previous
next

Χρόνια πολλά Three Cents!

Articles, News

Φέτος, γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο από τους απανταχού μπαρτέντερ και πότες, η επέτειος Άρσης της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ. Στις 5 Δεκεμβρίου του 1933, υπό την προεδρία του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, «πέρασε» η 21η τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, επιτρεπόταν ξανά η πώληση, η κατανάλωση και η παραγωγή αλκοόλ.

Τι συνέβαινε όμως από το 1920 που εφαρμόστηκε η Ποτοαπαγόρευση, μέχρι και το 1933 που ακυρώθηκε; Τι έπιναν και που; Εκτός από τα περίφημα μπαρ Speakeasy, όπου διέθεταν αλκοόλ παράνομα, ο κόσμος που ήθελε να βγαίνει και να πίνει κάτι νόμιμο, κατέκλυσε τα drugstore ή αλλιώς soda fountain, που πρακτικά ήταν φαρμακεία/παντοπωλεία, που παρασκεύαζαν τα δικά τους, ιδιότυπα ανθρακούχα νερά ή τα μεταγενέστερα αναψυκτικά και αρωματισμένες σόδες, που έγιναν της μόδας στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν τον πρόγονο των μιλκσέικ.

Οι φαρμακοποιοί που είχαν αυτά τα soda fountain, ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να διακινήσουν αλκοόλ, αλλά και ναρκωτικές ουσίες για θεραπευτικούς λόγους, και ταυτόχρόνως οι μόνοι που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για να παρασκευάσουν τα δικά τους αναψυκτικά. Το πιο βασικό βέβαια ήταν η απλή σόδα. Ήταν δε και το πιο φθηνό, κόστιζε μόνο δύο σεντ και το παράγγελναν σαν “two cents plain”. Πολύ σημαντικό να σερβίρεις κάτι τόσο φθηνό σε μια περίοδο όπως αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που χτύπησε τη δεκαετία του ’30. Τα δε αναψυκτικά που παρασκευάζονταν με σόδα αρωματισμένη από κάποιο σπιτικό σιρόπι, κόστιζαν ένα σεντ παραπάνω, ήτοι Three Cents!

 

Αναψυκτικά Three Cents

 

Κοντά έναν αιώνα αργότερα, εμπνευσμένοι από τα soda fountain, τα αναψυκτικά και την ποτοαπαγόρευση, ο Βασίλης Καλαντζής, ο Δημήτρης Νταφόπουλος, ο Γιώργος Μπάγκος και ο Γιώργος Τσιρίκος δημιούργησαν τη σειρά premium αναψυκτικών Three Cents, που παρεμπιπτόντως αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε κλείνει τον πρώτο της χρόνο ζωής! Και τι χρόνος ήταν αυτός… Γεμάτος επιτυχίες, διακρίσεις και καινοτομίες.

Καταρχάς, ο γνωστός Σάιμον Ντίφορντ (Simon Difford), στην καταξιωμένη ιστοσελίδα του που μεταξύ άλλων δοκιμάζει και βαθμολογεί προϊόντα για το μπαρ από όλο τον κόσμο, ανακήρυξε άτυπα σαν καλύτερα mixer (συνοδευτικά ποτών δηλαδή) τη σειρά των Three Cents, αφού έδωσε την υψηλότερη βαθμολογία (5+/5) από κάθε άλλο mixer, στα τέσσερα από τα έξι προϊόντα της σειράς!

Οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις όμως δεν είχαν τελειωμό αυτόν τον χρόνο, αφού προϊόντα από την σειρά Three Cents, βραβεύτηκαν με ένα αστέρι και στον πολύ σημαντικό θεσμό των Great Taste Awards! Ίσως όμως, η πιο σημαντική διάκριση ήταν από τον κόσμο, που αν και νεοσύστατο προϊόν μέσα σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα το ανάδειξε σε πρωταγωνιστή σε ζήτηση στα premium αναψυκτικά. Όσο για τους μπαρτέντερ; Εκείνοι το αγκάλιασαν όσο κανένα άλλο προϊόν και το έβαλαν στα μπαρ τους τόσο γρήγορα, ώστε οι πρώτες ποσότητες που παρήγαγε η εταιρεία εξαντλούνταν πριν καν εμφανιστούν στα ράφια…

 

Αναψυκτικά Three Cents

 

Και  η ανοδική τους πορεία συνεχίστηκε. Γι αυτό και μέσα σε έναν χρόνο οι ιθύνοντες της εταιρείας ξεκίνησαν εξαγωγές σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ολλανδία, Κύπρο και Βέλγιο, ενώ πουλάκια μας λένε πως έχουν προγραμματιστεί ήδη οι επόμενες, σε Αυστραλία(!), Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία…

 

"Τα νέα όμως από τα μπουρμπουληθράτα αναψυκτικά, που παράγονται στο Αίγιο και διανέμονται από την εταιρεία Granikal, δεν σταματούν στα προαναφερθέντα."

 

Στο πρόσφατο ετήσιο Athens Bar Show, που καταγράφηκαν πάνω από 6.500 επισκέπτες, η Three Cents λάνσαρε το ολοκαίνουριο προϊόν της, το αρωματικό Mediterranean Tonic, που απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από αυτούς που το δοκίμασαν. Ήδη, κυκλοφορεί στην αγορά και αναμειγνύονται με αυτό μυρωδάτα τζιν εν τόνικ και ουχί μόνον!

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και το σεμινάριο που έδωσε ο Γιώργος Μπάγκος, από την ομάδα των Three Cents, ίσως στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό συνέδριο για μπαρ στον κόσμο, των Bar Convent του Βερολίνου. Εκεί μίλησε με θέμα ”The Science of Carbonation” και μίλησε σε κοινό από όλον τον κόσμο!

Χρόνια σας πολλά λοιπόν Three Cents. Ελπίζουμε φέτος να πετύχετε ακόμα περισσότερα και να συνεχίσετε να πλημμυρίζετε με μπουρμπουλήθρες τη ζωή μας!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Χρόνια πολλά Three Cents!"

Articles, News

Δημοσιεύτηκε στις 18/12/2015