previous
next

Gardina: Γεύσεις και αρώματα από τον κήπο του Κατώγι Αβέρωφ

Reviews

Ένα ολοκαίνουριο προϊόν, στη ζόρικη κατηγορία των αποσταγμάτων οίνων, που στην Ελλάδα δύσκολα φτιάχνονται, με εκπληκτικό κόνσεπτ, εντυπωσιακό branding και παρουσίαση, αλλά και ουσία, από το κραταιό Κατώγι Αβέρωφ με έδρα το πολύ αγαπημένο μου Μέτσοβο, μόλις κυκλοφόρησε και μου έκλεψε την καρδιά.Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το Gardina απόσταγμα οίνου, να το μελετήσω και να γράψω για αυτό.

Από τη φύση και το περιβάλλον, εμπνέεται το Gardina, αλλά και τη βλάχικη παράδοση ενός από τα τελευταία βλαχοχώρια της Ελλάδος, όπου κατοικούν ακόμη βλαχόφωνοι πληθυσμοί, το Μέτσοβο. Gardina στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «Κήπος» και όχι τυχαία, καθώς οι εμπνευστές του αρτιζάνικου αυτού αποστάγματος οίνου πιστεύουν πως σε αυτό αντικατοπτρίζεται η βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος της μαγευτικής αυτής ορεινής τοποθεσίας.

Gardina

Τέσσερεις ξεχασμένες, γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού επιστρατεύτηκαν για την παραγωγή του. Οι ερυθρές Γκουντάμπα και Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου, μαζί με τις λευκές Βλαχαβόνα -κλώνος της Ντεμπίνας– και Πυκνοάσσα, που καλλιεργούνται παρέα με την άγρια φύση στα ψηλαλώνια της οροσειράς της Πίνδου και έχουν μάθει να ζουν αρμονικά και εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα σημείων που ξεπερνούν τα χίλια μέτρα υψόμετρο, τρυγούνται χειρωνακτικά και ζυμώνονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με γηγενείς ζύμες.

Για έξι μήνες παραμένει ο ζυμωμένος πολτός σε ψυχώμενες δεξαμενές και σε αδρανή ατμόσφαιρα, μέχρι να αποσταχθεί σε κλασματική στήλη, διαχωρίζοντας την καρδιά του αποστάγματος από τις κεφαλές και τις ουρές. Μετά την απόσταξη στους 78% αλκοολικούς βαθμούς, το απόσταγμα αραιώνεται με νερό από αντίστροφη όσμωση και μεταφέρεται εκ νέου σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου παραμένει για έξι ακόμη μήνες, παρουσία οξυγόνου αυτή τη φορά.

Gardina

Στο ποτήρι είναι εμφανής ο όγκος του αποστάγματος στα δάκρυα, τα οποία, αν και νεαρό, είναι δραστήρια και στιβαρά. Έντονα μυρωδάτο, την ώρα που γράφονται ετούτες οι αράδες μυρίζω το ποτήρι που βρίσκεται σε 40 τουλάχιστον εκατοστά απόσταση, στην άκρη του γραφείου μου, ευωδιάζοντας το δωμάτιο. Φρούτο, άνθη, μπαχαρικά, βότανα και κάποια δευτερογενή αρώματα, συνθέτουν το πολύπλοκο προφίλ αρωμάτων του.

Αντιλαμβάνομαι αρώματα από λάιμ, βύσσινο, αποξηραμένο βερίκοκο και λίτσι. Στα των λουλουδιών, αν συγκεντρωθείτε, θα «πιάσετε» αυτά της γαρδένιας, του αγριογαρύφαλλου και αγιόκλημα. Το σύνθετο αρωματικό προφίλ συμπληρώνεται με βοτανικά αρώματα από σαφράν, μάραθο και χαμομήλι, ενώ θα συναντήσετε και αρωματικές νότες από γλυκόριζα και φρυγανισμένο ψωμί.

Ο βοτανικός, κυρίως, χαρακτήρας του αποστάγματος επιβεβαιώνεται και στο στόμα. Κάνει γερό μπάσιμο στο στόμα, εμφανίζεται συμπυκνωμένο και με μεταξένια υφή, ξηρή αίσθηση και μέτριας διάρκειας επίγευση. Ανάλαφρο στον ουρανίσκο, τον χαϊδεύει και φεύγει, αλλά δεν εξαφανίζεται, καθώς αφήνει παρακαταθήκη αξιομνημόνευτες αναμνήσεις. Και τι δε θα ‘δινα να το δοκιμάσω στον τόπο παραγωγής του, στην κρύα, μετσοβίτικη φύση, με την ελπίδα να εμφανιστεί κάποια από τις πανέμορφες αρκούδες της για να το απολαύσουμε παρέα.

Gardina

Την 500ml φιάλη και το χαρτονένιο κουτί της κοσμεί μια πολύχρωμη αναπαράσταση του «κήπου» του Κατώγι Αβέρωφ, της φύση στο Μέτσοβο, όπως φυσικά και της αρκούδας, όλα σε ένα πολύ όμορφο, ανιμιστικής τεχνοτροπίας σχεδιασμό -στο κουτί και με ανάγλυφες λεπτομέρειες. Εξαιρετικό branding, ανάλογο της ποιότητας του ίδιου του αποστάγματος.

Το Gardina αποτελεί καταπίστευμα του Δημήτρη Ζιάννη, επικεφαλής οινολόγου-αποσταγματοποιού του κτήματος, αλλά και του Κατώγι Αβέρωφ, σπουδαία παρακαταθήκη της μετσοβίτικης βιοποικιλότητας και της αρτιζάνικης παραγωγής στη σύγχρονη ποτοποιία. Κι όπως όλα τα εξαιρετικά προϊόντα, δεν προορίζεται για μαζική παραγωγή και κατανάλωση, μερικές εκατοντάδες φιάλες εμφιαλώθηκαν. Αξίζει και με το παραπάνω μια θέση στη συλλογή σας, σίγουρα μία και στο τραπέζι σας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Gardina: Γεύσεις και αρώματα από τον κήπο του Κατώγι Αβέρωφ"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 13/01/2024