previous
next

Hudson Baby bourbon

Reviews

Η σημερινή ιστορία, αφορά στο Hudson Baby bourbon και αποτελεί τον ορισμό του σύγχρονου success story. Ο Ραλφ Έρενζο (Ralph Erenzo) αγοράζει το 2001 στην περιοχή Χάντσον, λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη, τριάντα εκτάρια γης, μαζί με έναν γιγάντιο αλευρόμυλο που βρισκόταν μέσα, για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Ποιο ήταν αυτό; Πάντως όχι να φτιάξει ουίσκι, αλλά να χτίσει ένα θεματικό ράντσο για τους φαν της αναρρίχησης, με γιγαντιαίους τοίχους, ιδανικό για αποδράσεις Σαββατοκύριακου.

Ευτυχώς για εμάς, οι ευλογημένοι γείτονές του προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση και, μετά από τρία χρόνια δικαστικής διαμάχης, ο κύριος Έρενζο έχοντας ξεμείνει εντελώς από χρήματα, αποφάσισε να τα παρατήσει. Γνωστοί και φίλοι τον συμβούλεψαν να το ρίξει στην καλλιέργεια. «Είναι κάτι που δε μπορεί να ενοχλήσει κανέναν», του είπαν. Και του πρότειναν μάλιστα την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία, που ήταν και της μόδας εκείνη την εποχή στη Νέα Υόρκη -με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα βέβαια.

 

Στο μπουκάλι του Hudson Baby bourbon

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας άρχισε να το ψάχνει, και βρήκε πως στη Νέα Υόρκη δραστηριοποιούνταν 128(!) οινοποιία, κατά συνέπεια, δε θα έβρισκε και πολύ χώρο για δουλειά. Έπεσε όμως, σχεδόν κατά τύχη, επάνω σε έναν νεοσύστατο νόμο, που ουσιαστικά μείωνε δραστικά το ποσό που χρειαζόταν για άδεια αποστακτηρίου, από τα $65.000 που ήταν πριν την ποτοαπαγόρευση, στα $1.500! Έτσι, αποφάσισε να φτιάξει ουίσκι. Για την ακρίβεια, το πρώτο νόμιμα αποσταγμένο ουίσκι σε άμβυκα στη Νέας Υόρκη, μετά την ποτοαπαγόρευση.

 

"Το Hudson Baby αποτελεί το πρώτο νόμιμα αποσταγμένο ουίσκι σε άμβυκα της Νέας Υόρκης, μετά την ποτοαπαγόρευση."

 

Και ξεκίνησε. Βήμα-βήμα. Πρώτα «έφαγε» έναν ολόκληρο χειμώνα πειραματιζόμενος με ένα βραστήρα τσαγιού, αντί για αποστακτήρα, ζυμώνοντας και αποστάζοντας μηλίτη. Συνειδητοποίησε πως όλα γίνονται, ακόμα κι αν δεν ξέρεις, απλά χρειάζεσαι θέληση, καλό εξοπλισμό και σοβαρούς συνεργάτες. Και βάλθηκε να τα συγκεντρώσει.

Ξεκίνησε συναντώντας αυτόν που έμελλε να γίνει ο άμεσος συνεργάτης του, τον Μπράιαν Λι (Brian Lee). Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, που ήθελε να αγοράσει τον αλευρόμυλο που βρισκόταν στη γη του για να παράγει αρτιζάνικο αλεύρι. Τελικά, όπως φαντάζεστε, άλλαξε κι αυτός πλάνα στη ζωή του και συνασπίστηκε με τον Έρενζο για να φτιάξουν την εταιρεία Tuthilltown Spirits LLC και βέβαια το ουίσκι της σημερινής μας δοκιμής, το Hudson Baby Bourbon.

 

"Το Hudson Baby bourbon παράγεται αποκλειστικά από καλαμπόκι και το απόσταγμα μπαίνει σε μικρά, καινούρια, καμένα βαρελάκια, δύο μόλις γαλονιών, αντί για 53 που συνηθίζεται, όπου και ωριμάζει για μερικούς μόλις μήνες."

 

Hudson Baby bourbon, bourbon

 

Βάσει νόμου όλα τα μπέρμπον θα πρέπει να είναι αποστάγματα που στο αρχικό μείγμα (mash) θα έχουν τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Το Hudson Baby Bourbon παράγεται αποκλειστικά από καλαμπόκι, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου δημητριακού ως πρώτη ύλη. Στη συνέχεια, το απόσταγμα που παράγεται μπαίνει σε μικρά, καινούρια, καμένα, βαρελάκια δύο μόλις γαλονιών, αντί για 53 που συνηθίζεται, και ωριμάζει για μερικούς μόλις μήνες. Η λογική των τόσο μικρών βαρελιών έγκειται στη μεγαλύτερο όγκο του αποστάγματος που έρχεται σε επαφή με το ξύλο, άρα και η παλαίωση επιταχύνεται και η επίδραση του ξύλου είναι μεγαλύτερη.

Άλλη μία τεχνική που χρησιμοποιούν στο αποστακτήριο του Hudson για την επιτάχυνση της παλαίωσης είναι η χρήση ηχείων υποσυχνότητας, τα γνωστά σε όλους μας subwoofer, που ταράζουν και ανακατεύουν το απόσταγμα καθώς αυτό ωριμάζει!

 

"Το Hudson Baby bourbon νερώνεται για να φθάσει τους 46 αλκοολικούς βαθμούς, εμφιαλώνεται σε φιαλίδια 375 ml, χωρίς κανένα είδος φιλτραρίσματος, έχει λαμπερό χάλκινο χρώμα και μύτη που αναδίδει αρώματα βρεγμένου ξύλου, καπνού, νότες από βανίλια, πυρηνόκαρπα φρούτα και ένα ιδιαίτερο άρωμα από κρέμα."

 

Ακολουθεί το νέρωμα για να φθάσει τους 46 αλκοολικούς βαθμούς και η εμφιάλωση στα χαρακτηριστικά φιαλίδια των 375 ml. Εννοείται χωρίς κανένα είδος φιλτραρίσματος, για να κρατά αναλλοίωτη τη γεύση και τα πρωτογενή αρώματα.

Το χρώμα του είναι λαμπερό χάλκινο ενώ στη μύτη αναδίδει έντονα αρώματα βρεγμένου ξύλου, καπνού, νότες από βανίλια. Πυρηνόκαρπα φρούτα όπως ροδάκινο και βερίκοκο και ένα ιδιαίτερο άρωμα από κρέμα.

 

Hudson Baby bourbon, bourbon

 

Το Hudson Baby bourbon στο ποτήρι μας

Σε όλα αυτά, συμφώνησε και ο Τίμος Σπανός, συμπληρώνοντας πως, στο στόμα είναι ζεστό αλλά καθόλου ενοχλητικό, παρόλο το υψηλό του αλκοόλ. Ελαφρώς γλυκό στην αρχή, λογικά λόγω του καλαμποκιού, και μεταξένιο στην υφή. Μέτριο σώμα με μπαχαρώδεις εκρήξεις από τζίντζερ, καπνό, ξύλο και μέλι. Η μακρά επίγευση του σε αφήνει να το ονειρεύεσαι και να το θυμάσαι για ώρα.

 

"Το Hudson Baby μπέρμπον πρόκειται για ένα αμερικάνικο ουίσκι με υψηλή πολυπλοκότητα, έντονα αρώματα, μακρά επίγευση και μαεστρικά ενσωματωμένο αλκοόλ."

 

Hudson Baby bourbon, bourbon

 

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα αμερικάνικο ουίσκι με υψηλή πολυπλοκότητα, έντονα αρώματα, μακρά επίγευση και μαεστρικά ενσωματωμένο αλκοόλ. Η αμερικάνικη νομοθεσία θα μπορούσε να το κατηγοριοποιήσει και στα Corn Whiskies. Αλλά το καινούριο ξύλο που είναι προϋπόθεση για τα μπέρμπον και που χρησιμοποιεί το Hudson, το κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία. Αντίθετα, τα Corn Whiskies απαιτούν χρησιμοποιημένο ή όχι καμένο βαρέλι, και εννοείται πάνω από 80% καλαμπόκι στο αρχικό μείγμα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα εξαιρετικό ουίσκι που μας προσέφερε μερικές πολύ όμορφες στιγμές απόλαυσης.

 

Βαθμολογία Τίμου Σπανού: 92/100

Βαθμολογία Γιάννη Κοροβέση: 92/100

Μέσος όρος βαθμολογίας: 92/100

 

Ιδιοκτήτης: Tuthilltown Spirits LLC  –  William Grant & Sons

Χώρα παραγωγής και εμφιάλωσης: ΗΠΑ (Νέα Υόρκη)

Αλκοολικοί βαθμοί: 46 %

Τύπος: bourbon whiskey

Συσκευασία: 375 ml

Στην Ελλάδα: –

 

All photos by Timos Spanos for Bitterbooze.com

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Βετεράνος μπαρτέντερ, δημιουργός του Bitterbooze.com εν έτει 2011, βασικός εισηγητής της σχολής Le Monde στο τμήμα του...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Hudson Baby bourbon"

Reviews

Δημοσιεύτηκε στις 11/10/2016