previous
next

Francisco Alcaraz: Το «αφεντικό» της τεκίλας Patron συνταξιοδοτείται!

Inspiring Duders, News

Ένας εκ των βασικών πρωτεργατών της πλήρους αναδιάρθρωσης ολόκληρης της κατηγορίας της τεκίλας και δημιουργός ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα και επιτυχημένα brand τεκίλας, πρωτεργάτης –εκ του αποτελέσματος- του όρου ultra premium τεκίλα, ο Francisco Alcaraz, συνταξιοδοτείται, έπειτα από τριάντα ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της τεκίλας Patron και πενήντα συνολικά χρόνια εργασίας στο χώρο!

Η ιστορία του Francisco Alcaraz

Η ιστορία του Francisco Alcaraz ξεκίνησε στην πολιτεία του Χαλίσκο (Jalisco), στο Μεξικό και για την ακρίβεια, σε μια μικρή πόλη ονόματι Tamazula de Gordiano, η οποία στη γλώσσα Νάουατλ των Αζτέκων προγόνων του Μεξικανών μεταφράζεται ως «Η λίμνη με τους βατράχους», από τους βατράχους που πλημμύριζαν τις φυτείες ζαχαροκάλαμου της περιοχής. Βλέπετε, εδώ και δεκαετίες, η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου για παραγωγή ζάχαρης αποτελούσε αρκετά προσοδοφόρο εθνικό έσοδο και η έκταση που χρησιμοποιείται στο Μεξικό είναι ακόμη και σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας, πίσω από αυτήν της καλλιέργειας του καλαμποκιού.

Francisco Alcaraz

Ο Francisco Alcaraz γεννήθηκε το 1946 και ανθρώθηκε τη δεκαετία του ’60, έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα του που εργαζόταν ως μηχανικός σε εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης. Αναπόφευκτα, το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, κι έτσι ο νεαρός Francisco σπούδασε χημικός μηχανικός, με ειδίκευση στην παραγωγή ζάχαρης και σκοπό να απασχοληθεί κι αυτός σε κάποιο από αυτά τα εργοστάσια.

Η πρώτη χρονιά του Francisco στο πανεπιστήμιο της Γουαδαλαχάρα συνέπεσε χρονικά με τη δημιουργία της κατηγορίας τεκίλας mixto: Η ζήτηση της τεκίλας από τις ΗΠΑ είχε αυξηθεί τόσο, ώστε επετράπη η χρήση και εναλλακτικών πρώτων υλών για την παραγωγή της, ως υλικό ανάμειξης μαζί με απόσταγμα μπλε αγαύης. Αυτό ξεκίνησε σε επιτρεπόμενο ποσοστό 30% και έφθασε, λίγα χρόνια αργότερα, στο 49%.

Η γνώση που απέκτησε ο νεαρός Μεξικανός στην παραγωγή ζάχαρης και η ζήτηση που δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια για επαγγελματίες με αυτό το αντικείμενο -αφού το ζαχαροκάλαμο ήταν η βασική εναλλακτική πρώτη ύλη για την παραγωγή τεκίλας- έδωσε στον Francisco την πρώτη του δουλειά, αυτή του επιθεωρητή των αποστακτηρίων , σχετικά με το αν συμμορφώνονται ή όχι στους νέους αυτούς νόμους του μεξικανικού κράτους.

Francisco Alcaraz

Photo by https://hauteliving.com/

Η εμπειρία που απέκτησε επιβλέποντας και αντλώντας εμπειρίες από όλα τα αποστακτήρια, σε συνδυασμό με τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν τα εργοστάσια ζάχαρης -που του ήταν ήδη γνωστές- καθώς και η αναπτυσσόμενη βιομηχανία της τεκίλας, του επέτρεψαν να δημιουργήσει ένα σπουδαίο όνομα στο Μεξικό. Η συνεργασία του μάλιστα με την τεκίλα Siete Leguas, η οποία εκείνη την εποχή ενσωμάτωσε τη γραμμή άλεσης με κυλίνδρους βιομηχανικού τύπου (roller mill), δημιουργώντας μια σωστή ισορροπία ανάμεσα σε αυτήν και στην παραδοσιακή άλεση με πετρόμυλο (tahona), προκειμένου να γίνει πιο αποδοτική η παραγωγή, απεδείχθη άκρως σημαντική.

Εκεί τον ανακάλυψε ο John Paul DeJoria (δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της εταιρείας Paul Mitchell) και ο φίλος του, Martin Crowley και του ζήτησαν να φτιάξει ένα brand τεκίλας, με την αίσθηση πως μπορεί να έχει εμπορική επιτυχία. Όπερ και εγένετο! Η τεκίλα Patron με τον Francisco Alcaraz στο τιμόνι της παραγωγής δημιουργήθηκε το 1989 και τα πρώτα χρόνια παραγόταν στις εγκαταστάσεις της Siete Leguas, για να δημιουργήσει το 2002 το δικό της, ιδιόκτητο αποστακτήριο.

Η Patron θεωρείται η πρώτη ultra premium τεκίλα, με ισχυρό τμήμα μάρκετινγκ και γενικό πλασάρισμα στην αγορά που θυμίζει premium βότκες, διατηρώντας παρόλα αυτά αναλλοίωτη την ποιότητα και το προφίλ γεύσης της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, παρόλο που κατάφερε από την αρχική παραγωγή 12,000 φιαλών το 1989, να φθάσει σήμερα, τριάντα χρόνια αργότερα, τα 2.8 εκατομμύρια 9λιτρα κιβώτια, η παραγωγή της παραμένει αρτιζάνικη, απασχολώντας στις εγκαταστάσεις της περισσότερους από 1,800 υπαλλήλους. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ο Francisco Alcaraz ουδέποτε επιχείρησε να μετατρέψει τον τρόπο παραγωγής, αντικαθιστώντας τους μικρούς αποστακτήρες με μεγαλύτερους, παρά τους αντέγραψε, πολλαπλασιάζοντάς τους. Τον Ιανουάριο του 2018 η Patron εξαγοράστηκε από την Bacardi για το αστρονομικό ποσό των 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

We would not be where we are today without Francisco Alcaraz. We continue his legacy by welcoming David Rodriguez as our new Master Distiller. Francisco, thank you for more than 30 years together. #MoreThanTequila

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patrón Tequila (@patron) στις

Λίγες μέρες πριν, ο Francisco Alcaraz, μετά από ένα τεράστιο έργο ζωής με την βιομηχανία της τεκίλας και την εταιρεία Patron, ανακοίνωσε πως συνταξιοδοτείται, περνώντας την τύχη και το τιμόνι της παραγωγής στον επί 18 χρόνια βοηθό του, David Rodriguez.

Βαρύ φορτίο και κληρονομιά. Του ευχόμαστε καλή τύχη!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Francisco Alcaraz: Το «αφεντικό» της τεκίλας Patron συνταξιοδοτείται!"

Inspiring Duders, News

Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2020