previous
next

Επεράσαμε όμορφα(όμορφα, όμορφα)

News

Αν ξεκινήσω λέγοντας τα ίδια πράγματα με τα περσινά, δηλαδή το πόσο έχει εξελιχθεί το επάγγελμα μας ή για την ζήτηση που πλέον έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι επαγγελματίες του χώρου ή για το γεγονός ότι καινούρια κοκτέιλ μπαρ ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια τότε μπορεί να θεωρηθώ πιο γραφικός κι από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Το Athens Bar Show είναι αναμφίβολα η παιδική χαρά για όλους εμάς τους bartenders… Φέτος το ετήσιο συνέδριο για επαγγελματίες του χώρου μας άλλαξε όνομα, ανεξαρτητοποιήθηκε από την έκθεση Xenia, άλλαξε χώρο διεξαγωγής και βέβαια αυξήθηκε τρομακτικά και η προσέλευση του κόσμου. Του κόσμου που αποφάσισε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια που συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια. Περίπου 1500 άτομα λοιπόν επισκέφτηκαν το Athens Bar Show στον μοντέρνο χώρο του The Hub Events και που στην συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείτο από επαγγελματίες.

Φέτος είχαμε κατά τη γνώμη μου και ακόμα πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια από ανθρώπους που επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας. Τον χορό των σεμιναρίων άνοιξε η ομάδα του Jerry Thomas Speakeasy Bar της Ρώμης με τους φίλους μου Leonardo Leuci, Alessandro Procoli, Antonio Parlapiano, Roberto Artusio και Luca Baioni να παρουσιάζουν το concept που έκανε το μπαρ τους διάσημο και αυτό που τους συνδέει με τον ‘’καθηγητή’’ Jerry Thomas και το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για κοκτέιλ, το ‘’How to mix drinks or the Bon Vivant’s Companion’’ του 1862. Δοκιμάσαμε κοκτέιλ τους, το ‘’δικό’’ τους βερμούτ και την καινούρια μικρής παραγωγής μπίρα τους! Εξαιρετικά όλα!

Στη συνέχεια, ο Jeff ‘’Beachbum’’ Berry, πρώτη φορά στην Ελλάδα για σεμινάριο, είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον γνωστό σε όλους μας πλέον Ian Burrell – για τι άλλο; – για ρούμι! Τα σεμινάρια της πρώτης ημέρας έκλεισαν με το εξαιρετικό ζευγάρι Anistatia Miller και Jared Brown να μιλούν για κουβανέζικα κοκτέιλ στη χώρα που, όπως αποδεικνύουν συνεχώς, λατρεύουν να επισκέπτονται!

Η βραδιά τελείωσε με τον πανευρωπαϊκό τελικό της Angostura που φέτος διοργανώθηκε από την εταιρεία Κόνδωρ στην Ελλάδα και φιλοξένησε 10 φιναλίστ ευρωπαϊκών χωρών και τον δικό μας Νίκο Μπάκουλη από τη Θες/νίκη. Είχα την τιμή να είμαι ένας από τους τρεις κριτές, από αυτούς δηλαδή που επέλεξαν σαν πρώτο τον ουκρανό Stanislav Mukin, δεύτερη της Σουηδή Heather Yau και τρίτο τον Φιλανδό Jarkko Issujja. Ο πρώτος θα έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στο Τρινιντάντ και να διαγωνιστεί για την πρώτη θέση στον παγκόσμιο τελικό!

Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε μία έκπληξη! Κι αυτό γιατί παρόλο που γνωρίζαμε από πριν ότι ένας από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους μπαρτέντερ θα παρουσίαζε το βιβλίο του, αυτό καθεαυτό ήταν τελικά μία εξαιρετική δουλειά, δουλεμένο με μεράκι και αγάπη και ένα must πλέον για όλους τους μπαρτέντερ της Ελλάδας και όχι μόνο. Το ‘’Handcrafted’’ του Θάνου Προυνάρους, γραμμένο και στα ελληνικά και στα αγγλικά παρακαλώ, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική και αξιόλογη προσπάθεια έλληνα μπαρτέντερ στη συγγραφή βιβλίου για κοκτέιλ.

Marian Beke, Luca Cinalli και Steffin Oghene ήταν τα ονόματα που ήρθαν να προστεθούν στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρα με πολύ σημαντικά σεμινάρια. Η μέρα έκλεισε με ένα φόρουμ μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μπαρ σκηνής να αναπτύσσουν ερωτήσεις που αφορούν τον κλάδο μας.

Κατά τα άλλα, το Bar Show αποδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, μια εξαιρετική αφορμή για να δοκιμάσεις νέα προϊόντα, να συναντήσεις παλιόφιλους που μπορεί να τους είχες χάσει καιρό, να κοινωνικοποιηθείς με νέους ανθρώπους του κλάδου σου και να περάσεις ‘’όμορφα, όμορφα, όμορφα’’.

Και βέβαια φέτος, σε συνεργασία με το Famous Grouse και το Barber Shop 1900, έφερα σε επαφή το κίνημα Movember με τους ανθρώπους του χώρου. Οποιοσδήποτε ήθελε, μπορούσε να ξυριστεί δωρεάν και να αφήσει μουστάκι, ευαισθητοποιώντας έτσι τους υπόλοιπους για θέματα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη αλλά και άλλα ανδρικά θέματα υγείας.!

Τέλος, είχαμε και φέτος τα ετήσια βραβεία του Bar Show. Τα βραβεία που αυτή τη φορά αμφισβητείται η εγκυρότητα τους από πολλούς συνάδελφους για λόγους που θα εξηγήσω αναλυτικά σε επόμενο άρθρο. Επαναλαμβάνω, δεν αμφισβητώ τους νικητές αλλά την διαδικασία. Περισσότερα σε ένα άλλο επεισόδιο!

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

 

Bartender of the year 2012: Γιώργος Μπάγκος (Dos Agaves)
Bar of the year 2012: Baba Au Rum
New Bar Of the year 2012: Spiti Cocktail Bar & 360′ Cocktail Bar
Spirit Collection of the year 2012: Baba Au Rum
Cocktail Menu of the year 2012: Baba Au Rum
Bar of the year except Athens 2012: La Doze
Brand Ambassador of the year 2012: Παναγιώτης Καναβέτας (Monin)
Bar Personality of the year 2012: Σπύρος Πατσιαλος (Huntingspirits. tv, Φάλτσο bar)
Bar Team of the year 2012: Dos Agaves

 

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Επεράσαμε όμορφα(όμορφα, όμορφα)"

News

Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2012