previous
next

Το αψέντι σε οργανοληπτική γευσιγνωσία στο Peek a Bloom – Μέρος 1ο

Articles, Reviews

Όταν ο Νικόλας Μοσχονάς με ενημέρωσε πως στο Peek a Bloom, στο οποίο διατηρεί την επιμέλεια των ποτών και του bar concept, θα εστιάσουν στο αψέντι, δημιουργώντας έτσι μία άτυπη Absinthe Embassy, αμέσως σάστισα και τον κοίταξα περίεργα και με επιφύλαξη. Αρκετούς μήνες μετά, το Peek a Bloom, εκτός από τη φήμη για τον εξαιρετικό καφέ που σερβίρει, έχει καταφέρει να αποκτήσει συγκεκριμένη αντίστοιχη ταυτότητα ως εξειδικευμένος χώρος, εκπαιδεύοντας καθημερινά τους ουρανίσκους της πρωτεύουσας στις γευστικές απολαύσεις και στο τελετουργικό της Πράσινης Νεράιδας.

 

"Το Peek a Bloom και ο Νικόλας Μοσχονάς αποφάσισαν να αφιερώσουν χώρο, χρόνο και δημιουργικότητα στο αψέντι, φτιάχνοντας έτσι μία άτυπη Absinthe Embassy στο κέντρο της Αθήνας."

 

Αξίζει να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο στην ιστορία, τον τρόπο παραγωγής και τις διαφορετικές κατηγορίες του αψεντιού, και υποσχόμαστε να το κάνουμε σύντομα, παρόλα αυτά, αποφασίσαμε αρχικά να σας παρουσιάσουμε, σε δύο μέρη, τη συγκριτική γευσιγνωσία από αψέντια που πραγματοποιήσαμε στο Peek a Bloom, με καθοδηγητή το Νικόλα Μοσχονά. Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να σας παρασύρουμε κι εσάς για μία επίσκεψη στο όμορφο μπαρ του κέντρου της Αθήνας, ώστε να μυηθείτε στο ποτό-που-μοιάζει-με-ούζο, το θρυλικό αψέντι.

 

Ιδού λοιπόν τα έξι πρώτα αψέντια που δοκιμάσαμε:

 

Αψέντι François Guy

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Pierre Guy

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 45%

Συσκευασία: 500 ml

 

αψέντι, absinthe, Peek a Bloom

 

Περιγραφή:

Απαλό χρυσό χρώμα. Στη μύτη αντιληφθήκαμε έντονα αρώματα γλυκόριζας και αστεροειδούς γλυκάνισου. Μετά την προσθήκη νερού σε αντιστοιχία 1:1, το αρωματικό του προφίλ έγινε πιο πολύπλοκο, με αρώματα καμένης ζάχαρης, butterscotch και ευκάλυπτου, ενώ επανερχόμενοι μετά από ώρα ξανά στο ποτήρι μας, διακρίναμε και πολύ όμορφες νότες από κακάο.

 

 

"Το αψέντι François Guy εμφανίζεται αρκετά ισορροπημένο και σίγουρα ενδιαφέρον, πολύπλοκο στη μύτη και στο στόμα."

 

Στο στόμα παρουσιάστηκε τανικό, ελαιώδες, βουτυρένιο και αρκετά ανισούχο. Ελαφρώς πικρό στην επίγευση, όπως πρέπει δηλαδή να είναι τα ποτά της κατηγορίας, με τον άψινθο να ξεπροβάλλει μετά τα πρώτα 5-6 δευτερόλεπτα κατάποσης. Αρκετά ισορροπημένο.

 

Βαθμολογία Νικόλα Μοσχονά: 80/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 82/100

 

 

Αψέντι Versinthe

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Liquoristerie de Provence

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 45%

Συσκευασία: 700 ml

 

αψέντι, absinthe, Peek a Bloom

 

Περιγραφή:

Ένα αψέντι με πολύ διαφορετικό χρώμα, θολό και σκούρο μελί, άλλαξε άρδην την αντίληψη μου για την κατηγορία. Στη μύτη θα λάβετε αρώματα μαύρου τσαγιού, ευκάλυπτου και φρέσκου άψινθου, ενώ το περιτριγυρίζουν και κάποιες γήινες και ξυλώδεις νότες. Μετά το νέρωμα σε αντιστοιχία 1:1, αντιληφθήκαμε έντονες νότες από μάραθο και ανθικές χαμομηλιού.

 

"Το αψέντι Versinthe έχει ένα πολύ διαφορετικό χρώμα, θολό σκούρο μελί, και άλλαξε άρδην την αντίληψη μου για τα αψέντια."

 

Στο στόμα το αλκοόλ ήταν ελαφρώς ενοχλητικό, παρόλο που προσπαθεί να το ισορροπήσει η καταφανώς μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από το προηγούμενο. Όμως το σύνολο δεν παρουσιάζεται ισορροπημένο, το κυρίως απόσταγμα παρουσιάζεται ξηρό και τανικό, με ενοχλητικό το αλκοόλ του, ενώ η ζάχαρη φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να ενσωματωθεί, εμφανίζεται στην αρχή και μετά εξαφανίζεται. Επίγευση υγρού, τανικού ξύλου και «συμπυκνωμένο» γευστικά και αρωματικά.

 

Βαθμολογία Νικόλα Μοσχονά: 78/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 75/100     

 

 

Αψέντι Kübler

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Blackmint Distillery

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ελβετία

Αλκοολικοί βαθμοί: 53%

Συσκευασία: 1 lt

 

αψέντι, absinthe, Peek a Bloom

 

Το μοναδικό εντελώς διάφανο αψέντι της δοκιμής και το πρώτο από την αυθεντική πατρίδα του αψεντιού, την Ελβετία. Έντονα φυτικό, με αρώματα γρασιδιού, μάραθου άνηθου, αλλά και σταφυλιού. Και δεν είναι τυχαίο, αφού η βάση αυτού του αψεντιού είναι το σταφύλι!

 

"Στο στόμα το αψέντι Kübler είναι ξηρό, με φρέσκια αίσθηση μέντας, ενώ έχει υπέροχη ισορροπία, ειδικά μετά την προσθήκη νερού."

 

Δεν ξέρουμε αν ο Jimmy Hendrix είχε στο μυαλό του το εν λόγω αψέντι όταν έγραψε το Purple Haze, αλλά το Kübler μετά το νέρωμα απέκτησε ένα υπέροχο «γαλάκτωμα» με μοβ-μπλε ανταύγειες και τα φυτικά του αρώματα ενισχύθηκαν, ενώ προστέθηκαν και κάποια υποτονικά ανθικά! Στο στόμα το Kübler είναι ξηρό, με μια φρέσκια αίσθηση μέντας, που συμπληρώνεται από φρέσκο κόλιαδρο. Υπέροχη ισορροπία, ειδικά μετά την προσθήκη νερού.

 

Βαθμολογία Νικόλα Μοσχονά: 82/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 86/100   

 

 

Αψέντι Absente

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Distillerie de Provence

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 55%

Συσκευασία: 700 ml

 

αψέντι, absinthe, Peek a Bloom

 

Πράσινο ανοικτό χρώμα. Στη μύτη παρουσιάζεται με χαμηλή πολυπλοκότητα και αρώματα πεύκου και λάστιχου. Το αλκοόλ κάνει έντονη την παρουσία του από την πρώτη στιγμή. Μετά την προσθήκη νερού σε αναλογία 1:1, εμφανίζονται κάποια «πράσινα» αρώματα από μαϊντανό και φρέσκο κόλιανδρο.

 

"Στο στόμα το αψέντι Absente είναι αρκετά γλυκό και καραμελένιο, έχοντας μια «ψωμένια» αίσθηση γλυκού μπριός, ενώ απουσιάζει ακόμα και η παραμικρή υπόνοια πίκρας."

 

Στο στόμα το Absente είναι αρκετά γλυκό και καραμελένιο, έχοντας μια «ψωμένια» αίσθηση γλυκού μπριός, ενώ απουσιάζει ακόμα και η παραμικρή υπόνοια πίκρας. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο αψέντι δεν παρασκευάζεται με την παραδοσιακή ποικιλία άψινθου, την Artemisia absinthium, αλλά με την Artemisia abrotanum.

 

Βαθμολογία Νικόλα Μοσχονά: 71/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 72/100   

 

 

Αψέντι Mansinthe

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Mansinthe

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Ελβετία

Αλκοολικοί βαθμοί: 66,6%

Συσκευασία: 700 ml

 

αψέντι, absinthe, Peek a Bloom

 

Χλωμό πρασινοκίτρινο χρώμα. Το αψέντι που δημιούργησε και εμφιάλωσε ο Μέριλιν Μάνσον στους 66,6% αλκοολικούς βαθμούς(!) διαθέτει υψηλότατη αρωματική πολυπλοκότητα με βοτανικό και ξυλώδη χαρακτήρα. Αρώματα λεβάντας, ευκαλύπτου, φασκόμηλου, χαμομηλιού και τσαγιού του βουνού, συνδυάζονται αρμονικά με έντονα αρώματα καραμέλας, βανίλιας και γλυκόριζας.

 

"Το αψέντι Mansinthe δημιουργήθηκε από τον Μέριλιν Μάνσον στους 66,6% αλκοολικούς βαθμούς και διαθέτει υψηλότατη αρωματική πολυπλοκότητα με βοτανικό και ξυλώδη χαρακτήρα."

 

Μετά το νέρωμα, το ξύλο στη μύτη γίνεται πιο έντονο, ενώ τα βοτανικά παίρνουν το χαρακτήρα του μελισσόχορτου. Στο στόμα παρουσιάζεται φυτικό και βοτανικό, με απόλυτη ισορροπία, παρόλο το υψηλό ποσοστό αλκοόλ. Ένα αψέντι-κόσμημα για την κάβα σας.

 

Βαθμολογία Νικόλα Μοσχονά: 85/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 85/100

 

 

Αψέντι Grande Absente

Παραγωγός/Ιδιοκτήτης: Distillerie de Provence

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: Γαλλία

Αλκοολικοί βαθμοί: 69%

Συσκευασία: 700 ml

 

αψέντι, absinthe, Peek a Bloom

 

Η ενισχυμένη έκδοση του Absente που αναφέρεται πιο πάνω, κυκλοφορεί σε παρόμοιο πράσινο χρώμα και δυστυχώς παρόμοια, χαμηλή πολυπλοκότητα. Στη μύτη διακρίναμε αρώματα σαπουνιού και ελάχιστα βοτανικά στοιχεία. Στο στόμα παρουσιάστηκε ελαφρώς γλυκό και λίγο πιο ανισούχο. Διακριτικά έκανε την εμφάνιση του και ο μάραθος, όμως τελικά και στη γεύση είναι αρκετά μονοδιάστατο.

 

Βαθμολογία Νικόλα Μοσχονά: 70/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 73/100

 

Συνεχίζεται…

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Το αψέντι σε οργανοληπτική γευσιγνωσία στο Peek a Bloom – Μέρος 1ο"

Articles, Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2018