previous
next

Gordon and MacPhail: ας μείνει, τουλάχιστον, στην οικογένεια

Articles, Guests

*του Γιάννη Αικατερινίδη

Όταν το 1895, ένα μικρό παντοπωλείο, άνοιγε τις πόρτες του στην μικρή πόλη Elgin στα Highlands της Σκωτίας, κανείς δεν περίμενε πως κάποια στιγμή αυτό το παντοπωλείο θα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμφιαλωτές ουίσκι στον κόσμο. Σήμερα, 125 χρόνια μετά, η Gordon and MacPhail θεωρείται συνώνυμο, πρωτοπορίας, σταθερής ποιότητας και αξιοπιστίας.

Η ιστορία της Gordon and MacPhail

Το παντοπωλείο -ιδιοκτησία του James Gordon και John Alexander MacPhail– τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, εμπορεύονταν αγαθά απ’ όλο το κόσμο, μεταξύ άλλων, κρασί και τσάι. Μέσα σε ένα χρόνο από την ίδρυση της επιχείρησης, εντάσσεται στο δυναμικό της ο νεαρός τότε John Urquhart. Η επαγγελματική τους ενασχόληση με τη γεύση εν γένει, τους οδήγησε προς την αναζήτηση και τον εμπλουτισμό της ήδη πλούσιας συλλογής αποσταγμάτων που διέθεταν από την περιοχή.

Gordon and MacPhail

Το να προσφέρουν τα παντοπωλεία εκείνης της εποχής ουίσκι και να δημιουργούν τα δικά τους blends ήταν κάτι το σύνηθες, όμως ο James Gordon είχε ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και αυτό δεν ήταν άλλο από την γνώση. Είναι κοινό μυστικό ότι ο ίδιος είχε ήδη γνώσεις στην επιλογή και ανάμιξη τσαγιού, κρασιού και ουίσκι, προτού καν ξεκινήσει την επιχείρηση. Έτσι, ήταν και ο κύριος υπεύθυνος για την επιλογή των βαρελιών από τα τοπικά αποστακτήρια που θα αγόραζε το  παντοπωλείο για να τα μεταπουλήσει στη τοπική κοινωνία. Δίπλα του είχε το νεαρό τότε υπάλληλο John Urquhart, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρων για τη δουλεία και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στη μετέπειτα προσπάθεια της εταιρείας να εδραιωθεί στο χώρο του ουίσκι.

Ο John Urquhart γρήγορα αναδείχτηκε στον πολύτιμο συνεργάτη που έψαχναν, στην επιλογή, αγορά και παλαίωση των αποσταγμάτων και το 1915 έγινε ιδιοκτήτης της εταιρείας. Στη μεγάλη του καριέρα ανέπτυξε ιδιότητες ως master of malts στην παλαίωση whisky, μια δεξιότητα που πέρασε στον γιό του George, ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία το 1933 και αφιέρωσε επίσης τη ζωή του στην εμβάθυνση των γνώσεων του γύρω από το ουίσκι. Εκείνος με τη σειρά του μετάδωσε το πάθος του στις επόμενες γενιές της οικογένειάς του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, μέσα στις δύσκολες εποχές από τα τέλη του 1930 μέχρι και το 1945, με τα περισσότερα αποστακτήρια να έχουν μειώσει ή και σταματήσει την παραγωγή τους λόγω της έλλειψης κριθαριού, εξαιτίας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Gordon and MacPhail όχι μόνο κατάφερε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση αλλά έκανε και εξαγωγές στης Ηνωμένες Πολιτείες!

Gordon and MacPhail

Ο George Urquhart περιγράφεται από πολλούς ως πρωτοπόρος και θεωρείται εμπνευστής και  πνευματικός πατέρας της σειράς Connoisseurs’ Choice. Ο George Urquhart ανέλαβε και επίσημα τα ηνία της εταιρείας το 1956 και πραγματικά απογείωσε το brand δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές σε Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία.

Ο John -και μετέπειτα ο George- ήταν οραματιστές και κατάφεραν να χτίσουν μακροπρόθεσμα μία αυτοκρατορία που δεν έφυγε ποτέ από την οικογένεια Urquhart. Κατάλαβαν από νωρίς ότι το παν στο ουίσκι είναι το γευστικό ταξίδι και, σε συνδυασμό με την εμμονή τους στην ποιότητα των βαρελιών, χάρισαν όλα αυτά τα χρόνια στους φίλους του βασιλιά των αποσταγμάτων μεγάλες συγκινήσεις. Όμως το όνειρο του John Urquhart και των επόμενων γενεών της οικογένειας πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά το 1993 όταν η εταιρεία αγόρασε το αποστακτήριο Benromach στο Forres από την United Distillers, 19 χιλιόμετρα από τα σκαλιά του μικρού εμπορικού μαγαζιού στο Elgin. To αποστακτήριο απέκτησε καινούργιο εξοπλισμό πριν ανοίξει επισήμως τις πόρτες του το 1998. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια και τη κορδέλα έκοψε o ίδιος ο Πρίγκιπας Κάρολος. Γιατί μπορεί το ουίσκι να πρόκειται για το ποτό των αγροτών, σύμφωνα με το Sam Simmons της Scotch Malt Whisky Society, όμως ποτέ δεν άφηνε ασυγκίνητους και τους βασιλιάδες. Το 2014 μάλιστα το Benromach 10 ετών κέρδισε το τίτλο του “Best Speyside Single Malt – 12 Years and Under” στα World Whisky Awards 2014.

Η Gordon and MacPhail σήμερα

Η Gordon and MacPhail αποτελεί τον ορισμό της οικογενειακής επιχείρησης. Η αφοσίωση των μελών και των διαδόχων της στις βασικές αρχές και τη στρατηγική που οραματίστηκε ο ιδρυτής της, προσδίδει όλα αυτά τα χρόνια ένα σταθερό καθοδηγητικό πλαίσιο. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εμποτίζονται με την οικογενειακή κουλτούρα, τη φιλοσοφία τις ιδιαίτερες αξίες και τα ήθη που έχουν διαμορφωθεί. Οι οικογενειακές αξίες κυριαρχούν και μεταφέρονται όχι μόνο από γενιά σε γενιά αλλά και στο προσωπικό, που έως το 1991 ξεπερνούσε τα 100 άτομα.

Gordon and MacPhail

Από τη μέρα που ιδρύθηκε η Gordon and MacPhail, οι Urquharts συνέχισαν να χτίζουν σχέσεις με τα σκωτσέζικα αποστακτήρια, αγοράζοντας νέα αποστάγματα και εμβαθύνοντας τις γνώσεις τους σχετικά με το πως διαφορετικά στιλ αποσταγμάτων ωριμάζουν σε διαφορετικά βαρέλια.

Όπως εύστοχα έχει πει και ο Βρετανός οικονομολόγος John Kay:

"Η επιτυχία σε μια επιχείρηση προκύπτει όχι κάνοντας ό,τι κάνουν οι άλλοι καλά, αλλά κάνοντας κάτι που οι άλλοι είτε δεν μπορούν να κάνουν καθόλου είτε δεν μπορούν να κάνουν καλά."

Σήμερα, η Gordon and MacPhail βρίσκεται ανάμεσα στις πιο διάσημες και αξιοσέβαστες εταιρείες στο χώρο της παλαίωσης αποσταγμάτων. Το να διαχειριστεί ένας ανεξάρτητος εμφιαλωτής τέτοιο όγκο  βαρελιών είναι κάτι σύνθετο και, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο.

"Κάπως έτσι ένα παντοπωλείο σε μια μικρή πόλη στα Highlands της Σκωτίας κατάφερε να κατακτήσει το κόσμο!"

Gordon and MacPhail

Η Gordon and MacPhail έχει τελειοποιήσει την εξειδίκευσή της εδώ και 4 γενιές και αυτή η εμπειρία, όπως επίσης και το στοκ των βαρελιών, αποτελεί αδιαμφισβήτητα καθαρό χρυσάφι στα χέρια της τωρινής διοίκησης. Η εταιρεία είναι γνωστή για τη κυκλοφορία σπάνιων και παλαιών αποσταγμάτων. Το 2018, κυκλοφόρησε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις μεταξύ άλλων και τα Longmorn 1961 Twins που επιλέχθηκαν για εμφιάλωση από τους δίδυμους αδελφούς της οικογένειας, Stuart και Richard Urquhart, manager της Gordon and MacPhail. Οι συγκεκριμένες φιάλες, ήταν τα παλαιότερα Longmorn που έχουν εμφιαλωθεί και οι τιμές τους κυμαίνονταν γύρω στις € 34.000 το σετ!

Όμως, το παράδειγμα του Longmorn δεν είναι το μόνο…

Η εταιρεία συνέχισε να ξεπερνά τα όρια της και δεν άργησε να δώσει στους φίλους του ουίσκι με παχύ πορτοφόλι άλλες δύο εμφιαλώσεις που μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν. Κάτω από την ετικέτα “Private Collection’’, τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019, κυκλοφόρησαν τα εμβληματικά Caol Ila 50 ετών, Glenlivet 64 ετών και Glen Grant 70 ετών. Όταν βγήκαν οι συγκεκριμένες ετικέτες στην αγορά, ο Steven Ranking, διευθυντής φήμης (Director of Prestige) της εταιρείας δήλωσε:

«H συλλογή Private Collection δίνει στους γευσιγνώστες, στους φίλους αλλά και στους συλλέκτες την δυνατότητα να απολαύσουν κάποια από τα παλαιότερα και σπανιότερα single malt στον κόσμο. Αυτές οι εξωπραγματικές εμφιαλώσεις επισημαίνουν την εξειδίκευση και αφοσίωση της οικογένειας η οποία ασχολείται με το single malt ουίσκι για περισσότερα από 123 χρόνια. Χάρη στο όραμα των προγόνων μας διαθέτουμε σήμερα μια από τις εκτενέστερες συλλογές single malt whisky παγκοσμίως με αποστάγματα από  περισσότερα από 100 αποστακτήρια της Σκωτίας».   

"Και αν νομίζετε πως η σειρά ‘’Private Collection’’ είναι η πιο εντυπωσιακή σειρά της Gordon and MacPhail κάνετε μεγάλο λάθος."

To 2010 ανακοίνωσαν την εμφιάλωση ενός Mortlach που υπάγεται στη σειρά ‘’Generations’’, το οποίο μπήκε στο βαρέλι την 15η Οκτωβρίου του 1938 και ήταν ένα από τα βαρέλια που είχε αγοράσει ο ίδιος ο John Urquhart. Εμφιαλώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2008 και κυκλοφόρησαν 54 full-size φιάλες και 162 20cl φιαλίδια. Αυτό το 70 ετών ουίσκι κυκλοφόρησε την εβδομηκοστή μέρα του έτους 2010 για τον εορτασμό του Edinburgh Castle υπό τον ήχο της παραδοσιακής σκωτσέζικης γκάιντας και συνοδευόμενο από τη φρουρά των Highlands. To κόστος για να αποκτήσει κάποιος μια φιάλη ήταν £10,000 για το κανονικό μέγεθος και and £2,500 για τα 20cl. O managing director, Michael Urquhart προσπάθησε να περιγράψει τη στιγμή λέγοντας απλά: «Πιστεύουμε, ότι το Mortlach 70 ετών είναι ένα ουίσκι που απλά δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο άλλο…»

Gordon and MacPhail

Στην ίδια σειρά, κυκλοφόρησε επίσης ένα Glenlivet 70 ετών το 2011 για το Edinburgh Castle και ένα το 2012, αποκλειστικά για το αεροδρόμιο του Βανκούβερ, μέχρι την 1η Νοεμβρίου, από το ίδιο βαρέλι #339 ενώ η τελευταία προσθήκη ήταν το 2015, ένα Mortlach 75 ετών για το Royal Opera House του Λονδίνου.

Καρδιά των εμφιαλώσεων της Gordon and MacPhail παραμένουν τα Connoisseurs’ Choice που από το 1968 έχουν βγει περίπου 2000 ετικέτες από τη συγκεκριμένη σειρά με τουλάχιστον 100 αποστακτήρια να παρελαύνουν μέσα από τις συγκεκριμένες φιάλες. Το portfolio συμπληρώνουν σήμερα τα Distillery Labels και τα Discovery.

H Gordon & MacPhail ήταν, είναι και όπως φαίνεται θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη μια οικογενειακή επιχείρηση αντλώντας τη δύναμή της από την οικογένεια Urquhart και αποτελεί ένα λαμπερό παράδειγμα προς μίμηση στη βιομηχανία του ουίσκι. Όπως ωριμάζει το ουίσκι στο βαρέλι και το ξύλο στραγγίζει την γεύση του, έτσι έχει ωριμάσει με τα χρόνια και η Gordon and MacPhail και έτσι μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα μαγικά ουίσκι που μας προσφέρει.

Alba gu bràth

 

Πηγές:

https://www.whiskynotes.be/2018/longmorn/longmorn-1961-gordon-macphail-twins-508-512/

https://www.forbes.com/sites/joemicallef/2019/02/09/a-70-year-old-glen-grant-is-a-whisky-for-the-ages/

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/21969/caol-ila-50-year-old-is-oldest-bottled/

https://en.wikipedia.org/wiki/Benromach_distillery

https://www.gordonandmacphail.com/

 

*Βαπτισμένος εδώ και πολλά χρόνια στο νερό της ζωής, ο Γιάννης Αικατερινίδης παραμένει αγνός λάτρης τριών συστατικών: του νερού, του βυνοποιημένου κριθαριού και της μαγιάς! Το 2009 αποφάσισε να πάρει ένα backpack και να κάνει το πρώτο του ταξίδι στη Σκωτία για να δει πως δημιουργείται το αγαπημένο του απόσταγμα. Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι και σήμερα, έχει γυρίσει δεκάδες αποστακτήρια και έχει να μοιραστεί εκατοντάδες ιστορίες γεμάτες τύρφη, μπαχαρικά και νότες εσπεριδοειδών… Ιδρυτικό μέλος του Greek Whisky Association (G.W.A.), έχει γράψει αρκετά άρθρα για το αγαπημένο του απόσταγμα και εδώ και πέντε χρόνια μοιράζεται τις εμπειρίες του στο Giannis Whisky and Travel a.k.a travelandwhisky.eu.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Gordon and MacPhail: ας μείνει, τουλάχιστον, στην οικογένεια"

Articles, Guests

Δημοσιεύτηκε στις 21/04/2020