previous
next

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HoReCa Empowered τονώνει τον χώρο της εστίασης!

Articles

Ο χώρος της φιλοξενίας, της εστίασης και του τουρισμού είναι ένας απόλυτα δυναμικός κλάδος, όπου ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, θεωρείται δεδομένη η διαρκής εκπαίδευση ως προαπαιτούμενο της επαγγελματικής ανέλιξης. Από το 2021, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HoReCa Empowered της Coca Cola Τρία Έψιλον παρέχει στους συμμετέχοντές του, γνώσεις, εμπειρία και εξειδίκευση, προκειμένου να αριστεύσουν στον απαιτητικό εργασιακό τομέα στον οποίο επέλεξαν να απασχοληθούν. Κατέγραψα μερικά δεδομένα, όπως προσπάθησα να αναγνωρίσω και να επισημάνω την ουσία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Γνώση – Εμπειρία – Πάθος

Το πρόγραμμα HoReCa Empowered αποτελεί μια πρωτοβουλία της Coca Cola Τρία Έψιλον, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της εταιρείας και ως σκοπό έχει τη στήριξη του κλάδου HoReCa της χώρας, ενώ παρέχεται δωρεάν σε ενδιαφερόμενους και αιτούντες του προγράμματος από όλη τη χώρα. Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση εξειδικευμένων επαγγελματιών στην εστίαση και το κάνει πραγματικότητα μέσα από τον προσεκτικό του σχεδιασμό, αλλά και τους συντελεστές του, που συνδυάζουν τεχνογνωσία, πρακτική εμπειρία και βέβαια πάθος για τη φιλοξενία.

Μπαρίστα και μπαρτέντερ εκπαιδεύονται θεωρητικά και πρακτικά, με το πρόγραμμα να εστιάζει σε σύγχρονες παρασκευής καφέ, στα αποστάγματα, στην αναμειγνυολογία εν γένει, αλλά και στα soft skill των επαγγελματιών, δημιουργώντας το κορυφαίο blend για όσους έχουν ως σκοπό να διαπρέψουν στον κλάδο.

HoReCa Empowered

Το έχω γράψει αρκετές φορές, η λειψανδρία που παρατηρείται σε προσωπικό στον χώρο της εστίασης αποτελεί αγκάθι για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Και μπορεί οι εργασιακές συνθήκες να μην ήταν ιδανικές μέχρι και πριν μερικά χρόνια, ένεκα κυρίως της COVID, πλην όμως την τελευταία διετία, και με δεδομένο τις αυξήσεις σε μισθολογικές απολαβές, ο κλάδος της εστίασης μετατρέπεται εκ νέου σε θελκτική εργασιακή επιλογή.

Σκοπός του HoReCa Empowered αποτελεί η έμπρακτη στήριξη τόσο των επαγγελματιών που εργάζονται ήδη στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, μέσα από την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης, όσο και η δημιουργία κινήτρου σε νέους, οι οποίοι αποκτούν τα πρώτα ερεθίσματα, εμπνέονται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και λαμβάνουν εμπειρία, ώστε να λάβουν την απόφαση να απασχοληθούν στον κλάδο.

"«Ολοκληρώνοντας το σημερινό masterclass, νιώθω πιο έτοιμη, πιο σίγουρη και με περισσότερες γνώσεις για το επαγγελματικό μου μέλλον και το επόμενό μου βήμα στον κλάδο»

Γεωργία, FnB Manager & συμμετέχουσα σε HoReCa Empowered masterclass της Θεσσαλονίκης."

 Τι γίνεται λοιπόν στο HoReCa Empowered;

Το πρόγραμμα HoReCa Empowered ταξιδεύει στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά masterclass, σε πέντε διαφορετικές πόλεις της χώρας. Στον τρέχων κύκλο, εκπαιδευτές του βρέθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα, ενώ είναι ήδη προγραμματισμένο το masterclass και στα Γιάννενα, την εβδομάδα που διανύουμε. Δεκάδες masterclasses, με τις αιτήσεις συμμετοχής να φθάνουν σε τετραψήφιο αριθμό και τους τελικούς συμμετέχοντες να αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700, μόνο στον φετινό κύκλο σεμιναρίων!

Ως συνεργάτες-εισηγητές του προγράμματος HoReCa Empowered φιγουράρουν ονόματα απολύτως καταξιωμένων, βραβευμένων και μάχιμων μπαρτέντερ και μπαρίστα, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν γνώση, εμπειρία και το πάθος τους για την εστίαση. Ο Στάθης Κορέμτας και ο Σάββας Πετρούτσος, Coffee Expert στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, , η Τζώρτζια Παπαγιαννοπούλου και ο Δημήτρης Καϊταλίδης, Three Cents Brand Activator, ο Βασίλης Κυρίτσης, Schweppes Lead Activation Strategist, η Μαίρη Ταλαιπώρου, Head Brand Ambassador Scwheppes, o Γιάννης Οικονόμου, Schweppes Brand Activator, ο Αλέξανδρος Δοντάς, Brown Forman Brand Ambassador και ο Θοδωρής Αναγνώστου, Edrington Brand Amabassador, μια ομάδα δηλαδή από σούπερ σταρ, η οποία σκορπίζεται στα πέρατα της χώρας, αφοσιωμένοι στον σκοπό του HoReCa Empowered.

HoReCa Empowered

Στον φετινό κύκλο όμως, υπάρχει και κάτι διαφορετικό, κάτι ολοκαίνουριο και συναρπαστικό, ειδικά για όλους όσοι βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους· όσοι διακρίνονται στα σεμινάρια, κερδίζουν υποτροφίες από το SCA για τον καφέ και το WSPC για τα Spirits. Ήδη, 30 νέοι επαγγελματίες από τα masterclass της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Λάρισας και της Πάτρας, έχουν κερδίσει τις πρώτες υποτροφίες, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές εξέλιξης που ανοίγονται για εκείνους. Συνολικά πάνω από 35 υποτροφίες αναμένεται να δοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος..

"«Μέσα από την υποτροφία που κέρδισα από το SCA, στόχος μου είναι να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να βελτιώνω τις γνώσεις μου, ενώ όνειρό μου είναι να ανοίξω το δικό μου μαγαζί ώστε να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις και εμπειρίες μου»

Δημήτρης, Bartender & συμμετέχοντας του HoReCa Empowered στη Θεσσαλονίκη."

Και τι ακριβώς περιλαμβάνει η εκπαιδευτική ύλη;

Κοιτάζοντας  το υλικό, διαπίστωσα ότι οι συμμετέχοντες μυούνται σε όλα τα μυστικά του καφέ, από την πρώτη ύλη μέχρι την εκχύλιση, τη ρύθμιση και συντήρηση μηχανών και την εργαστηριακή παραγωγή καφέ με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων.

Στα του μπαρ, μαθαίνουν για τις σύγχρονες τεχνικές ανάμειξης κλασικών και σύγχρονων κοκτέιλ, αλλά και στο πώς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες απόλαυσης, το πιο ενδεδειγμένο σερβίρισμα και την πλέον πολύπλευρη παρουσίαση. Παράλληλα, παρακολουθούν ειδικά σχεδιασμένες θεματικές όπως το ‘’Hospitality & Be Responsible’’, για τον ρόλο του μπαρτέντερ στην αναβάθμιση της εμπειρίας κατανάλωσης, το ‘’Sustainability Behind the Bar’’, για το πώς να δημιουργεί κανείς ένα μενού όπου κανένα υλικό δεν πάει χαμένο, το ‘’Tending the Bar’’, το οποίο στοχεύει στα hard και soft skill στο μπαρ, το ‘’The Whiskey Approach’’, πάνω στις βασικές αρχές γευσιγνωσίας αποσταγμάτων, αλλά και στη δυναμική του ουίσκι στα σύγχρονα μπαρ και το ‘’World of Beer’’, όπου επεξηγείται πλήρως η μπίρα.

HoReCa Empowered

"«Αυτό που ξεχώρισα από το σημερινό masterclass ήταν η θεματική για το “Hospitality” και πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεις τον πελάτη ως φιλοξενούμενο, να επικοινωνείς και να καταλαβαίνεις τα θέλω του»

Αλέξανδρος, Head Bartender & συμμετέχοντας στο HoReCa Empowered στην Αθήνα."

Όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, για τους μπαρτέντερ και μπαρίστα δηλαδή που θέλουν να εξελίξουν τις ικανότητές τους ή για τους επίδοξους που θέλουν να γίνουν μέλη μιας δυναμικής κοινότητας που εκτιμά την εξέλιξη και την αριστεία, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα HoReCa Empowered τονώνει τον χώρο της εστίασης!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 10/04/2024