previous
next

Foursquare Zinfandel cask blend

Reviews, Uncategorized

Το σημερινό The Booze Chronicles σας πάει ένα ταξίδι μέχρι την Καραϊβική και πιο συγκεκριμένα στα Μπαρμπέιντος, όπου σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το ρούμι. Δοκιμάσαμε για εσάς μία πρωτοποριακή εμφιάλωση από το αποστακτήριο Foursquare το Foursquare Zinfandel cask blend.

Στα Μπαρμπέιντος και σε όλη την Καραϊβική ζουν για το ρούμι και από το ρούμι. Το έκαναν με τις φυτείες και τα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης, όπως αυτό που στεκόταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το υπερσύγχρονο αποστακτήριο του Foursquare, αλλά και αργότερα με τις αποστάξεις που πραγματοποιούσαν, δημιουργώντας όλη αυτήν την κληρονομιά των νησιών της Καραϊβικής.

 

Στο μπουκάλι του Foursquare Zinfandel cask blend

Στο Σιξ Ρόουντς των Μπαρμπέιντος προϋπήρχε -από το 1636- ένα εργοστάσιο ζάχαρης το οποίο με την πάροδο των χρόνων και τη μεγάλη ύφεση που δημιουργήθηκε στο χώρο, αναγκάστηκε να κλείσει. Στο ίδιο σημείο, το 1995, η τέταρτης γενιάς εταιρεία R.L. Seale & Company, ιδρυθείσα το 1920, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα χώρο παραγωγής ρουμιού, εγκαθιστώντας μοντέρνους, custom-made, αποστακτήρες. Το σύγχρονο και πλήρως παραγωγικό «εργοστάσιο» παράγει σήμερα μία μεγάλη γκάμα από ρούμια, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές απόσταξης, ανάμειξης και ωρίμασης, παραμένοντας ταυτόχρονα ένα από τα πιο «πράσινα» αποστακτήρια στην Καραϊβική.

 

"Το Foursquare Zinfandel cask blend φτιάχνεται σε ένα αποστακτήριο στα Μπαρμπέιντος που δημιούργησε το 1995 η εταιρεία R.L. Seale & Company, ιδρυθείσα το 1920, εγκαθιστώντας μοντέρνους, custommade, αποστακτήρες, και παράγει σήμερα μία μεγάλη γκάμα από ρούμια, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές απόσταξης."

 

Η παραγωγή επιβλέπεται από τον «διάδοχο» της εταιρείας, Ρίτσαρντ Σιλ (Richard Seale), ο οποίος εμφιαλώνει ρούμια, αποτέλεσμα ανάμειξης αποσταγμάτων ασυνεχούς απόσταξης σε άμβυκα(batch), αλλά και συνεχούς σε αποστακτήρα τύπου Coffey(traditional twin column). Της απόσταξης προηγείται η ζύμωση, η οποία πραγματοποιείται ελεγχόμενα σε δύο στάδια με τη μελάσα να προστίθεται προοδευτικά και με ζύμες από τη Νότιο Αφρική.

 

Foursquare Zinfandel cask blend

 

Τα ρούμια τους ωριμάζουν σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός από το Τένεσι, που πριν περιείχαν μπέρμπον και συνήθως αναμειγνύονται πρωτοποριακά σε βαρέλια που περιείχαν κρασί, ενισχυμένο και μη, όπως το ρούμι της σημερινής δοκιμής. Ο κύριος Σιλ μάλιστα θεωρείται φανατικός πολέμιος των πρόσθετων γεύσης και αρώματος στα ρούμια, και είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας στην ετικέτα. Έτσι και στα δικά του ρούμια δεν χρησιμοποιείται το παραμικρό πρόσθετο, είτε αυτό είναι ζάχαρη είτε οποιοδήποτε τεχνητό άρωμα.

Το Foursquare Zinfandel cask blend είναι ένα προϊόν ανάμειξης ρουμιών με έντεκα χρόνια ωρίμασης σε βαρέλια που πριν περιείχαν μπέρμπον, αλλά και μερικά που πριν ξεκούραζαν καλιφορνέζικο Zinfandel. Έχει εμφιαλωθεί το Σεπτέμβριο του 2015 στους 43% αλκοολικούς βαθμούς. Αποτελεί κομμάτι της σειράς Exceptional Cask Selection στην οποία μάθαμε πως πολύ σύντομα θα προστεθεί ένα ακόμη «παιδί». Το ”Criterion” είναι το επόμενο πρότζεκτ τους: 10 χρόνια ωρίμασης σε πρώην μπέρμπον και πρώην Μαδέρα βαρέλια και εμφιάλωση στους 56% αλκοολικούς βαθμούς!

 

"Το Foursquare Zinfandel cask blend είναι ένα προϊόν ανάμειξης ρουμιών με έντεκα χρόνια ωρίμασης σε βαρέλια που πριν περιείχαν μπέρμπον, αλλά και μερικά που πριν ξεκούραζαν καλιφορνέζικο Zinfandel."

 

Το Foursquare Zinfandel cask blend στο ποτήρι μας

Ξεβιδώσαμε -ναι, έχει βιδωτό πώμα- το καπάκι και χύσαμε αμέσως λίγο από το ερυθροχάλκινο υγρό με τις σκούρες πράσινες ανταύγειες στα ποτήρια μας. Αμέσως, πολύ έντονες, αλλά όμορφες νότες από ξύλο και αντίστοιχες, ήπιες, από βανίλια πλημμύρισαν τη μύτη μας και μας μετέφεραν νοερά σε υγρά κελάρια κρασοβάρελων. Όταν αυτές ηρέμησαν, έκανε την εμφάνιση του ο φρουτένιος χαρακτήρας του ρουμιού, κυρίως με βατόμουρα, σκούρα κεράσια, κέικ φρούτων (λέει ο Τίμος) και άγουρη μπανάνα. Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, νότες καπνού και καφέ, ολοκλήρωσαν το αρωματικό προφίλ του.

 

"Στο στόμα, το Foursquare Zinfandel cask blend, παρουσιάστηκε ελαφρύ, με κομψή δομή και τανικό χαρακτήρα. Η μπανάνα έκανε την εμφάνιση της, παρέα με νότες από δέρμα και διακριτικά μπαχαρικά όπως κανέλα, ενώ η επίγευση του άφηνε έναν εξαιρετικό χαρακτήρα από ξηρούς καρπούς."

 

Foursquare Zinfandel cask blend

 

Στο στόμα παρουσιάστηκε ελαφρύ, με κομψή δομή και τανικό χαρακτήρα. Η μπανάνα έκανε την εμφάνιση της κι εδώ, παρέα με νότες από δέρμα και διακριτικά μπαχαρικά όπως κανέλα (Τίμος). Η επίγευση του ήταν μέτριας διάρκειας και άφηνε έναν εξαιρετικό χαρακτήρα από ξηρούς καρπούς.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα προϊόν, αποτέλεσμα εξαιρετικής ανάμειξης διαφορετικών παλαιώσεων ρουμιών. Καταφέρνει να ομογενοποιήσει τόσο αρμονικά τον δρύινο χαρακτήρα των βαρελιών και να προσδώσει ένα αρκετά διαφορετικό αρωματικό προφίλ στο τελικό προϊόν.

 

Βαθμολογική αξιολόγηση

 

Τίμος Σπανός: 87/100

Γιάννης Κοροβέσης: 91/100

 

Μέσος όρος: 89/100

 

 

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: R.L. Seale & Company/Foursquare Distillery

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Σιξ Ρόουντς, Μπαρμπέιντος

Αλκοολικοί βαθμοί: 43%

Τύπος: Single Blended Rum

Συσκευασία: 700 ml

Στην Ελλάδα: Αφοί Τσακνάκη

 

All photos by Timos Spanos  for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Foursquare Zinfandel cask blend"

Reviews, Uncategorized

Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2017