Πως να φτιάξετε ένα Sazerac στο σπίτι (βίντεο)

Πως να φτιάξετε ένα Sazerac

~ Sazerac, η ιστορία ~

Το Sazerac πιστεύεται πως είναι ένα από τα πρώτα κοκτέιλ όλων των εποχών, με γενέτειρα πόλη την ατμοσφαιρική Νέα Ορλεάνη. θεωρείται δε και παραλλαγή του κλασικού Whiskey Cocktail. Η αυθεντική συνταγή του Sazerac φαίνεται πως αποτελείται από κονιάκ, μπίτερς Peychaud’s και ζάχαρη. 

Στη δημιουργία του εμπλέκονται ονόματα όπως αυτό του John B. Schiller, ιδιοκτήτη της γαλλικής ποτοποιίας παρασκευής κονιάκ, Sazerac-du-Forge et Fils, του Leon Lamothe, ιδιοκτήτη του Sazerac Coffee House, και του Antoine Peychaud, φαρμακοποιού και δημιουργού των μπίτερς Peychaud’s.

Λόγω της καταστροφής του γαλλικού αμπελώνα από το ζιζάνιο της φυλλοξήρας περί το 1860 η παραγωγή του κονιάκ σταματά και έκτοτε υιοθετείται η παραλλαγή του κοκτέιλ αυτού με αμερικάνικο ουίσκι (συνήθως από σίκαλη) και μικρής ποσότητας αψέντι που χρησιμοποιείται για να δώσει μια επιπλέον αρωματική νότα.

Σήμερα το Sazerac αποτελεί μία από της κλασικότερες και πιο αγαπημένες επιλογές των καταναλωτών καθώς και μία πηγή έμπνευσής για δημιουργία και παραλλαγές για τους μπαρτέντερς.

 

Sazerac

 

~ Sazerac με armagnac ~

Το αρμανιάκ είναι όπως και το κονιάκ άλλωστε, προϊόν απόσταξης οίνου δηλαδή μπράντι που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας. Είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης και αποτελεί το παλαιότερο γαλλικό απόσταγμα κρασιού, με ιστορικές αναφορές να τοποθετούν την εμφάνισή του 150 έτη νωρίτερα από αυτήν του κονιάκ.

Ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο των connaisseur, παρότι λιγότερο γνωστό από το κονιάκ και με μικρότερο όγκο παραγωγής. 

Το αρωματικό προφίλ του αρμανιάκ περιγράφεται ως πιο τραχύ, γήινο, αψύ και ρουστίκ από ότι του κονιάκ.

~ Παρασκευή του Sazerac ~

Προετοιμασία: σε ένα ποτήρι τύπου old fashioned προσθέτουμε πάγο και λίγο αψέντι, ούτως ώστε να αρωματίσουμε το εσωτερικό του και ταυτόχρονα να το παγώσουμε. Σε ένα δοχείο ανάδευσης προσθέτουμε 60 ml Château de Laubade VSOP armagnac10 ml σιρόπι ζάχαρης, 2 ριξιές μπίτερς Angostura, 3 ριξιές μπίτερς Peychaud’s και μετά αναδεύουμε. Έπειτα αδειάζουμε από το ποτήρι μας τον πάγο και το αψέντι και σουρώνουμε σε αυτό το περιεχόμενο του δοχείου ανάδευσης. Σερβίρουμε χωρίς πάγο και γαρνίρουμε για περισσότερη ένταση με έλαια φλούδας λεμονιού, πιέζοντας μία φλούδα λεμονιού επάνω από το ποτό.

Ποτήρι: τύπου old fashioned

Γαρνιτούρα: έλαια φλούδας λεμονιού

 

Sazerac

 

 ~ Συστατικά του Sazerac ~

 

60 ml Château de Laubade VSOP armagnac

10 ml σιρόπι ζάχαρης

2 ριξιές μπίτερς Angostura
3 ριξιές μπίτερς Peychaud’s
Λίγο αψέντι

Τι κάνουμε όταν …

…θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι ζάχαρης.

Προσθέτουμε ίσα μέρη νερού και ζάχαρης σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και το μίγμα να είναι διαυγές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

 

How To Booze 

#sazerac

 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Editing: Αναστάσης Παπαγγελής

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Η Γιοβάννα Λύκου κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια όταν και συνειδητοποίησε πως είχε διανύσει απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης. Τότε το να χαλαρώσει έμοιαζε καλή ιδέα...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ