previous
next

Αβέβαιο το μέλλον του Harry’s Bar στη Βενετία

News

«Επίσημη πρώτη» η χθεσινή μέρα για την επανεκκίνηση της εστίασης στην Ιταλία, έπειτα δύο μήνες καθολικού lock down και τα μέχρι σήμερα επίσημα νούμερα από την πανδημία του COVID-19 στη γείτονα χώρα είναι τρομακτικά: 226,000 επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά, 32,000 θάνατοι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν για 10% συρρίκνωση της οικονομίας. Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στις πληγείσες επιχειρήσεις, θα είναι και το ιστορικό Harry’s Bar στη Βενετία, ορόσημο πνευματικής κληρονομιάς για το ιταλικό κράτος από το 2001.

Το διάσημο μπαρ που του χρόνου συμπληρώνει 90 χρόνια λειτουργίας και στο οποίο πιστώνεται τόσο η δημιουργία του κλασικού κοκτέιλ Bellini, όσο και του μοσχαρίσιου καρπάτσιο (και τα δύο αντλούν το όνομα τους από τα επίθετα δύο κλασικών Ιταλών ζωγράφων της σχολής της Βενετίας), ανακοίνωσε διά στόματος του τωρινού ιδιοκτήτη του, Arrigo Cipriani, πως δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει, καθώς οι κανόνες λειτουργίας που όρισε η ιταλική κυβέρνηση πνίγουν τη λειτουργία της επιχείρησης.

Δηλώσεις του Arrigo Cipriani φιλοξενούνται σε διάφορα ιταλικά μέσα όλες αυτές τις ημέρες πριν από τη χθεσινή, οπότε και είχε οριστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και σε όλες είναι καυστικός απέναντι στα μέτρα ασφάλειας που θεσπίστηκαν για τη λειτουργία της εστίασης:

"Τη Δευτέρα δεν ανοίγω ξανά, με αυτές τις οδηγίες είναι αδύνατο. Πρόκειται για άθλιες προϋποθέσεις που γράφονται από άτομα χωρίς ιδέες και αν παραμείνουν έτσι, (το Harry’s Bar) δεν θα ξανανοίξει τη Δευτέρα ή ποτέ ξανά."

Harry's bar

Όντως, χθες το Harry’s Bar δεν άνοιξε τις πόρτες του. Είναι η δεύτερη φορά στα 89 χρόνια λειτουργίας που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η κυβέρνηση ανάγκασε τον ιδιοκτήτη της να κρεμάσει έξω από το μπαρ μία ταμπέλα που έγραφε «Οι Εβραίοι είναι ανεπιθύμητοι εδώ», ενώ λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1943, ο χώρος επιτάχτηκε από τους Ναζί και έγινε γραφείο των αξιωματούχων τους.

"Στο Harry’s Bar θα αναγκαζόμουν από τις 150 θέσεις που έχω να πέσω στις 10. Φιλοξενία και καλωσόρισμα δεν είναι ασαφείς λέξεις, γιατί περιέχουν τον σπόρο της ελευθερίας. Δεν θέλω να επιβάλω τίποτα στον πελάτη.», δήλωσε ο Arrigo Cipriani."

Harry's bar

Ο ίδιος σχολίασε και τις ποινικές κυρώσεις που θεσμοθετήθηκαν για τους παραβάτες· τρεις έως πέντε χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης έως και για τριάντα ημέρες. «Θα μπορούσαν να αποτελέσουν το οριστικό πλήγμα για έναν τομέα σε πλήρη κρίση»

Πάντως, ένας εκπρόσωπος του ομίλου Cipriani, που διαχειρίζεται το Harry’s Bar στη Βενετία, αλλά και αρκετά άλλα μπαρ και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο υπό το brand Cipriani, δήλωσε πως «οι πληροφορίες αυτές δεν είναι ακριβείς. Το Harry’s Bar στη Βενετία είναι προσωρινά κλειστό, αλλά αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο.»

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Αβέβαιο το μέλλον του Harry’s Bar στη Βενετία"

News

Δημοσιεύτηκε στις 19/05/2020