Πως κάνουμε μετάγγιση κρασιού σε καράφα (βίντεο)

Για την μετάγγιση κρασιού

Θα χρειαστείτε, ένα ανοιχτήρι, μία καράφα και μία πετσέτα.

Σε περίπτωση παρουσίας ιζήματος στη φιάλη θα χρειαστεί να μεταγγίσετε με κερί, δηλαδή να τοποθετήσετε το λαιμό του μπουκαλιού πάνω από τη φλόγα ενός κεριού κατά τη διαδικασία της μετάγγισης. Έτσι, την ώρα της μετάγγισης, θα δείτε καθαρά τους κατά τα άλλα ωφέλιμους, αλλά ελαφρώς αντιαισθητικούς για τα ποτήρια μας «κόκκους» (φανταστείτε το ίζημα σαν άμμο), ώστε να σταματήσετε έγκαιρα τη μετάγγιση. Με αυτόν τον τρόπο το ίζημα δε θα περάσει στην καράφα και κατά συνέπεια στα ποτήρια μας.

 

Μετάγγιση κρασιού

 

Ένα βήμα τη φορά

  • Ανοίγετε τη φιάλη κρασιού αφαιρώντας αρχικά το καψύλιο με το μαχαιράκι από το ανοιχτήρι σας κι έπειτα το φελλό.
  • Σκουπίζετε το χείλος του μπουκαλιού με μία πετσέτα για τυχόν κομματάκια φελλού, σκόνη ή μούχλα.
  • Σερβίρετε μία μικρή ποσότητα κρασιού σε ένα ποτήρι και μυρίζοντάς το ελέγχετε αν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στα αρωματικά του χαρακτηριστικά.
  • Ρίχνετε τη μικρή αυτή ποσότητα μέσα στην καράφα με σκοπό να την ξεπλύνετε από σκόνη και αρώματα κλεισούρας που μπορεί να έχει αποκτήσει κατά την αποθήκευσή της.
  • Σερβίρετε και πάλι στο ποτήρι και δοκιμάζετε ούτως ώστε να κάνετε τον τελικό γευστικό έλεγχο ποιότητας του κρασιού.
  • Εφόσον το κρασί δεν έχει κάποιο ελάττωμα, μεταγγίζετε το περιεχόμενο της φιάλης στην καράφα.
  • Τέλος σερβίρετε από την καράφα και απολαμβάνετε υπεύθυνα!

 

 Λόγοι που μεταγγίζουμε ένα κρασί

Μεταγγίζουμε μία φιάλη κρασιού είτε για να διαχωρίσουμε το ίζημα όπως αναφέραμε και παραπάνω, ή για να φέρουμε το κρασί μας σε επαφή με το οξυγόνο. Η επαφή με το οξυγόνο -η διάρκεια ποικίλει ανάλογα με τον τύπο κρασιού- είναι αυτή που θα του επιφέρει αλλαγές σε ό,τι αφορά στο αρωματικό, αλλά και γευστικό του προφίλ.

Μετάγγισης χρίζουν και λευκά και ερυθρά κρασιά, τόσο τα νέα όσο και τα παλαιωμένα. Σε κάθε περίπτωση, η μετάγγιση κρασιού πέρα από μία εντυπωσιακή διαδικασία είναι ένα μέσο να βοηθήσουμε τα κρασιά να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους με σκοπό πάντα να τα απολαύσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

 

How To Booze 

#decanting

 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Editing: Αναστάσης Παπαγγελής

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ