previous
next

Έφυγε από τη ζωή ο Gary Regan

News

Η σημαντικότερη και πιο εμβληματική προσωπικότητα στην σύγχρονη εποχή των μπαρ δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ο Gary Regan ή gaz, όπως του άρεσε να τον αποκαλούν τα τελευταία χρόνια, αφού αναγέννησε την έννοια των μπαρ και της εξυπηρέτησης επαναπροσδιορίζοντάς τις με πολυάριθμους τρόπους και αφού πάλεψε με τον καρκίνο, νικήθηκε λίγες μέρες πριν, φεύγοντας από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου, έπειτα από επιπλοκές που του δημιούργησε πνευμονία.

Πολύ άβολα αισθάνομαι γράφοντας ετούτες τις γραμμές. Δεν έχω συνηθίσει να γράφω νεκρολογίες, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τον σημαντικότερο ίσως άνθρωπο στο χώρο για τον οποίο γράφω τα τελευταία οκτώ χρόνια. Θεωρώ τη συμβολή του Gary Regan ως το σημαντικότερο κεφάλαιο στα χρόνια που διανύουμε, στα χρόνια που το επάγγελμα του μπαρτέντερ και ο κόσμος των μπαρ βίωσαν μία εξ ολοκλήρου αναδιαμόρφωση και αναγέννηση.

Gary Regan

Η ιστορία του Gary Regan

Ο Gary Regan προερχόταν από μία βρετανική οικογένεια που ασχολείτο με το χώρο της εστίασης ως μέσο βιοπορισμού. Ξεκίνησε πολύ μικρός να εργάζεται κι αυτός σε μία από αυτές και πιο συγκεκριμένα στην παμπ Prince Rupert στο Μπόλτον. Τη δεκαετία του ‘60 λαμβάνει εκπαίδευση ως σεφ και ανοίγει με την πρώτη του σύζυγο το μπιστρό Antiquate. Λίγα χρόνια αργότερα χωρίζει και στα 22 του αναχωρεί για τις ΗΠΑ.

Εκεί ξεκινά να αναρριχάται στην ιεραρχία των θέσεων σε διάφορες παμπ και εστιατόρια: μπαρτέντερ, restaurant manager και bar manager. Το μπαρ όμως που –σύμφωνα με τα λεγόμενα του- θα του αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε το χώρο είναι το North Star Pub. Εκεί θα βιώσει τη σημασία του storytelling ως απαραίτητο στοιχείο των μπαρτέντερ, καθώς και αυτήν της ουσιαστικής επαφής με τον καλεσμένο του εκάστοτε μπαρ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Gary Regan ξεκινά να αποτυπώνει τις σκέψεις του στο χαρτί βιβλίων και περιοδικών. Γράφει για το Wine Enthusiast, το Malt Advocate και το Cheers, αλλά γίνεται γνωστός από τη στήλη του The Cocktailian στην San Francisco Chronicle.

Gary Regan

Το 1991 δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο, το The Bartender’s Bible. Ακολουθούν περισσότερες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και επανεκδόσεις κλασικών, αλλά γίνεται γνωστός σε όλον τον κόσμο με το Magnum Opus του, το The Joy of Mixology, ένα από τα πρώτα βιβλία που κρατούσα στο προσκεφάλι μου ως μπαρτέντερ.

Το 2003 γίνεται η πρώτη διάγνωση καρκίνου στη γλώσσα και μαζί με αυτήν συμβαίνει στον Gary Regan ένα είδος πνευματικής αφύπνισης το οποίο μετουσιώνεται σε σκέψεις επί διαδικτυακού «χάρτου». Το ‘’mindful bartending’’ απετέλεσε το προσωπικό, βιωματικό του μάντρα και πλημμύρισε τα newsletter που ο μεγάλος αναμορφωτής του χώρου έστελνε σε χιλιάδες ανήσυχους μπαρτέντερ ανά τον κόσμο.

"Το 2003 γίνεται η πρώτη διάγνωση καρκίνου στη γλώσσα και μαζί με αυτήν συμβαίνει στον Gary Regan ένα είδος πνευματικής αφύπνισης το οποίο μετουσιώνεται σε σκέψεις επί διαδικτυακού «χάρτου»."

Ήταν η εποχή που ο Gary Regan άλλαξε το όνομα του σε gaz, ξεκίνησε να διακοσμεί το δεξί του μάτι με eyeliner -για να υπενθυμίζει στους μπαρτέντερ πως η οπτική επαφή με τους καλεσμένους τους είναι υψίστης σημασίας- και που ξεκίνησε να μιλά για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η επαφή στην προσπάθεια να αλλάξει ο κόσμος: «Αν ένας μπαρτέντερ μπορεί να κάνει ένα βράδυ δέκα ανθρώπους πιο χαρούμενους, σκεφτείτε τι επίδραση μπορεί να έχουν δέκα εκατομμύρια συνάδελφοι του σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Gary Regan

"Ο Gary Regan ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς επαγγελματίες στην παγκόσμια κοινότητα του μπαρ και ένας από τους πρώτους από αυτούς που την γαλούχησαν που πλέον δεν είναι πια κοντά μας."

Τελευταία highlight της καριέρας του αποτέλεσαν τα θεματικά γκεστ στο νεοϋορκέζικο μπαρ Dead Rabbit, όπου σέρβιρε Negroni ανακατεύοντας τα με το δάκτυλο, ένα ακόμα από τα μικρά αυτά στοιχεία που τον έκαναν ακόμα πιο γνωστό και που ο ίδιος χιουμοριστικά εξηγούσε πως ικανοποιούσαν την «ανάγκη του για προσοχή».

Ο Gary Regan ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς επαγγελματίες στην παγκόσμια κοινότητα του μπαρ και ένας από τους πρώτους από αυτούς που την γαλούχησαν που πλέον δεν είναι πια κοντά μας.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Έφυγε από τη ζωή ο Gary Regan"

News

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2019