δύο διαφορετικές φόρμουλες ποσόστωσης πρώτων υλών."

 

Σημειώστε: OBSO, OBSK, OESK και OESO, είναι οι τέσσερεις διαφορετικές ενδείξεις για τις αντίστοιχες συνταγές (από τις δέκα συνολικά) που χρησιμοποιούνται για το Four Roses Small Batch, με δύο διαφορετικά mash bill, δηλαδή δύο διαφορετικές φόρμουλες ποσόστωσης πρώτων υλών. Στην πρώτη (OB) έχουμε 60% καλαμπόκι, 35% σίκαλη και 5% βύνη κριθαριού, ενώ στη δεύτερη (OΕ) συνταγή έχουμε 75% καλαμπόκι, 20% σίκαλη και 5% βύνη κριθαριού. Το SK και το SO που χρησιμοποιούνται είναι στοιχεία ταυτοποίησης των διαφορετικών ζυμών και όπως είναι λογικό «δίνουν» διαφορετικό προφίλ γεύσης.

Μετά την απόσταξη τα ουίσκι ωριμάζουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έπειτα, αφού αναμειχθούν μεταξύ τους, εμφιαλώνονται από ποσότητα 17 μόνο βαρελιών. Εκεί αναφέρεται και ο χαρακτηρισμός small batch που υπάρχει στη φιάλη, παρόλο που τυπικά ο όρος δεν είναι δόκιμος.

 

"Μετά την απόσταξη, τα ουίσκι του Four Roses Small Batch, ωριμάζουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έπειτα, αφού αναμειχθούν μεταξύ τους, εμφιαλώνονται, από ποσότητα 17 μόνο βαρελιών για κάθε batch!"

 

Το Four Roses Small Batch στο ποτήρι μας

Το Four Roses Small Batch εμφιαλώνεται στους 45% αλκοολικούς βαθμούς και στο ποτήρι παρουσιάζει ένα βαθύ χάλκινο χρώμα με αχνοπράσινες ανταύγειες. Στη μύτη αντιληφθήκαμε όμορφες βοτανικές νότες από δυόσμο και φασκόμηλο, αλλά και έντονα φρουτένιες, από ροδάκινο, βερίκοκο και ψημένο ανανά. Υπήρχε επίσης η αίσθηση της καμένης ζάχαρης, του τζίντζερ (όπως μας είπε ο Τίμος Σπανός) και μια υπόνοια ωμών ξηρών καρπών.

 

"Στο στόμα, η υφή του Four Roses Small Batch είναι απαλή και μεταξένια, ενώ η πολυπλοκότητα της μύτης φαίνεται να συγκεντρώνεται κυρίως σε μια παλέτα μπαχαρικών."

 

Στο στόμα, η υφή του είναι απαλή και μεταξένια. Η πολυπλοκότητα της μύτης φαίνεται τώρα να συγκεντρώνεται κυρίως σε μια παλέτα μπαχαρικών. Αστεροειδής γλυκάνισος, βανίλια, μπαχάρι, μαύρο πιπέρι. Στη μέση του ουρανίσκου αντιληφθήκαμε μια ευχάριστη πίκρα, σαν κι αυτή της φλούδας νεραντζιού. Σχεδόν γεμάτο σώμα, επίγευση μεσαίας διάρκειας.

 

Four Roses Small Batch

 

"Το Four Roses Small Batch διαθέτει πλούσια αρωματικά μύτη, στόμα στιβαρό και ρωμαλέο, μπαχαρένιο προφίλ γεύσης, που ταιριάζει σε ένα «δυνατό» OldFashioned ή και σε ένα βοτανικό Mint Julep."

 

Συμπερασματικά, το Four Roses Small Batch διαθέτει μια πλούσια αρωματικά μύτη, με τυπικά αρώματα μπέρμπον και όχι μόνο. Στο στόμα εμφανίζεται πιο συγκρατημένο, αλλά στιβαρό και ρωμαλέο. Το αλκοόλ, παρόλο που είναι αυξημένο, δεν ενοχλεί καθόλου, ειδικά στη μύτη. Μπαχαρένιο συνολικό προφίλ γεύσης, που ίσως να ταίριαζε σε ένα «δυνατό» Old-Fashioned ή ακόμη και σε ένα βοτανικό Mint Julep.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 86/100

Γιάννης Κοροβέσης: 82/100

 

Μέσος όρος: 84/100

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Four Roses distillery/Kirin Brewery Company

Master Distiller: Brent Elliott

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Κεντάκι, ΗΠΑ

Αλκοολικοί βαθμοί: 45%

Τύπος: Straight Bourbon Whiskey – small batch

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Pernod Ricard Hellas

 

All photos by Timos Spanos  for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Four Roses Small Batch"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 14/03/2017